Modern mosható pelenkák és kiegészítők széles választéka

Mosható pelenka mi mit tud: hibrid pelenka

Sólyom - Varga  Ágnes

Sólyom - Varga Ágnes

Mosható Pelenka Kuckó

A hibrid pelenka egy viszonylag új találmánynak mondható, de annál gyorsabban hódította meg a mosómamik szívét, mert nagyon praktikus megoldás jelent.

Honnan kapta a nevét?

Azért lett hibrid, mert eldobható és mosható betéttel is használható. Tökéletesen ötvözi az eldobható pelenkák “kényelmét” és a mosható pelusok környezetbarát tulajdonságát. 

Hogyan épülnek fel a hibridek?

A hibrid pelenka része egy vízzáró belső ún. csónak, ami a nedvszívó betétet tartja, ezt a külsőbe kell patentozni.

hibrid pelenka csónakja (fehér)

Betétnek használható bele lebomló, eldobható betétet is, de ez meglehetősen drága (100-150 Ft/darab) és általában csak külföldről szerezhető be. (Kipróbáltam a vastag tena lady betétet és tökéletesen működik vele, igaz bele kell hajtogatni. Árban ugyan kedvezőbb megoldás, de nem lebomló.) Természetesen mosható betéttel is használható, akár a sajátjával amit a gyártó ad hozzá, de szinte minden más nedvszívó betéttel is (prefold, tetra). A különböző márkák általában jól kombinálhatók egymással, a patentozás ugyan eltérhet, de a hazai gyártók pl. csónakot legyártanak a neked kellő méretben.

A hibrideket alapvetően arra fejlesztették ki, hogy hosszabb utazás során ne kelljen lemondani a textil pelenkáról, de mivel sokszor nem kivitelezhető az öblítése vagy a mosás, így ilyen alkalmakkor használhatod eldobható betéttel. Mégsem az egész pelenkát dobod el, hanem csak a betétet. Jó nem?

Kezdő mosómamiknak érdemes kipróbálni, hiszen nemcsak a cserék közötti idő hosszabbítható meg velük (pl. sétálás, utazás miatt), hanem gazdaságosabb is így a pelenkázás. Általában 2-4 külső, 4-6 csónakkal (plusz a betétek) tökéletesen jól működhet. A hibridek mérethatárhoz kötöttek, de nagy szabadságot adnak és viszonylag sokáig használhatók.

Mivel a betét a csónakba kerül, így a szemét mennyisége jóval kevesebb még az eldobós betét esetében is. Ha a csónak nem lett kakis, akkor fertőtlenítés után (ami lehet ecetes vagy teafaolajos kendővel való kitörlés is), mehet vissza a gyerekre egy tiszta nedvszívó betéttel. A csónak elszíneződhet, ettől ne ijedj meg, ez csak a szemedet bántja a használatát nem befolyásolja. Az erős gumírozás miatt a gyerek combján nyomot hagyhat a csónak, de visszajelzések és tapasztalat alapján ez nem fájdalmas a babának. 

Az anyuk általában szeretik, apuk nem annyira. 😉

(tipp: ha bekészítve hagyod otthon, kevés a mellényúlás esélye)

Mit (és mit nem) tud a hibrid pelenka?

hibridek előnyei:

  • jól a mindennapokba illeszthető, akár sokat utaztok, akár otthon használnátok
  • gyorsan száradnak, gyakorlatilag a külsőt szárazon veszed ki a gépből, esetleg a passzénak kellhet több idő a száradáshoz
  • használható eldobható és mosható betéttel is
  • mosható betét esetén nemcsak a sajátjával, hanem más fajta mosható betétekkel is jól kombinálható
  • viszonylag kis csomag képez a gyereken

hibridek hátrányai:

  • drága az eldobható betét
  • erős gumírozása megnyomhatja a gyerek bőrét
  • méretes pelenkák, így figyelni kell a súlyhatárokra

Ha szeretnél még a moshatókról érdekességeket olvasni, akkor iratkozz fel a hírlevélre

Oszd meg ismerőseiddel

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: pinterest
Megosztás itt: email