Modern mosható pelenkák és kiegészítők széles választéka

Mosható pelenka kezdőcsomagok összeállítása: alapkérdések

Sólyom - Varga Ágnes

Sólyom - Varga Ágnes

Mosható Pelenka Kuckó

Sok-sok érdeklődő levelet kapok, néha hajnalig válaszolok rájuk, de azt mondom: szerencsére. Örülök, hogy érdeklődsz, szeretnél mosható pelenkát használni, nem ijedsz meg a modernkori “textil pelenka” látványától. Most megpróbálok segíteni egy általános áttekintéssel, hogy milyen infókra lesz szükség ahhoz, hogy minél jobb készletet állíthassunk össze. Azt gondolom, hogy nincs kész recept azaz összeállítás, ami tutira jó lesz mindenkinek. Van néhány dolog, amire biztosan választ fogok várni, amikor megkeresel, hogy állítsunk össze egy csomagot számotokra.

Tudnom kell, hogy:

 • mennyi idős a baba (egyáltalán megszületett-e már, szobatisztaság felé vagytok, X hónapos…)
 • milyen testalkatú (vékonyabb, húsosabb)
 • milyenek a szokásai (sokat iszik, sokat kakil, nyugodtabb vagy mocorgósabb stb.)
 • teljesen áttértek a moshatóra vagy csak nappalra szeretnétek használni vagy csak éjszakára keresel megoldást
 • mennyit utaztok (mert pl. akkor eldobható betéttel is használható hibrid pelenka is fog kelleni)
 • alapvetően te leszel vele vagy esetleg nagymamák, bébiszitter stb. (nekik egyszerűbb kezelésű pelenkák kellenek)
 • mennyire vagy kényelmes (bevállalsz egy kicsit időigényesebb hajtogatósat vagy nagyrészt zsebesekből álljon a készlet)
 • egy pelenkás van/lesz a családban vagy több?

Ami lényeges:

 • az egyik legfontosabb talán a pelenka szabása. Olyat kell találnod, ami a baba testalkatához és méretéhez tökéletesen illik, hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy egy húsosabb vagy egy nyúlánkabb babára keresel pelenkát.
 • mindenképpen legyen kényelmes viselet
 • ne kerüljön egy kisebb vagyonba a választásod
 • minőséget válassz, hogy 2-3 gyereknél is biztonsággal tudd használni (a minőség nem egyenlő a méregdrága árakkal)
 • ha szeretnéd elkerülni a baleseteket, akkor jó és nagy nedvszívással rendelkező darabokat használj
 • fontos, hogy könnyen feladható pelenkát válassz, mert eljön az az idő, amikor majd a gyereked nem könnyíti meg a pelenkázást
 • esztétikus kisebb csomagot képező darabokat keress lehetőség szerint, de közben maradjon maximális a nedvszívása
 • figyelj a méretezésre, hogy ha többméretes pelenkákat veszel, akkor álljon ott a következő adag, mert gyorsan kinövi

Gondold jól végig, hogy melyik pont az a fentiek közül, amelyik számodra a legfontosabb, és melyik az, amiből engedni tudsz, mert a tapasztalatom azt mutatja, hogy tökéletes pelenka nincs. Olyan biztosan nincs, amelyikre az összes fenti kritérium megfelel.

Néhány fontos infó, mielőtt döntenél:

Rögtön a kezdeteknél valószínűleg az egyméretes pelenkák nagyok lesznek, azok csak 4-4,5 kilós babán kezdenek illeszkedni. Nálam nagyrészt ilyenek kaphatók.  Az egyméretesek előnye, hogy szobatisztaságig használható ugyanaz a készlet, a méreteket patentokkal lehet állítani.

A méretes pelenkák súlyhatárhoz kötöttek. Hátránya, hogy ebben az esetben figyelni kell, hogy a következő méret már otthon meglegyen, hiszen olyan gyorsan kinövik. Ezt akkor ajánlanám ha mondjuk több gyereket terveztek és kis korkülönbséggel. Viszont előnye, hogy jobban a gyerekre igazítható.

Az egyméretes hátránya, hogy mivel újszülött kortól szobatisztaságig elég nagy időszakot fed le, így viszonylag nagy csomagot képez a gyerek fenekén. Bár egy műanyag pelenka után minden mosható hatalmasnak fog tűnni, de ez tényleg csak a szemedet bántja, a gyereket nem hátráltatja semmiben. Vannak trükkök, praktikák hogyan lehet ezen a nagy csomagon változtatni.

Külső + prefold betét vagy külső + tetra pelenka (textil pelenka, büfiztetős pelenka, számtalan neve van) verziót javaslom, ha nem zavar a hajtogatás. Ebben az esetben meg kell tanulni néhány hajtogatási módot. Előnye, hogy olcsón kihozható egy teljes készlet, mert 5-6 külső és 20-25 prefold betét elég szokott lenni a teljes pelenkás időszakra. Hátránya, hogy hajtogatni kell, apukák-nagymamák-bébiszitter (általában) utálja. 🙂

Akkor javaslom ezt, ha főleg te vagy otthon és bevállalod a pelenkázáskor azt a plusz 6-8 percet. Ennyi időt nem a hajtogatás vesz el, mert az hipp-hopp megvan, hanem inkább összességében értem a folyamatot, mert a külső+prefoldnál ha a külső nem lesz kakis, akkor át kell törölnöd teafaolajos kendővel a fertőtlenítés miatt, másik betét bele és mehet vissza a gyerekre.

A zsebesek nagy előnye, hogy rém egyszerű feladni, kompatibilis apuval, mamával, mindenkivel. Hátránya, hogy minden alkalommal, minden részét cserélni kell, akkor is ha a külső részt nem érzed nedvesnek. Itt egy teljes készlet 18-20 darab pelenkát és az ezzel járó betéteket jeleni, az nálam 36-40 darab betét. Ára változó, mert kérheted az általam forgalmazott angol pelenkákat, de magyar kézműves pelenkákból is összeállíthatjuk egyedileg.

Egyébként egy vegyes csomagot javasolnék, hogy legyen benne mindenből egy kicsi. Bambusz a nagyobb nedvszívás miatt, mikroszál a gyors száradás miatt, hajtogatós a spórolás és nagy nedvszívás miatt, zsebes a nagyik miatt, hibrid ha sokat utaztok. Teljesen rátok tudjuk szabni a készletet, a honlapon található csomagok csak tájékoztató jellegűek.

Minden elszámolható egészségpénztári kártyára ha van a családban. A mosható pelenkához használható legtöbb kiegészítő kapható nálam, ami nem, azt beszerzem. Lehetőség van mosható pelenka kölcsönzés akkor küldök egy napi adag pelenkát és kipróbálod a fent említett fajtákat és el tudod dönteni melyik tetszik, miből álljon a készlet. A pelenkákra garanciát vállalok, ha nem tetszik, visszaveszem, bár a moshatókat jó áron el is lehet adni. De hidd el nekem, ha az elhatározás megvan, utána már nem szokott baj lenni. 😉

Hozzátenném, hogy nem vagyok sem apa és sem nagyiellenes, de azért ritka az, hogy teljes mellszélességgel odaállnak mögéd és támogatnak, hogy mosható pelenkát használjatok. Még ha meg is békélnek vele és elfogadják, de feladni-használni-folttisztítózni nem szeretnek. Az meg már valóban kivételes eset ha apa vagy nagyi hibátlanul hajtogatja a prefoldot, feladja a gyerekre a pelenkát, ellátja az esetleges foltokat és közben nem szól egy szót sem. 🙂

Hamarosan jövök a többi résszel, hogy milyen lehetőségeid vannak a készlet összeállítására.

Szép napot kívánok.

Sólyom-Varga Ági

Oszd meg ismerőseiddel

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: pinterest
Megosztás itt: email