Modern mosható pelenkák és kiegészítők széles választéka

A pelenkák tárolása a mosásig

Sólyom - Varga  Ágnes

Sólyom - Varga Ágnes

Mosható Pelenka Kuckó

A “Hogyan mosol?” kérdés után ez a második, amit szinte mindenki feltesz nekem, hogy hogyan tárolom a használt pelenkákat?

Tárolásra 3 mód lehetséges, ebből kettő közismert és gyakrabban használt, a harmadikat pedig csak külföldi fórumokon olvastam, de nem baj ha hallasz róla, leírom azt is.

 

1. nedves tárolás

Ennek az alapja, hogy a tárolóedényben a pelenkákat teljesen elfedi a víz. Ebbe a vízbe tehetünk teafaolajat, levendula cseppeket, mosószódát, ecetet, ki mit szeret használni. DE!!!

Fontos megjegyezni, hogy a bambusz és a kender pelenkák és betétek NEM szeretik a mosószódás és az ecetes vízben való állást/áztatást. A teafaolaj pedig foltot hagyhat a bambuszos pelenkán. (én nem tapasztaltam még ilyet ennél a variációnál sem és a száraz tárolásnál sem)

Amennyiben külön tárolod őket, akkor szuper, nem szóltam. De ha csak egy tárolód van és vegyesen teszed bele a különböző fajtájú, anyagú pelenkákat, betéteket, akkor a biztonság kedvéért csak teafaolajat tegyél a vízbe baktériumölő és szagtalanító hatása miatt. Néhány csepp elég.

 

2. száraz tárolás

Ha nagyon szőrszálhasogató akarok lenni, akkor ez a tárolás sem teljesen száraz, hiszen a kakifoltos pelenkákat és betéteket lekezelem előtte vízzel és folttisztítóval és csak azután teszem a vödörbe. Szóval minimális nedvesség van az edényben. De nem öntöm fel semmilyen folyadékkal, hanem egymásra dobálom a használt, szétszedett pelenkákat és ott várakoznak a mosásig. A lenti képen a saját vödröm látható, persze van hozzá fedél is.

KÉP
száraztárolás

Én csak néhány csepp teafaolajat csepegtetek a vödör aljára és ettől semmilyen szag nem lesz a fürdőszobában. (kipróbáltam úgy is, hogy egyáltalán nem cseppentek semmit az aljára és úgy sem volt kellemetlen szag a fürdőben)

Megoldható az illatosítás a tető belsejére ragasztott szivacsdarabbal is, így amikor kezd veszíteni az illat az intenzitásából, akkor elég csak a szivacsra cseppenteni és kész is vagy vele. 😉

Lényegesen megkönnyítheted a munkádat, ha veszel egy mosóhálót, amit beteszel a vödörbe, így amikor a mosásra kerül a sor, egyszerűen csak átemeled a gépbe és kész. Mondjuk nekem nincs mosóhálóm és mégis egyszerű a mosás. 🙂

Kapható olyan vödör, amihez alapból jár háló, ha szükségét érzed, akkor ilyet keress a boltban, persze ennek az ára is magasabb.

KÉP
mosóháló

A fenti két módszer alapfelszerelése:

  • fedeles vödör
  • teafaolaj vagy levendula illó a szagtalanításhoz

 

3. szellős tárolás

Ez a módszer kevésbé ismert, nem is tudok róla, hogy valaki tárolja-e így a pelenkáit. Eddig csak külföldi fórumon olvastam róla, elsőre kicsit meredeknek tűnt a dolog, de jobban belegondolva szuperül is működhet.

A lényege, hogy a használt pelenkákat egymásra halmozzuk az erre rendszeresített, lyukacsos vödörben vagy egyéb tárolóban. Csak JÓL SZELLŐZŐ helységben használható, hiszen pont az a lényege, hogy a hatalmas réseken, lyukakon keresztül átjárja a levegő, így nem penészedik, büdösödik be a mosásig. Semmilyen illatosítót nem kell hozzá tenni.

A lenti képen két megoldást láthatsz a tárolóedényre, mert fontos a szellőzés biztosítása.

KÉPEK
lyukacsos tárolók

Mindegyik tárolási variációnál azt javaslom, hogy amikor mosásba kerülnek a pelenkák, akkor a tárolóedényt is jól mosd ki. Elég forró vízzel átöblíteni és lefordítva megvárhatja a következő használt pelenkát, addig egy kicsit lecsepeg, de legalább egy kicsit kifertőtlenítetted. Természetesen ha biztosra akarsz menni, akkor kimoshatod valamilyen fertőtlenítős megoldással is vagy kitörölheted teafaolajos kendővel, ez már szokás kérdése.

 

Ha lenne kérdésed, írj nekem ide: info@moshatopelenkakucko.hu

Kövess a Google+-on, mert jelen vagyok ott is: https://plus.google.com/b/107659009164865290848/+MoshatopelenkakuckoHu03/posts?cfem=1

 

Kellemes estét kívánok Neked.

Zsuzsi

Oszd meg ismerőseiddel

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: pinterest
Megosztás itt: email