Modern mosható pelenkák és kiegészítők széles választéka

Támogatott mosható pelenka

Sólyom - Varga  Ágnes

Sólyom - Varga Ágnes

Mosható Pelenka Kuckó

Én személy szerint örülök, mert kicsit azt érzem, hogy VÉGRE elindult valami. Oké, nem egy nagy eredmény, hogy országosan 3 önkormányzat támogatja a mosható pelenkákhoz való hozzájutást, de ez csak az út eleje. Lesz ez még több is. 😉

Ha nem hallottál még a dologról, akkor nagy örömmel jelentem be, hogy márciustól  a Budavári Önkormányzat Képviselő-testülete új szociális rendeletet alkotott, amelyet a Képviselő-testület nagy többséggel fogadott el február 27-én. Ennek értelmében márciustól az Önkormányzat elindítja a mosható nadrágpelenka programot is: és a környezettudatos szemlélet erősítésével a gyermeket nevelő rászoruló családoknak segítséget nyújt a mosható nadrágpelenkák megvásárlásához. A támogatást a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülők, a nagycsaládosok, a tartósan beteg gyermeket nevelők kaphatják meg, valamint azok a gyermekek, akiknek ezt az orvos javasolja. A támogatási összeg mértéke rászorultsági alapon, sávozva került meghatározásra.

(A nadrágpelenka kifejezést megmosolyogtam, mert nekem kicsit ódivatú megfogalmazásnak tűnik, attól függetlenül, hogy van modern változata is, de nem kötözködöm, hanem örülök inkább.)

A Budavári Önkormányzat a harmadik a sorban, őket 2014-ben Komló városa előzte meg, de egyelőre visszajelzést nem kaptam az illetékestől, hogy a megszorító intézkedések miatt ez benne maradt-e a kedvezmények között vagy sem. Amint pontosabbat tudok, rögtön kiegészítést írok ide.

Budapest Főváros VI. kerület Terézváros Önkormányzata viszont elsőként nyújtott támogatást a családoknak 2010-től kezdődően. Minden évben 1 millió forintot különítenek el erre a célra, 2013-ban heten vették igénybe 240 ezer forint értékben. (2014-es adat még nincs.)

Mi ez pontosan és kik vehetik igénybe?

Környezetbarát nadrágpelenka használatának támogatása:

Az Önkormányzat az évi költségvetési rendeletében meghatározott nagyságú anyagi támogatást nyújt egy alkalommal azoknak a  gyermekeknek:

  1. akik rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben vagy rendkívüli gyermekvédelmi támogatásban részesülnek,
  2. akik nagycsaládban élnek,
  3. akinek tartós betegséget állapítottak meg, és akinek orvosilag javasolt a mosható nadrágpelenka.
  4. Azoknál a gyermekeknél akiknél tartós betegséget állapítottak meg, vagy orvosilag javasolt a mosható nadrágpelenka a támogatás  háromévenként ismételten megállapítható.

A támogatás igénybevételére a gyermek törvényes képviselője jogosult. A kérelmet Budapest Főváros VI. kerület Terézvárosi Polgármesteri Hivatalnál kell benyújtani.

A kérelemhez csatolni kell:

–        a gyermek születési anyakönyvi kivonatának másolatát,

–        a kérelmező nevére kiállított, a pelenka vásárlását igazoló számlát,

–        tartós betegség esetén a magasabb összegű családi pótlék megállapításáról szóló igazolást,

–        orvosi javaslatot.

A támogatás iránti kérelmet a gyermek születését követő egy éven belül lehet benyújtani.

A támogatás mértéke:

  • 1-es pontban meghatározott esetben a beszerzési ár 100%-a, de maximum 60 ezer forint
  • 2-es pontban meghatározott esetben a beszerzési ár 80%-a, de maximum 40 ezer forint
  • 3-4-es pontban meghatározott esetben a beszerzési ár 65%-a, de maximum 30 ezer forint

A kérelem benyújtásától számított 15 napon belül elküldik a támogatást.

Milyen orvosi igazolást fogadnak el?

Mind szakorvosi, mind gyermek háziorvosi javaslat elfogadható. A jogszabály az atópiás dermatitist említi, de bármilyen bőrérzékenység alapja lehet, hiszen az eldobható pelenka nem természetes anyag és ezért gyakori az irritáció. Mindenképpen érdeklődj az orvosodnál.

A program és a visszafizetés működik. Több vásárlóm is volt már, aki megigényelte és vissza is kapta a textil pelenka készlet árát. Ha érintett vagy és az adott kerületben/településen élsz, ne hagyd ki ezt a lehetőséget. Írj nekem, egyeztessünk!

Remélem hamarosan újabb és újabb önkormányzatok csatlakozásáról számolhatok be. Hiszem, hogy így lesz, mert felismerik a mosható pelenka rendkívüli tulajdonságait. 🙂

Ha írnál nekem, ide tedd: info@moshatopelenkakucko.hu

Szép napot kívánok.

Zsuzsi

Oszd meg ismerőseiddel

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: pinterest
Megosztás itt: email