Modern mosható pelenkák és kiegészítők széles választéka

Mosható pelenkázástól a környezettudatos háztartásig

Sólyom - Varga  Ágnes

Sólyom - Varga Ágnes

Mosható Pelenka Kuckó

Sokaknak a mosható pelenka hallatán még mindig a tetra pelenka és gumibugyi kombináció jut eszébe, nem beszélve a mosásáról, amihez az áztatólavór, főzőfazék, Hypo és egyéb vegyszerek sokasága társul. De a mai, korszerű, XXI. századi mosható pelenkák kezelése egyáltalán nem ilyen bonyolult, és felépítésük, anyaguk is különbözik az elődeitől, a mosható pelenkázás mára már leegyszerűsödött, és végig nézve a kínálatot nem nyűg és gond, hanem szinte öröm és vidámság lett.

 Azt tudtad? hogy :     

  • 1 gyerek a pelenkáskor végéig 5000-7000 pelenkát használ el, ez 1-1,5 tonna szemét, ami min. 100 év alatt bomlik el
  •  Az eldobható pelenka gyártásához használt cellulózhoz évi 1 milliárd fát használnak fel!
  •  Gyártása során vegyszerekkel szennyezik a levegőt és a vizeket
  •  Havi több ezer forintos kiadást jelent, ehhez jön még esetlegesen a popsi törlő és a popsi krém költsége

Ezzel ellentétben a

  • mosható pelenkából a pelenkás korszakra kb. 24 db-ra van szükség, ez kb. 3 napi mosással kalkulálva.
  • mosása környezetbarát szerekkel történik, pl. mosószóda és ecet, mely lebomlik a természetben
  • egyszerre nagyobb beruházást jelent, de pár hónap alatt megtérül, több gyereket is kiszolgál
  • A Women’s Environmental Network 1991-es felmérése szerint az eldobható pelenkák gyártása és használata 20-szor annyi nyersanyagot, 3 és félszer több energiát és kétszer annyi vizet igényel, mint a textilpelenkák gyártása és mosása. Az eldobhatók miatt elszennyeződő víz pedig nagyobb arányban tartalmaz veszélyes anyagokat. Ráadásul a hulladék kezelése csak a legfejlettebb országokban megoldott. Nálunk még közelében sem járunk a korszerű hulladékfeldolgozásnak, a pelenkák egyszerűen a szemétlerakókban halmozódnak.
  • Egy gyermekről kb. 1 tonna az elhasznált pelenka mennyisége. Az éves születések száma Magyarországon közel 100 000, vagyis évente 100 000 tonna eldobható pelenkát tárolunk lerakókban. Elképzelhetetlen szeméthalom, pedig van más választás is!

Hogyan kerültem kapcsolatba a mosható pelenkákkal?

Sólyom-Varga Ágnes vagyok, egy ovis kisfiú anyukája, főállásban könyvelő. A kisfiam érkezésére igyekeztem minél felkészültebb lenni babaápolás terén is, amellett, hogy folyamatosan logisztikáztam mire van még szükség egy érkező babához. Persze fórumokat és cikkeket is olvastam, így találtam rá arra az infóra, hogy a fiúcskáknak bizony nem jó ha 2-3 évig műanyag

pelusban “fő” a csomagjuk.  Ez bizony belém hasított, hogy akár én is lehetek az oka annak, hogy később gyermekvállalási problémája legyen a Kisfiamnak. Innen indult minden, belevetettem magam a kutakodásba és megtaláltam a megoldás!!! Mosható pelenka!!!! Ezután döbbentem csak rá, hogy mennyi mennyi más egészségügyi problémát is meg tudok előzni és még olcsóbb is mint a bolti műanyag pelenka. 

A Mosható Pelenka Kuckó vállalkozást 2015-ben vettem át az alapítótól. Egy kis online vállalkozás volt, mely nagyon szép célt tűzött ki maga elé, amellyel abszolút azonosulni tudtam miután én is elkezdtem a mosható pelenkázást. Annyira beleszerettem ebbe, nekünk tökélesen bevált, hogy úgy éreztem erről a dologról tudniuk kell az anyukáknak. A vállalkozás átformálásával mára bő kínálatú webshoppal rendelkezem, valamint megnyitottam Mosható Pelenka Kuckó nevű üzletemet Szegeden 2017-ben, amit Húgommal vezetünk.

A folyamatos kommunikáció által mára több száz anyukával konzultáltam, tartottam bemutatókat és egyedi tanácsadást is. Személyesen rendszeresen találkozom az érdeklődőkkel évente több alkalommal veszek részt az Országjáró Baba-expo rendezvényein Szeged, Kecskemét, Budapest és Debrecen városokban. Ezen kívül baba-mama klubokban és egyéb babás rendezvényeken is tartottam már előadást, mint pl. a szolnoki Születés Hetén. Az eseményekről Facebook oldalainkon külön bejegyzések vannak, lehet jelentkezni, visszajelezni, kérdezni.

sdr

A webáruházam célja, hogy a mosható pelenkázás kellékei könnyen, egy helyről beszerezhetők legyenek, illetve szeretném, ha minél több környezetbarát termékkel megismerkednének az anyukák. Termékpalettámon második helyet foglalnak el a mosható női betétek (egészségügyi, tisztasági és melltartóbetétek). Ez is egy olyan kényes téma, amit csakis nők a nőkkel tudjuk megvitatni, így én mindig arra ösztönzöm az érdeklődőket, hogy beszéljünk róla! A mosható pelenkák és a mosható női betétek használata önmagukban is hatalmas hulladék megtakarítást eredményeznek, a lakosság nagy részét érintik ezen termékek. Kiemelném, hogy felnőtt mosható pelenkákkal is foglalkozom, ami az idősebb gondozottak, vagy balesetben sérültek ellátását segítheti.

Természetesen környezettudatos emberként, a kínálatból nem hiányozhatnak a környezet- és bőrbarát mosószerek sem, valamint egyéb kiegészítők, mint pl a mosható popsitörlők. Az utóbbi időben rohamosan terjedő „zero waste” mozgalom kapcsán folyamatban van további termékek beszerzése: szendvics csomagolók, bevásárló textil tasakok stb.

Igyekszem magyar gyártók termékeit is forgalmazni, a termékcsoportokból az alábbiaknál már sikerül hazait is kínálni: mosható pelenka, mosható női betétek (ezek csak magyar gyártótól), mosható úszópelenkák, környezetbarát mosószerek, nyálkendők, partedlik.

A vállalkozás szolgáltatásai közé tartozik a pelenka csomag kölcsönzés is, mely abban segíti a családokat, hogy ki tudják próbálni az egyes típusú pelenkákat, illetve magát a „moshatózást”. Újszülötteknek összeállított csomagjaimat születéstől kezdve tudják használni és addig van kint a csomag, amíg ki nem nővik. Az egyméretes csomag (5-16 kg-ig) 10 napos kölcsönzése egyértelműen megmutatja az anyukáknak, hogy mit jelent mosható pelenkát használni. A pozitív visszajelzési arány 99%-os!

Vállalkozásom célja, hogy a családok életét könnyítő, a környezetet kímélő és újra felhasználható termékeket kínáljak.

Kommunkációs csatornáimon folyamatosan rendelkezésre állok, az érdeklődők szerencsére bátran meg is keresnek. Itt vagyok megtalálható:

Honlap: www.moshatopelenkakucko.hu

Webáruház: www.moshatopelenkakucko.hu/bolt

Facebook: moshatopelenkakucko és a szegedi bolt külön: szegedimoshatopelenkakucko

YouTube: Mosható Pelenka Kuckó

Működésem során sok-sok tonna pelenkahulladék NEM keletkezett a szeméttelepeken, és ez a legkézzelfoghatóbb eredménye a vállalkozásomnak, amit töretlenül folytatok.

Mosható vs. eldobható
Szeretném kiterjeszteni a mosható pelenkázás népszerűsítését, több projekt is kidolgozás alatt van, ami a lakosság további rétegeinek bevonását jelentené, Önkormányzati szinten gondolkozva illetve az ellátó intézményekre koncentrálva (kórházak, bölcsődék). Ehhez nem csak sikeres tárgyalásokra van szükség, de forrásra is hogy a készletekkel rendelkezni tudjak. Amire szükség van: raktári kapacitás- és raktárkészlet bővítés, valamint marketing költségek fedezete.

Oszd meg ismerőseiddel

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: pinterest
Megosztás itt: email