Modern mosható pelenkák és kiegészítők széles választéka

Mosható pelenka típusok- Zsebes pelenka

Sólyom - Varga  Ágnes

Sólyom - Varga Ágnes

Mosható Pelenka Kuckó

Közkedvelt mosható pelenka típus az úgynevezett zsebes pelenka. Nevét úgy kapta, hogy a vízzáró réteget adó PUL-t és a pelenka belsejét fedő anyagot (ami lehet pamut, frottír, bambusz stb.) nem varrták össze a hátulján és így egy nyílás keletkezik, ami ezáltal egy zsebet képez. Bocs a hülye megfogalmazásért, de olyan sokszor kérdezik tőlem, hogy miért zsebes és hogyan zsebes a mosható pelenka, így messziről látatlanban így tudom a legjobban leírni. 🙂

zsebes pelenka

Létezik combszárnyas verziója is, amikor a combrészhez egy vízzáró réteget varrnak, mintha egy belső “fodor” lenne és ez megakadályozza a pisi-kaki kifolyását. Ez nem az alapfelszereltség része, nem minden pelenkán található. Van aki nagyon szereti, van aki kifejezetten nem, mert nehezebb annál a résznél tisztán tartani. Nem csak zsebeseknél találkozhatsz combszárnnyal.

KÉP

combszárnyas zsebes pelenkák

Milyen méretben kaphatók?

A nálam kapható zsebes pelenkák egyméretesek, ami azt jelenti, hogy 4-4,5 kilótól szobatisztaságig használhatók, a méretüket a két comb között található patentokkal lehet beállítani. Deréktájon találkozhatsz patenttal és tépőzárral is.

Vannak súlyhatárhoz kötött ún. méretes pelenkák. Ezek előnye, hogy jobban a gyerekre illeszthető, hátránya viszont hogy a következő méretről gondoskodnod kell időben. Én költségesebb megoldásnak találom a méretes készletet, mert bár vannak átfedések és egy-egy méret sokáig használható, de mégiscsak 3 készletet kell venni belőlük. Viszont jó megoldás lehet, ha több gyereket terveztek, mert akkor jól kihasználható.

KÉP

méretállítási lehetőségek

Patent vagy tépőzár?

patent előnye:

  • nagyobb korban nehezebben veszi le a gyerek
  • erős tartást biztosít

patent hátránya:

  • a fix helyek miatt nem lehet annyira pontosan a gyerek derekára igazítani
  • mocorgós gyerekkel küzdelmes a patentozás (és így a pelenkázás)

tépőzár előnye:

  • pontosabban a gyerekre illeszthető
  • mocorgósabb gyerekre gyorsabban rátehető

tépőzár hátránya:

  • figyelni kell a mosáskor, hogy behajtsuk, mert összeszedi a szöszöket a gépből
  • akármennyire vigyázunk rá, egy idő után betömődik, bár akkor is még elég jól tartanak

A zsebesek előnye, hogy nagyon könnyű feladni, ezért apa-nagymama-bébiszitter szoktatásához ideálisak. Általában gyorsan száradnak a betéteik és maga a pelenka is, így ha elszámoltad magad, akkor sincs vész, mert szinte szárazon veszed ki a gépből.

A zsebesek betétei egymással jól variálhatók és nagy szabadságot ad a pelenka kialakítása is. Mindig mondom, hogy itt nincs semmi kőbe vésve, bátran kísérletezhetsz a betétekkel, a nedvszívó anyagokkal. Tehetsz bele tetra/textil pelenkát méretre hajtva egy bármilyen nedvszívó betéttel, de hajthatsz bele prefoldot is (bár alapvetően nem ebbe találták ki). Még azt is simán megteheted, hogy nem belülre a zsebbe, hanem kívülre teszed a betéteket. De vigyázz! A zsebesek minden részét, minden cserénél mosni kell, akkor is ha nem tetted a zsebbe a betéteket.

KÉP

zseben kívül a betétek

Megosztok veled egy nagyon fontos dolgot a zsebesekről: többször előfordult, hogy írtak/hívtak vásárlók, hogy ázik a pelus. Az összes… Nos, ilyenkor már tudom, hogy technikai probléma lehet. Az egyik ilyen, hogy a zsebes pelenkák úgy bírnak biztonsággal 3 órát és többet ázás nélkül, hogy két betéttel használod. A lényeg, hogy a nagyobb nedvszívású betétet (bambusz, szénszálas, kender stb) tedd a zsebbe és a fenti képen látható módon egy mikroszálasat kívülre. Elmondom, hogy ez miért fontos: pl. a bambusz és kender betét is olyan, hogy sok nedvességet tud felszívni, de lassan. Ezért van az amikor csak egy ilyen betét használsz hogy nem győzi hirtelen  elnyelni az egy adag pisit és ezáltal kifolyhat, kiázhat a pelus még akkor is,  ha jól illeszkedik a babára. A mikroszálas betét villámgyorsan beszippantja a pisit és nem gurgulázik a betéten a combgumi vagy derék felé, hanem elvezeti a zsebben lévő betéthez, ráadásul az anyagának köszönhetően nem is fog tocsogni.

Bizonyára tudod, hogy állítottam össze zsebes pelenkákból készleteket, amik a webáruházban találhatóak. Ezeknél is figyeltem a fent leírtakra, és amennyi zsebest tartalmaz a csomag annyi darab mikroszálas és bambuszos betétet adok hozzá, mert tudom, hogy így lehet optimálisan használni a készletet.

Zsebesek hátránya:

Miután levetted a gyerekről jó ha szétszedve tárolod a mosásig, mert ha kihúzod a zsebekből a betéteket, akkor 1. nem a mosás előtt kell ezzel szórakoznod, 2. jobban átjárja a víz és a mosószer a mosás alkalmával. Ez azért hátránya, mert így száradás után össze kell készíteni, hogy mindig kéznél legyen és ne a pelenkázásnál kelljen összepakolgatni. Bár ez is anyafüggő, mert van aki a ráadás előtt dönti el milyen nedvszívó betét kerüljön bele. Én összekészítettem, nekem így volt kényelmes(ebb).

Előfordul, hogy átmenetileg a zsebesek nem tudják kezelni a megnövekedett pisi mennyiséget és kiáznak. Ilyenkor több megoldás is létezik, általában egy másik nedvszívó betét kombináció megoldja a gondot, nem kell rögtön készletcserét végrehajtani. Éjszakára viszont sok gyerkőcnél kevés. De itt vagyok rögtön ellenpéldának, mert nekünk csak zsebeseink voltak és éjszakára ez volt a gyereken, a kezdeti egy-két balesetet leszámítva jól teljesítettek. Akkor sem a pelenkákkal volt gond egyébként… Én éjjelre kender betétet használtam + mikroszálasat a zsebesn kívülre. De a prefold is jó szolgálatot tehet, hiszen a zsebbe hajtogatva 18 (!) réteg pamut anyag!

Mint a legtöbb mosható pelenkát, 3 óránként illik lecserélni a higiénia miatt. Ettől többet is kibírnak, de az egészséges pelenkázás alapja a 3 óránkénti csere lenne.

Én szeretem a zsebeseket és a vásárlóimtól is pozitív visszajelzéseket kapok. Egy teljesen kezdőnek, aki még nem látott semmilyen mosható pelenkát, szerintem tökéletesen megfelelnek próbálkozni. A zsebesek az egyszerű kezelhetőség miatt könnyen megtaníthatják a feladást, a cseréket, a kezelését. Aztán lehet menni kísérletezni. 🙂

Kedvet kaptál hozzá? Itt nézz szét: mikroszálas pelusok, bambuszos pelusok

Ha kérdésed van írj bátran nekem: info@moshatopelenkakucko.hu

Tapasztalatodat és ötleteidet pedig megoszthatod a bejegyzés alatti hozzászólásoknál. 😉

Szép napot!

Ági

Oszd meg ismerőseiddel

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: pinterest
Megosztás itt: email