Modern mosható pelenkák és kiegészítők széles választéka

Mosható és az eldobható pelenkák összetétele

Sólyom - Varga  Ágnes

Sólyom - Varga Ágnes

Mosható Pelenka Kuckó

Azt gondoltam, nem kell jobban kifejtenem, miért „gyerekbarátabb” a mosható pelenka összetétele, mint az eldobhatóé. Végül úgy döntöttem, hogy írok erről egy rövid bejegyzést.

Az eldobható pelenkák 3 fő részből állnak, ezek: a szárazon tartó réteg, a nedvszívó mag és a nedvességzáró réteg.

A pelenkák – összetételüket tekintve – többrétegű anyagok: polipropilén gumibugyi, papír színes mintával, cellulózvatta, szuper-abszorbens polimer (SAP), nedvességzáró polietilén fólia, ragasztó és gumi.

A fedőréteg általában nedvességtaszító anyagból készül, pl. poliészterből vagy polipropilénből. Ezek a fóliák egyáltalán nem, vagy csak minimális mértékben légáteresztőek.

A nedvszívó mag veszi fel a folyadékot, és tartja magában. A mag anyaga a cellulózvatta, amihez különböző mennyiségű és minőségű polimert kevernek. Amikor a polimer duzzad, ún. gél-blokk jöhet létre, amely megakadályozza, hogy a beérkező folyadék a pelenka belsejébe jusson. A nátrium-poliakrilát egyik nagy hibája éppen a rendkívüli nedvességfelszívó tulajdonsága, ugyanis nemcsak a vizeletet szívja fel, hanem a bőr természetes hidratáltságát is rontja. Ez az egyik ok, amiért eldobható pelenkáknál pelenkakrémeket szükséges használni.

A sok-sok ismeretlen összetevő és „csúnya” szó után szinte jólesik leírni, hogy a mai modern, mosható pelenkák a következő TERMÉSZETES anyagokból áll(hat)nak:

·        antibakteriális bambusz;

·        jó nedvesség-elvezető microfleece (polár);

·         frottír, kender, bambusz vagy mikroszálas anyag, vagy ezek kombinációja (A bambusz 60%-kal több nedvességet képes felszívni, mint a pamut, a mikroszálas anyag melletti meggyőző érv pedig a rövid száradási idő).

A zsebes rész külső anyaga egy vízzáró, de légáteresztő PUL-réteg (szövetre laminált poliuretán), ami nagyon jó a babapopsinak, mert szellőzik, nem „dunsztolódik”. Ezen a levegő részecskéi még átférnek, míg a vízmolekulák, amelyek nagyobbak, már nem (ilyet használnak a hegymászók is).

A „kakifogó” papírbetét is biológiailag teljesen lebomló papírbetét.

Remélem, számodra is egyértelmű most már, miért jobb a popsinak a mosható pelenka!
Eredetileg egy pelenka-kiütéses popsiról készült képet szerettem volna csatolni a bejegyzéshez, de lemondtam róla. Borzasztó látvány!!!

Ha esetleg még kétkednél, kérlek, nézz utána ezeknek a dolgoknak, hiszen a babádnak te is jót akarsz.

KÉP

Oszd meg ismerőseiddel

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: pinterest
Megosztás itt: email