Modern mosható pelenkák és kiegészítők széles választéka

Mentő, kórház, infúzió – egy pelenka miatt

Sólyom - Varga  Ágnes

Sólyom - Varga Ágnes

Mosható Pelenka Kuckó

Érdekességnek vagy éppen elrettentésnek hoztam most valamit. Nézd meg, olvasd el, aztán néhány sort hozzáfűzök én is, hogy mi jutott eszembe hirtelen…

MEGDÖBBENTŐ…

lehet neked, ha eddig azt gondoltad, hogy ez nincs benne a pakliban. De benne van, egy gyereknél bizony mindenre fel kell készülni és most hagyjuk figyelmen kívül, hogy miért nem volt body-kisnadrág-akármi rajta. Lehet, hogy nálatok még nem volt ilyen, de ez csak szerencse kérdése, mert egyre többször és több helyről hallottam már kiszakadós horrortörténeteket. Remélhetőleg a sok-sok műanyag pelenkát használó szülőhöz eljut és elgondolkoznak, hogy esetleg megpróbálják a mosható pelenka használatát…

Még egy kis segítség a döntéshez:

Nemcsak a műanyag pelenka, hanem többek között a tampon is tartalmaz nátrium-poliakrilát gyöngyöket, amely gyakorlatilag az eldobható pelenka lelke. Csak amíg a tamponoknál megszüntették ennek a használatát, mert összefüggésbe hozták a TSS (toxikus sokk szindróma) kialakulásával, addig a gyerekek pelenkájában benne van!!! Ez szívja fel a rengeteg nedvességet (a saját tömegének akár 300-szorosát is!!!!), ezért “jó” a sokat pisilőknek is. Viszont ez a gyöngyöcske nem tudja, hogy melyik a pisi és a kaki okozta nedvesség, ezért felszív MINDENT. Így fordulhat elő, hogy lenyelve súlyos tüneteket okozhat nemcsak a babádnál, hanem a környezetbe kerülve az erdei állatoknál, a háziállatoknál is!!!

A gyártók azért kezdték el ezt a vegyületet használni, hogy kevesebb pelenka kerüljön a szemétlerakó helyekre. E vegyület segítségével a pelenka több vizeletet képes elnyelni, így kevesebbszer kell pelenkát cserélni, így kevesebb pelenka kerül a háztartási szemétbe… Ami valljuk be egyes anyukák előszeretettel alkalmaznak is, hiszen jóval ritkábban cserélnek, így többet van a gyereken, ami elősegíti azt, hogy bármikor kiszakadjon a belső réteg. Plusz ehhez még hozzáadunk egy kis anyaghibát és csak jönnek a bajok egymás után. Nem azt írom, hogy minden anyuka későn cserél pelenkát, de a magas pelenka költség miatt általában ez a megoldás és mivel úgyis bírják még (a gyöngyök miatt ugye 😉 ), ezért tényleg tovább marad a gyereken, mint egészséges lenne.

Tudom, drasztikus vagyok most és úgy tűnhet felelőtlennek tartom az olyan anyukákat, akik eldobhatót adnak a gyerekre, de nem! Mindenkinek a saját dolga hogyan pelenkáz, de kérem szépen figyelembe venni azt is, hogy egyúttal mekkora terhelésnek teszik ki a környezetüket. És nem, mosható pelenkát használni nem drágább, hiába mosunk 3 naponta, ugyanis a műanyag pelenka előállítása is energiába kerül.

“Az eldobható pelenkák fából (a belseje cellulóz), kémiai anyagokból (nedvszívó zselé), és olaj alapú (polipropilén, nedvességzáró réteg) készülnek. Mivel az eldobható pelenkák alapanyaga a fa, a pelenka-előállítás első lépése, a fa péppé alakítása. Majd a pépet hatóanyag hozzáadásával fehérítik és lágyítják. A gyártástechnológia melléktermékeként, szerves klór keletkezik. A dioxin csoport az egyik legismertebb szerves klór. A dioxin, az egyik legmérgezőbb rákkeltő vegyület, az egyik legmérgezőbb kémiai anyag, amely születési rendellenességek, vetélések, rák, bőr és májbetegségek, immunrendszeri betegségek okozója, és kísérleti állatokban genetikai károsodást okoz.” (forrás: Rácz Mariann)

Nem olyan régen “fanatikus mosipelusosnak” tituláltak engem, mert felhívtam a figyelmet ezekre a tényekre is. Nem érdekel ha néhány műanyag mama elpártol tőlem ezek után, de igenis foglalkozni kell azzal, hogy mi történik a pelenkával használat előtt, közben, a kukába kerülve és azután. Mindenki jót akar a gyerekének és nehogy azt gondold, hogy az eldobható-vékony-kényelmes(nek tűnő) pelenka a megoldás, mert nem az. Mivel így is – úgy is pelenkázni kell az első perctől kezdve, jól gondold meg mit adsz rá, mert a mosható pelenka használata sem jelent több elfoglaltságot, mint a másik. Ez csak egy tévhit.

Nem győzöm elégszer hangsúlyozni, hogy a mosható pelenkák természetes anyagok felhasználásával készülnek (=bőrbarát, bababarát), az otthon található anyagokból, pulcsikból, kabátokból elkészíthetők (=újrahasznosítás), légáteresztők (=kevesebb popsikrém kell vagy egyáltalán nem is kell), gazdaságos (=akár 250 000 Ft megtakarítás a pelenkázási időszak alatt), környezetbarát (=nem termelünk szemetet) stb. stb.

Tudtad például, hogy hivatalosan az eldobható pelenkát KI KÉNE MOSNI mielőtt a szemétbe teszed? Miért?

  • mert az újrahasznosításra felhasználni csak így lehetne
  • mert az emberi ürülék veszélyes hulladéknak minősül és pl. a talajvízbe kerülve sok-sok csúnyaságot okozhat
  • mert nem szagosítana napokon keresztül, amíg elviszi a kukásautó
  • mert nem szednék szét a kóbor, éhes állatok, mert éreznek benne valamit…

Fogok még a témában sok-sok cikket írni, de addig is azt kérem: Gondold újra!

És a végére pedig:

Ha kérdésed lenne, akkor ide írj nekem: info@moshatopelenkakucko.hu

Facebook-on is megtalálsz: www.facebook.com/moshatopelenkakucko

Kérlek oszd meg a bejegyzést, hogy minél több szülőhöz eljusson a cikk és minél többen legyünk akik egészségesen pelenkáznak. Köszönöm.

Sohan Zsuzsi

Oszd meg ismerőseiddel

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: pinterest
Megosztás itt: email