Modern mosható pelenkák és kiegészítők széles választéka

Pelenkakiütés kezelése

Sólyom - Varga  Ágnes

Sólyom - Varga Ágnes

Mosható Pelenka Kuckó

Sokszor, sok helyen olvasom a baba-mama fórumokon, szinte mindennapos téma, hogy mivel lehet kezelni a pelenkakiütést, mi a leghatásosabb megoldás, kinek mi válik be. Persze ilyenkor jönnek a tippek, hogy:

  • keverd össze a Sudokrémet a Canestennel, tutibiztos megoldás
  • vegyél szteroidos krémet, csak az segít
  • menj be a gyógyszertárba és a patikussal kevertess rá valami erős cuccot
  • piros ecsetelőt írass fel a doktornénivel
  • adj neki Normaflore-t
  • mindegy, csak sűrű krém legyen jó vastagon kend be vele
  • azulénes popsikrém, boraxos krém, DM-es-mannás-Rossmanos krém….

Mindig csak a vegyszeres, kőolajszármazékokkal teli krém a megoldás?

Persze egy átlag halandó vagy éppen első babás anyuka nem tudhatja, hogy mi van bennük addig, amíg komolyabb probléma nem adódik. Nagyon tudatos szülőnek kell lenni ahhoz és persze nem kevés időt igényel, hogy utána járjanak mi a számukra ideális megoldás.

Én nem használtam popsikrémet. Nem azért, mert marha tudatos vagyok, hanem mert nem kellett. Kaptam egy listát a védőnőtől, hogy mit kell beszerezni a baba érkezéséig, hogy kéznél legyen és ne akkor kelljen egy pár napossal rohangálni. Hát volt a listán popsikrém, vettem azt is. Gondoltam neki azért csak nagyobb tapasztalat van, hallgatok rá. Én akkor már tudtam, hogy mosható pelenkát fogunk használni és olvastam is számtalan helyen, hogy akkor nem fog kelleni popsikrém, de hittem is meg nem is. Hiszen a környezetemben, a családomban mindenki használt krémet a popóra, ezt láttam = akkor ez kell.

Aztán mégse kellett. A napokban dobtam ki, miután lejárt a szavatossága és nem használtunk belőle szinte semennyit. (Nagymama használta, mert az KELL és kész. 😀 )

Az én megoldásom következik és ezzel nem azt akarom mondani, hogy csak a textil pelenka a megoldás, de lehet egy alternatíva a vegyszeres cuccok helyett.

Mivel a mosható pelenkákat természetes, légáteresztő anyagokból készítik, így a baba bőre szellőzik benne, akármennyire is hihetetlennek tűnik. A PUL anyag, ami a vízzáró rétegét adja szintén légáteresztő, például a hegymászók ruházatát is ebből készítik. A pamut, bambusz szintén baba- és bőrbarát anyag, amitől nem lesz kiütéses a gyerek feneke.

Pelenkakiütésnél kerülni kellene mindent, ami okozhat kiütést. A bababarátnak mondott tusfürdőt, fürdetőt, lemosót, olajakat. Használj tiszta vizet, natúr szappant, lehetőleg minél kevesebb összetevőből készített, illatanyagmenteset.

Felejtsd el minden haszontalan cuccal átitatott popsitörlőt, mert irritálhatja a bőrét, akármennyire is szenzitív a csomagolás szerint. Használj mosható popsitörlőt, sima vízzel, esetleg kamillás vízzel.

Amennyit csak lehet hagyd szabadon a popsit, kell a levegő és a szellőzés.

A mosószerek, öblítők a másik halálom. Az öblítőnek például semmi funkciója nincs az illaton kívül, de erre létezik más megoldás. A barátságos mosószerekről már írtam, olvasd el.

Elsőbabás anyukaként megijedsz mindentől és azt szeretnéd ha minél előbb eltűnnének a csúnyaságok, viszont azt biztosan tudom, hogy krémekkel és anélkül is közel annyi idő alatt szűnik meg a gond. Még ha nem is akarsz mosható pelenkát használni, azért az ilyen alkalmakra szerezz be pár textil pelenkát és add rá azt. Hidd el, krémek nélkül is hipp-hopp rendbe hozza a problémás területet és újra szép, illatos, selymes lesz a popsi. 🙂

Nem kell, hogy fanatikus moshatós anyuka legyél, de a gyerekednek biztosan mindenből a legjobbat akarod és nem biztos, hogy a durvábbnál durvább, “erős” krém a megoldás. Igazán nem nagy anyagi befektetéssel kipróbálhatod a moshatókat és a bőrre gyakorolt pozitív hatásukat. Hosszú távon sokkal jobb megoldás, mint a krémek, amelyekből egyre több, erősebb kell és végül úgyis visszatérnek a fránya pöttyök, hólyagok…

Persze előfordul, hogy valamit kenni KELL a gyerek fenekére. Ilyenkor a shea vaj lehet a megoldás, amely csupa jó tulajdonságokkal rendelkezik. Táplálja, hidratálja a bőrt és ez rendkívül fontos. Viszont ha mosható pelenkát használsz, akkor ebben az esetben ne felejts el papírbetétet használni, mert eltömíted a pelenkákat és csak plusz munkát csinálsz magadnak. Szóval ha már krém, akkor shea vaj, lehetőleg finomítatlan!

shea vaj

Tudsz még hasonló praktikát?

Írd meg nekem ide: kapcsolat@moshatopelenkakucko.hu

Szép napot kívánok.

Ági

Oszd meg ismerőseiddel

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: pinterest
Megosztás itt: email