Modern mosható pelenkák és kiegészítők széles választéka

Újszülöttek mosható pelenkázása 3. rész

Sólyom - Varga  Ágnes

Sólyom - Varga Ágnes

Mosható Pelenka Kuckó

Milyen típusú újszülött pelenkát vegyél, melyiknek mi az előnye és a hátránya?

Sajnos azt kell mondjam illetve írjam, hogy mindenki másra esküszik. Nálunk a zsebesek tökéletesek voltak a kezdeti időszakban is, míg az egyik vásárlómnál a létező összes fajtát kipróbáltuk mire megtalálta a nekik tökéletes darabot és abból állította össze a készletét.

Rögtön a kezdeteknél valószínűleg az egyméretes pelenkák nagyok lennének, mert azok csak 4-4,5 kilós babán kezdenek illeszkedni. Ezért újszülöttekre nem is igazán javaslom. Kapható kifejezetten kis méretű vagy újszülött pelenka, ha ragaszkodsz a kezdeti mosható pelenkázáshoz, akkor ezeket válaszd. De azért beszéljük át gyorsan az egyméretesek ismérveit, hiszen amikor kinövitek az újszülöttet, valamit választanod kell.

Az egyméretesek előnye, hogy szobatisztaságig használható ugyanaz a készlet, a méreteket patentokkal vagy derékon patentokkal és tépőzárral lehet állítani. Az egyméretes hátránya, hogy mivel újszülött kortól szobatisztaságig elég nagy időszakot fed le, így viszonylag nagy csomagot képez a gyerek fenekén. Bár egy műanyag pelenka után minden mosható hatalmasnak fog tűnni, de ez tényleg csak a szemedet bántja, a gyereket nem hátráltatja semmiben. Vannak trükkök, praktikák hogyan lehet ezen a nagy csomagon változtatni.

A méretes pelenkák súlyhatárhoz kötöttek, általában 4 méretben kaphatók (újszülött, S, M, L) Hátránya, hogy ebben az esetben figyelni kell, hogy a következő méret már otthon meglegyen, hiszen olyan gyorsan kinövik. Ezt akkor ajánlanám, ha mondjuk több gyereket terveztek és kis korkülönbséggel (az sem túl jó ha sok-sok évet állnak a szekrényben). Előnye, hogy jobban/pontosabban a gyerekre igazítható. A kicsi méretek itt már jók lehetnek újszülöttnek, kifejezetten belevaló betétekkel természetesen.

Külső + prefold betét vagy külső + tetra pelenka (textil pelenka, büfiztetős pelenka, számtalan neve van) verziót javaslom, ha nem zavar a hajtogatás. Ebben az esetben meg kell tanulni néhány hajtogatási módot. Előnye, hogy olcsón kihozható egy teljes készlet, mert 5-6 külső és 20-25 prefold betét elég szokott lenni a teljes pelenkás időszakra. Hátránya, hogy hajtogatni kell, apukák-nagymamák-bébiszitter utálja. 🙂

Akkor javaslom ezt, ha főleg te vagy otthon és bevállalod a pelenkázáskor azt a plusz 6-8 percet. Ennyi időt nem a hajtogatás vesz el, mert az hipp-hopp megvan,  hanem inkább összességében értem a folyamatot, mert ha a külső nem lesz kakis, akkor csak kitörlöd egy teafaolajos kendővel a fertőtlenítés miatt és mehet vissza a gyerekre.

Az újszülött zsebesek nagy előnye, hogy rém egyszerű feladni, kompatibilis apuval, mamával, mindenkivel. Hátránya, hogy minden alkalommal, minden részét cserélni kell szemben a külső-belső verzióval. Itt egy teljes készlet 18-20 darab pelenkát és az ezzel járó betéteket jelenti. Az újszülött készlet a „nagy” készleten felül értendő, kérlek ezzel számolj. Azaz ha a kezdetektől moshatózni szeretnél, akkor szükséged lesz egy teljes újszülött készletre és egy nagyobb méretű készletre. Súlyhatárban 1,5 – 5 kgig használhatók biztonsággal, persze sok függ a gyerek alkatától, növekedésétől.

Újszülött zsebes pelenka

Lehetőség van arra, hogy otthon dolgozó anyukákkal (WAHM-ok) varrasd le a készleted darabjait. Előnye, hogy teljesen rátok lesz szabva a készlet és magyar anyukát támogatsz a pénzeddel. Ezek a darabok is jó áron eladhatók használtan is.

Amire még szükséged lehet újszülött babáknál az az úgynevezett kakifogó betét vagy papírbetét. Kapható kifejezetten anyatejes kakihoz készült termék is, amely sűrűbb szövésű, mint amit a későbbiekben javasolnék. Ezen ne spórolj. Ezzel a praktikus kiegészítővel egy csomó munkát spórolsz meg magadnak, mert nem kell majd a kakiban könyékig matatnod, hanem csak egy mozdulattal kidobod a WC-be és lehúzod. Lebomlik és környezetbarát.

Az anyatejes széklet egyébként hihetetlenül folyós, így a kakifogóval sem tudod majd teljesen elkerülni a baleseteket, de lényegesen megkönnyíted vele a dolgod. 🙂

by Sohan Zsuzsi

Hol veheted meg az újszülött pelenkádat? Például a Mosható Pelenka Kuckó webáruházban. Kattints ide és nézd meg a készletet: http://moshatopelenkakucko.hu/bolt/24-ujszulott-moshato-pelenkak

Ha lenne még kérdésed, akkor viszont írj nekem ide: info@moshatopelenkakucko.hu

Szép napot!

Ági

Oszd meg ismerőseiddel

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: pinterest
Megosztás itt: email