Moshatózol? Betéted is?- Női mosható betétek

Egy kis személyes hozzászólással kezdem, ezt már lassan megszokjátok tőlem. 🙂

Amikor a kisfiamat vártam még pocakosként, akkor találtam rá a mosható pelenkákra amikről előtte még nem hallottam. Viszont sajnos nagyon jól ismertem azt az érzést amikor a nyár kb 3 meleg hónapjában havonta 5 napig izzad, pálik, viszket a popsim a L***sse betéttől. Részletekbe most nem megyek a tampon, tölcsér használatról, egy a lényeg én betét párti vagyok. Ok, lehet ez az én bajom, de nem is ez a fontos. Tehát eszembe jutott, hogy az én Pindurom júliusban születik és azzal kell szembesülnie rögtön, hogy izzad a műanyagba…. így kezdtem moshatózni. DE most a női betétek a témám, viszont ez volt a kiindulási alap. A moshatózós csoportban olvastam először a mosható női betétekről. Felcsillant a szemem, hogy lehet, nekem sem kell pácolódnom??? 😀

Azonnal nyargaltam Tündesz oldalára és rendeltem is egy „mindenből egy csomagot”. Az élményeimet most nem taglalnám, de elmondom, hogy azóta is Tündesz betéteket használok és ezért is hoztam Nektek a webáruházba, hogy minél többen kipróbálhassátok! A minták pedig csodaszépek!!

mini eü betét

mini eü betét

Melyik méretet válasszam?
A termék oldalon láthatod, hogy melyik betét hány cm hosszú. Érdemes elővenned az eddig használt betétedet, és egy mérőszalagot, vagy vonalzót, hogy lemérd a hosszát. Ez leginkább a nagy betétek miatt fontos, hiszen pl az éjjeli méret hosszabb a boltiknál. Viszont ha egy boltit szétszedsz, láthatod, hogy több cm van „üresen” nedvszívó réteg nélkül. Az általam varrt betéteknél az első milliméteren is ott a nedvszívó réteg. Ezt is érdemes figyelembe venned.
A méret nagyban függ a vérzés erősségétől is. Egy hirtelen „ömlő” jellegű vérzésnél érdemesebb a hosszabb betétet választani, – hogy legyen ideje magába szívni a folyadékot-, vagy a védőgátas változatot.
Szintén kérdés, hogy mennyi időnként tudod/fogod cserélni. A több nedvszívó réteg értelemszerűen több nedvességet bír.

 

Hány darabot kell rendelnem egy ciklusra?

Ez szintén nagyon nehéz kérdés. Amire válaszolnod kell, hogy: Mennyi időnként szeretnéd cserélni? Hány naponta fogod mosni? Mennyire erős a vérzésed? Van akinek 3 óránként cserélni kell, annyira erős a menzeszük, másnak elég a napi 1 betét nappalra, és 1 éjszakára.  Az eddig használt boltikhoz képest tudsz viszonyítani.

 

Mennyire vastagok?
A betétekben frottír nedvszívó rétegek vannak. Ebből az anyagból készülnek a törölközők is. Tehát ha egy betétnél azt olvasod, hogy 4 nedvszívó réteget tartalmaz, az olyan, mintha egy normál törölközőt négyrét hajtanál. Ezen felül van a pul anyag, a dekor, illetve a bébiplüss anyag. Persze ne úgy képzeld el, mintha egymásra raknál 7 réteget, hisz össze vannak varrva, és a varrás “összenyomja” a rétegeket.
Semmiképpen ne várd azt, hogy a betét ugyanolyan vékony lesz, mint a bolti műanyag betétek.

 

Mennyit bírnak?

Ehhez Tündesz végzett egy kísérletet. Elővett egy 4 cseppes Always betétet, és egy 3 nedvszívó réteggel varrt közepes egészségügyi betétet. A betétek hossza azonos.

50-50 ml vizet mindkét betétre.

50-50 ml vizet mindkét betétre.

 

Kis idő után mindkettőt felemeltem, és vártam mi cseppen ki.

Kis idő után mindkettőt felemeltem, és vártam mi cseppen ki.

 

Ennyi víz csepegett ki belőlük

Ennyi víz csepegett ki belőlük

„Eredmény: A bolti betét hamarabb felszívta a nedvességet, mint a mosható, viszont lényegesen kevesebbet tartott bent. Tehát bátran mondhatom, hogy az általam vart mosható betétek többet bírnak mint a bolti betétek.”

 

Mivel, és mikor kezdjem?
Ha eddig a vékony betéteket használtad, és ehhez is ragaszkodsz, akkor első kipróbálásra én a kisebb, vékonyabb betéteket ajánlom, a ciklus vége felé. Hiszen a „vastagsághoz” hozzá kell szoknod. Gyorsan megy majd, hiszen sokkal kényelmesebbek mint a boltik. Ha nincs efféle elvárásod a betéteddel kapcsolatban, hogy a “lehető legvékonyabb legyen”, akkor kezdhetsz egy nagyobb, vastagabb betéttel is.
Érdemes az első időszakban otthon használni/próbálni a betéteket, amíg ki nem tapasztalod, hogy a Te ciklusodat hogyan bírja, és melyik méret?

 

Tényleg elmúlik a görcsölés a menzesz alatt, ha moshatót használok?

Tapasztalatok szerint több esetben teljesen elmúlt, akinél nem, azoknál lényegesen mérséklődött a görcsölés. De szintén sokkal kevesebb esetben fordul elő bármilyen rendellenes hüvelyfolyás, gombás fertőzés…stb.

 

Inkontinencia problémám van…

“Az inkontinencia betétek belül ugyanazokat a rétegeket tartalmazzák, mint az egészségügyi betétek. A vásárlók tapasztalatai alapján az eltolt szárnak kicsit előbbre helyezik a betét közepét, így pontosan a megfelelő helyre kerül. Kis vizelettartási problémával rendelkezőknek elegek a kisebb méretű betétek. Komoly problémával rendelkezőknek a nagyobb méretű bambusz  betétet ajánlom. 2005 évben kísérleteztünk ki egy teljesen inkontinens hölggyel egy olyan betétet, ami egy teljes vizeletet képes felszívni. Ez az Ő esetében egy 40 cm-es bambusz felső réteggel, 5 réteg bambusz nedvszívóval, és védőgáttal rendelkező betétet jelentett.” Tündesz

 

A betétek kérhetők pamut frottír helyett bambusz frottír nedvszívó réteggel,  a bébiplüss felső réteg helyett bambusz felső réteggel, vagy teljes egészében bambusz frottír anyagból is. Ebben az esetben az árakat és a kéréseidet e-mailben megbeszéljük. Viszont fontos tudnod, hogy a bambusz anyag különleges bánásmódot igényel. (erről a következő cikkben is olvashatsz)

 

védőgátas eü betét

védőgátas eü betét

Kérhetők az egészségügyi betétek védőgátas változatban. Ezt a betétet azoknak ajánlom, akiknek hirtelen erősen ömlő vérzésük van, sportolnak, vagy erős inkontinencia problémával küzdenek. A védőgátas változat ára mindegyik méret esetén: + 300 Ft-tal magasabb.

Itt tudod megnézni a kínálatot: http://moshatopelenkakucko.hu/bolt/26-moshato-noi-betetek

 

Anyagok általános esetben:

Bébiplüss,  Pamutfrottír nedvszívó, PUL nedvességzáró, Pamut dekor.
A tanga egészségügyi betét egy, a többi betét két patenttal záródik. Kérhető tépőzáras változatban is (ez esetben viszont tudd, hogy a tépőzárat 1-2 évente cserélni kell).

 

Ne feledkezzünk meg a tisztasági betétekről sem! Többféle méretben és formában megtalálhatóak az áruházban: http://moshatopelenkakucko.hu/bolt/26-moshato-noi-betetek

 

A következő cikkben a mosható női betétek tisztításáról olvashatsz!

 

Szép napot kívánok!

Ági

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük