Modern mosható pelenkák és kiegészítők széles választéka

Tippek, praktikák

Sólyom - Varga  Ágnes

Sólyom - Varga Ágnes

Mosható Pelenka Kuckó

Ebben a bejegyzésben PRAKTIKÁK, SPÓROLÁSI TIPPEK lesznek a mosható pelenkákhoz, a teljesség igénye nélkül.

A legtöbben használnak popsikrémet a baba pelenkázásakor. Akinek érzékenyebb bőrű a gyermeke, még többet is, mint az átlag. A mosható pelenka azért is nagyszerű találmány, mert a természetes anyagoknak köszönhetően, amiket felhasználnak a készítése során, megfelelő szellőzést biztosít, így nem pirosodik ki a baba bőre. Emiatt teljes mértékben elhagyható a popsikrém, sőt nem is ajánlott, mert eltömítheti a pelenkákat. Szerencsére nincs is szükség rá. Rendes szülők módjára mi is vettünk, hogy legyen (bár tudtam, hogy nem fog kelleni), de azóta sem használtuk el (15 hónapja). A popsikrém ára széles skálán mozog, hiszen létezik gyógyszertárban kevert, „olcsó” fajta is, de vehetsz drogáriákban kapható „márkásat” is. Ha mosható pelenkát használsz, már spórolsz is 500-2.000 Ft-ot/havonta, ha nem veszed meg a popsikrémet!

Beszéljünk az úgynevezett „kakifogó”-ról. Ennek lényege, hogy a baba popsija és a pelenka közé kerül, hogy ha kakil, akkor egyszerűen kidobható legyen. Csak összefogjuk ezt a kendőt, és kidobjuk a kukába/WC-be. Ennek is számtalan fajtája, márkája létezik. Általában 100 db-os, tekercses kiszerelésben kapható, igény szerint méretre hajtogatható, árban 1.000 Ft körül mozog, de bambuszos is kapható, annak kb. 1.800 Ft az ára. 100 darab pedig gyorsan elfogy…
A legtöbb kakifogó kendő mosható, így praktikusnak is mondhatnánk, DE…
…és most jönnek a tippek:

KÉP
praktikákhoz kép

Én kipróbáltam ezeket a papírbetéteket. Irányjelzőnek tökéletesek lennének, mert mindig hallottam, hogy hol van a gyerek, ugyanis legjobban a virágboltban fellelhető selyempapírhoz tudnám hasonlítani a hangját. CSÖRÖG! Így ezt elvetettem, és jött az ötlet, hogy a (pisis) popsitörlőt kimosom (hiszen azt egyébként is megveszem), és azt használom.

Bevált, így már nem kerül több pénzbe, és 3-4 mosást simán kibír. (A kakis természetesen megy a WC-be/kukába.) Más anyukák elhasználódott törölközőkből és textil pelenkákból gyártanak ilyeneket, és azt használják popsitörlő és kakifogó helyett.

Az előző bejegyzésben szó volt a mosás költségeiről. Azokat úgy számoltam ki, hogy a teljes töltetet vettem számításba. Tovább spórolhatunk a költségeken, ha fél töltet programon mossuk a pelenkákat, hiszen az a 18 db pelenka nem tesz ki egy egész mosást. Itt máris a vízfogyasztáson takarítottunk meg pénzt. Ha a 60 fokos mosást csak néha alkalmazzuk, és áttérünk a 40 (esetleg 30) fokos mosásra, akkor még az energiaköltségeken is nyerünk.
Én személy szerint 30 fokon mosok, és tökéletesen tiszták a pelenkáim!

Öblítő. Én azt használok, mert szeretem, ha illatosak a ruháink és a pelenkák. Más anyuka esküszik az ecettel való öblítésre. Az öblítő tartályába egyszerűen csak ecetet öntünk, így azzal lesznek átmosva a pelenkák. Én is kipróbáltam, de nekem nem tetszett, mert száraznak, keménynek éreztem tőle a pelenkákat száradás után. (A bambuszoshoz egyáltalán nem is javasolják.) Lehet, hogy ilyennek is kell lennie, de engem nem győzött meg. Viszont érzékeny bőrű babák esetében csak ezt a módszert vagy a tiszta csapvízzel történő öblítést javaslom.
Ha ezt nézzük, akkor spórolhatunk az öblítő árán, márkától, kiszereléstől függően akár 600-1.700 Ft-ot is.

Szintén egy lehetséges öblítő módszer, amikor illóolajat csepegtetünk a tartályba. Ezt nem próbáltam, mert egy nagyon kedves barátom, aki napi szinten ruhákkal foglalkozik, azt mondta, hogy a benne található olaj árt(hat) a ruháknak és a pelenkáknak.

A pelenkába való nedvszívó betétet kiválthatjuk belehajtogatott textil pelenkával is, éjszakára lehet ez a plusz betét is.

Én a foltokra a DM-ben kapható, saját márkás folttisztító szappant használom. Kipróbáltam az agyonreklámozott folttisztítókat szappan- és folyékony formában is, de egyik sem vált be.
Mióta ezt a szappant használom, nem kell foglalkoznom különösebben a dologgal. Bedörzsölöm a foltot, beteszem a vödörbe, amikor meg mosni akarok, csak bedobom a gépbe és patyolat tisztán veszem ki őket. Ennek ára 200 Ft. Létezik folyékony variáció is, ebből is van itthon: fél kupakkal teszek a mosószerhez, ha nagyon szükséges.

KÉP
szappan

Én a jobb oldalit használom és nyugodt szívvel ajánlom.

Oszd meg ismerőseiddel

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: pinterest
Megosztás itt: email