Modern mosható pelenkák és kiegészítők széles választéka

Mosható pelenka mi-mit tud: zsebes pelenka

Sólyom - Varga  Ágnes

Sólyom - Varga Ágnes

Mosható Pelenka Kuckó

Egy kis sorozatot tervezek indítani, amelynek az első részét olvashatod most. Igyekszem érthetően, szakszavak nélkül elmondani, hogy miben rejlik a textil pelenka, a modern mosható pelenkák nagyszerűsége.

Mit kell tudni a zsebesekről általánosságban?

Nevét úgy kapta, hogy a vízzáró réteget adó PUL-t és a pelenka belsejét fedő anyagot (ami lehet pamut, frottír, bambusz stb.) nem varrták össze a hátulján és így egy nyílás keletkezik, ami ezáltal egy zsebet képez. Bocs a hülye megfogalmazásért, de olyan sokszor kérdezik tőlem, hogy miért zsebes és hogyan zsebes a mosható pelenka, így messziről látatlanban így tudom a legjobban leírni.

Létezik combszárnyas verziója is, amikor a combrészhez egy vízzáró réteget varrnak, mintha egy belső “fodor” lenne és ez megakadályozza a pisi-kaki kifolyását. Ez nem az alapfelszereltség része, nem minden pelenkán található. Nálam is csak külön kérésre van ilyen egyes fajtákon. Van aki nagyon szereti, van aki kifejezetten nem, mert nehezebb annál a résznél tisztán tartani. Nem csak zsebeseknél találkozhatsz combszárnnyal.

KÉP
combszárnyas zsebes pelenkák

Milyen méretben kaphatók?

A nálam kapható zsebes pelenkák egyméretesek, ami azt jelenti, hogy 4-4,5 kilótól szobatisztaságig használhatók, a méretüket a két comb között található patentokkal lehet beállítani. Deréktájon találkozhatsz patenttal és tépőzárral is.

Vannak súlyhatárhoz kötött ún. méretes pelenkák. Ezek előnye, hogy jobban a gyerekre illeszthető, hátránya viszont hogy a következő méretről gondoskodnod kell időben. Én költségesebb megoldásnak találom a méretes készletet, mert bár vannak átfedések és egy-egy méret sokáig használható, de mégiscsak 3 készletet kell venni belőlük. Viszont jó megoldás lehet ha több gyereket terveztek, mert akkor jól kihasználható.

 

Patent vagy tépőzár?

patent előnye:

  • nagyobb korban nehezebben veszi le a gyerek
  • erős tartást biztosít

patent hátránya:

  • a fix helyek miatt nem lehet annyira pontosan a gyerek derekára igazítani
  • mocorgós gyerekkel küzdelmes a patentozás (és így a pelenkázás)

tépőzár előnye:

  • pontosabban a gyerekre illeszthető
  • mocorgósabb gyerekre gyorsabban rátehető

tépőzár hátránya:

  • figyelni kell a mosáskor, hogy behajtsuk, mert összeszedi a szöszöket a gépből
  • akármennyire vigyázunk rá, egy idő után betömődik, bár akkor is még elég jól tartanak

KÉP
méretállítási lehetőségek

A zsebesek előnye, hogy nagyon könnyű feladni, ezért apa-nagymama-bébiszitter szoktatásához ideálisak. Általában gyorsan száradnak a betéteik és maga a pelenka is, így ha elszámoltad magad, akkor sincs vész, mert szinte szárazon veszed ki a gépből.

A zsebesek betétei egymással elég jól variálhatók és nagy szabadságot ad a pelenka kialakítása is. Mindig mondom, hogy itt nincs semmi kőbe vésve, bátran kísérletezhetsz a betétekkel, a nedvszívó anyagokkal. Tehetsz bele tetra/textil pelenkát méretre hajtva egy bármilyen nedvszívó betéttel, de hajthatsz bele prefoldot is (bár alapvetően nem ebbe találták ki). Még azt is simán megteheted, hogy nem belülre a zsebbe, hanem kívülre teszed a betéteket. De vigyázz! A zsebesek minden részét, minden cserénél mosni kell, akkor is ha nem tetted a zsebbe a betéteket.

KÉP
zseben kívül a betétek

Zsebesek hátránya:

Miután levetted a gyerekről jó ha szétszedve tárolod a mosásig, mert ha kihúzod a zsebekből a betéteket, akkor 1. nem a mosás előtt kell ezzel szórakoznod, 2. jobban átjárja a víz és a mosószer a mosás alkalmával. Ez azért hátránya, mert így száradás után össze kell készíteni, hogy mindig kéznél legyen és ne a pelenkázásnál kelljen összepakolgatni. Bár ez is anyafüggő, mert van aki a ráadás előtt dönti el milyen nedvszívó betét kerüljön bele. Én összekészítettem, nekem így volt kényelmes(ebb).

Előfordul, hogy átmenetileg a zsebesek nem tudják kezelni a megnövekedett pisimennyiséget és kiáznak. Ilyenkor több megoldás is létezik, általában egy másik nedvszívó betét kombináció megoldja a gondot, nem kell rögtön készletcserét végrehajtani. Éjszakára viszont a legtöbb esetben kevés. De itt vagyok rögtön ellenpéldának, mert nekünk csak zsebeseink voltak és éjszakára ez volt a gyereken, a kezdeti egy-két balesetet leszámítva jól teljesítettek. Akkor sem a pelenkákkal volt gond egyébként…

Mint a legtöbb mosható pelenkát, 3 óránként illik lecserélni a higiénia miatt. Ettől többet is kibírnak, de az egészséges pelenkázás alapja a 3 óránkénti csere lenne.

Én szeretem a zsebeseket és a vásárlóimtól is pozitív visszajelzéseket kapok. Egy teljesen kezdőnek, aki még nem látott semmilyen mosható pelenkát, szerintem tökéletesen megfelelnek próbálkozni. A zsebesek az egyszerű kezelhetőség miatt könnyen megtaníthatják a feladást, a cseréket, a kezelését. Aztán lehet menni kísérletezni.

Oszd meg ismerőseiddel

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: pinterest
Megosztás itt: email