Modern mosható pelenkák és kiegészítők széles választéka

Mosható pelenka fertőtlenítése

Sólyom - Varga  Ágnes

Sólyom - Varga Ágnes

Mosható Pelenka Kuckó

Hogyan fertőtlenítsük a mosható pelenkáinkat?

Volt már szó róla többször is, de mindig előkerül a téma, főleg a teljesen kezdőknél merül fel a kérdés, ami teljesen érthető, hiszen ami kakis-pisis fertőtleníteni kell és régen is így csinálták. A modern mosható pelenkák esetében talán az is jó dolog, hogy komolyabb beavatkozást és méregdrága szereket nem igényel a dolog. Persze ha az téged megnyugtat, akkor vegyél kifejezetten a pelenkák fertőtlenítésére való mosószeradalékot, de néhány otthoni (és olcsó) praktikával költened sem kell erre külön.

 

Nézzük először mit is kell tudni a bolti fertőtlenítőről?

Általában 500-750 grammos kiszerelésben kaphatók, átlag 2400 Ft körül. Mivel csak kiegészítésnek használod őket és egy evőkanálnyi kell belőle a mosáshoz, viszonylag sokáig elég. Egy mosásra eső költsége 43-48 Ft. Egy 750 grammos kiszerelés közel 50 mosáshoz elegendő.

Teljesen környezetbarát, antibakteriális fertőtlenítő- és tisztítószer. Amellett, hogy tisztít, fertőtlenít, felfrissíti a textil pelenkákat is. (Használhatod más ruhaneműk fertőtlenítésére, de a színes ruhák nem bírják, erre figyelj oda.) Antiallergén, nem tartalmaz semmi felesleges cuccot (illatanyag, enzim, optikai fehérítő, klór.)

 

Na-Perkarbonátos fertőtlenítés

(Nem keverendő a Na-Karbonáttal, ami a mosószóda.)

A Na-Perkarbonát más néven folttisztító só alapvetően a foltok ellenszere. Miközben bomlik “aktív oxigén” keletkezik, valamint hidrogén-peroxid, ami fertőtlenít. Több módon is használhatod: áztatásnál kb. 5 literenként meleg vízbe egy evőkanálnyit teszek és benne hagyom a ruhákat 1 napig, nagyon szépen fehérít-folttalanít. Mosásnál fél evőkanálnyit a mosószerhez, de én csak eseti jelleggel használom. Ha makacsabb cuccal van dolgom, akkor benedvesítem a kezelendő foltot, szórok rá folttisztító sót és beteszem a tárolóba. Amikor mosásra kerül a sor, akkor kimosom, a szer addig is hat.

 

Ecetes fertőtlenítés

Leginkább ezt szoktam használni és javasolni is, mert az ecet sokoldalú és nemcsak fertőtlenítésre jó. Az öblítő helyére kb. 1 deci vízzel hígított ecetet teszek és azzal mosok. Ha egy kis illatra vágyom, akkor néhány csepp mosóparfümöt teszek mellé. Az ecet nemcsak fertőtlenít, de nem hagyja lerakódni a vízkövet sem a gépeden, sem a ruhák szálai között. Ne félj, mosás után nem érezni az illatát és nagyon jó puhák lesznek a ruhák tőle.

Jó ha tudod, hogy van olyan gomba, ami kifejezetten szereti az ecetet (mivel az erjesztést is gombával érik el) ezért nem mindenki “támogatja” az ecetes fertőtlenítést. Ha ilyet olvasol máshol az ezért van.

 

Bóraxos fertőtlenítés

Boraxból egy csapott evőkanál megy a mosható pelenka mosáshoz. Amennyiben valamilyen vírusfertőzés vagy hasmenős-hányós dolog van a háttérben, akkor érdemes áztatni egy kicsit bóraxos vízben a textil pelenkákat.

A bórax elég erős vegyszer, így mindenképpen vigyázz vele az adagolásnál. Vagy gumikesztyűt húzz fel vagy egy csak mosószeradagolásra használt kanállal nyúlj hozzá.

 

Teafaolajos fertőtlenítés

A teafa nagyon jó fertőtlenítésre. Én csak kiegészítő jelleggel használom, pl. a mosható pelenka tároló vödörbe csepegtetek belőle néhány cseppet. Egyébként a teafa nagyon sokoldalú olaj, olvass utána. Szerintem jó ha van mindig otthon. Viszont jó ha tudod, hogy töményen nem javasolt a használata pl. bababőrön.
Kubeba: szintén jó fertőtlenítő és gombaölő, de irritációt szintén okozhat!!!!! 10-15 cseppet kell egy alkalommal használni belőle, de javasolt valami közvetítő anyaggal (folyékony szappan) összekeverni, mert különben mint a legtöbb olaj csak úszni fog a víz felszínén.

Grapefruit-mag kivonat: kiváló gombaölő-szer. Többek között hüvelyi fertőzésekre is ajánlják, külföldi fórumon olvastam, hogy a pelenkánál is használják, de erről nincs tapasztalatom, csak megemlítettem, mint lehetőséget.

 

Napsugaras fertőtlenítés

A kedvencem. 🙂

Ettől természetesebb, pelenka barát módszert nem is nagyon tudok. Ha teheted, akkor teregess kint még akkor is ha nem hétágra süt a nap és meglátod csodákat tesz a foltokkal, felfrissíti a pelenkákat.

Szóval ha rám hallgatsz, akkor napfény, napfény, napfény, teregetés, teregetés, teregetés…

 

(Kiegészítés: Ja igen. A foltokhoz még annyit, hogy ha rendesen mosod a pelenkákat és mégis marad folt rajtuk, akkor se pánikolj, mert attól a pelenka még tiszta, max. a szemedet bántja. Többszöri mosásra eltűnnek ezek, napon szárítva szinte rögtön, ha mégis makacsabb a dolog, akkor pedig a folttisztító só tutira ellátja a feladatát. )

Szép napot kívánok!

Zsuzsi

Oszd meg ismerőseiddel

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: pinterest
Megosztás itt: email