Mentő, kórház, infúzió – egy pelenka miatt

 

Érdekességnek vagy éppen elrettentésnek hoztam most valamit. Nézd meg, olvasd el, aztán néhány sort hozzáfűzök én is, hogy mi jutott eszembe hirtelen…

 

11947756_2107240596083317_7555834168579949384_o

 

 

MEGDÖBBENTŐ…

 

lehet neked, ha eddig azt gondoltad, hogy ez nincs benne a pakliban. De benne van, egy gyereknél bizony mindenre fel kell készülni és most hagyjuk figyelmen kívül, hogy miért nem volt body-kisnadrág-akármi rajta. Lehet, hogy nálatok még nem volt ilyen, de ez csak szerencse kérdése, mert egyre többször és több helyről hallottam már kiszakadós horrortörténeteket. Remélhetőleg a sok-sok műanyag pelenkát használó szülőhöz eljut és elgondolkoznak, hogy esetleg megpróbálják a mosható pelenka használatát…

Még egy kis segítség a döntéshez:

Nemcsak a műanyag pelenka, hanem többek között a tampon is tartalmaz nátrium-poliakrilát gyöngyöket, amely gyakorlatilag az eldobható pelenka lelke. Csak amíg a tamponoknál megszüntették ennek a használatát, mert összefüggésbe hozták a TSS (toxikus sokk szindróma) kialakulásával, addig a gyerekek pelenkájában benne van!!! Ez szívja fel a rengeteg nedvességet (a saját tömegének akár 300-szorosát is!!!!), ezért “jó” a sokat pisilőknek is. Viszont ez a gyöngyöcske nem tudja, hogy melyik a pisi és a kaki okozta nedvesség, ezért felszív MINDENT. Így fordulhat elő, hogy lenyelve súlyos tüneteket okozhat nemcsak a babádnál, hanem a környezetbe kerülve az erdei állatoknál, a háziállatoknál is!!!

A gyártók azért kezdték el ezt a vegyületet használni, hogy kevesebb pelenka kerüljön a szemétlerakó helyekre. E vegyület segítségével a pelenka több vizeletet képes elnyelni, így kevesebbszer kell pelenkát cserélni, így kevesebb pelenka kerül a háztartási szemétbe… Ami valljuk be egyes anyukák előszeretettel alkalmaznak is, hiszen jóval ritkábban cserélnek, így többet van a gyereken, ami elősegíti azt, hogy bármikor kiszakadjon a belső réteg. Plusz ehhez még hozzáadunk egy kis anyaghibát és csak jönnek a bajok egymás után. Nem azt írom, hogy minden anyuka későn cserél pelenkát, de a magas pelenka költség miatt általában ez a megoldás és mivel úgyis bírják még (a gyöngyök miatt ugye 😉 ), ezért tényleg tovább marad a gyereken, mint egészséges lenne.

Tudom, drasztikus vagyok most és úgy tűnhet felelőtlennek tartom az olyan anyukákat, akik eldobhatót adnak a gyerekre, de nem! Mindenkinek a saját dolga hogyan pelenkáz, de kérem szépen figyelembe venni azt is, hogy egyúttal mekkora terhelésnek teszik ki a környezetüket. És nem, mosható pelenkát használni nem drágább, hiába mosunk 3 naponta, ugyanis a műanyag pelenka előállítása is energiába kerül.

“Az eldobható pelenkák fából (a belseje cellulóz), kémiai anyagokból (nedvszívó zselé), és olaj alapú (polipropilén, nedvességzáró réteg) készülnek. Mivel az eldobható pelenkák alapanyaga a fa, a pelenka-előállítás első lépése, a fa péppé alakítása. Majd a pépet hatóanyag hozzáadásával fehérítik és lágyítják. A gyártástechnológia melléktermékeként, szerves klór keletkezik. A dioxin csoport az egyik legismertebb szerves klór. A dioxin, az egyik legmérgezőbb rákkeltő vegyület, az egyik legmérgezőbb kémiai anyag, amely születési rendellenességek, vetélések, rák, bőr és májbetegségek, immunrendszeri betegségek okozója, és kísérleti állatokban genetikai károsodást okoz.” (forrás: Rácz Mariann)

Nem olyan régen “fanatikus mosipelusosnak” tituláltak engem, mert felhívtam a figyelmet ezekre a tényekre is. Nem érdekel ha néhány műanyag mama elpártol tőlem ezek után, de igenis foglalkozni kell azzal, hogy mi történik a pelenkával használat előtt, közben, a kukába kerülve és azután. Mindenki jót akar a gyerekének és nehogy azt gondold, hogy az eldobható-vékony-kényelmes(nek tűnő) pelenka a megoldás, mert nem az. Mivel így is – úgy is pelenkázni kell az első perctől kezdve, jól gondold meg mit adsz rá, mert a mosható pelenka használata sem jelent több elfoglaltságot, mint a másik. Ez csak egy tévhit.

Nem győzöm elégszer hangsúlyozni, hogy a mosható pelenkák természetes anyagok felhasználásával készülnek (=bőrbarát, bababarát), az otthon található anyagokból, pulcsikból, kabátokból elkészíthetők (=újrahasznosítás), légáteresztők (=kevesebb popsikrém kell vagy egyáltalán nem is kell), gazdaságos (=akár 250 000 Ft megtakarítás a pelenkázási időszak alatt), környezetbarát (=nem termelünk szemetet) stb. stb.

Tudtad például, hogy hivatalosan az eldobható pelenkát KI KÉNE MOSNI mielőtt a szemétbe teszed? Miért?

  • mert az újrahasznosításra felhasználni csak így lehetne
  • mert az emberi ürülék veszélyes hulladéknak minősül és pl. a talajvízbe kerülve sok-sok csúnyaságot okozhat
  • mert nem szagosítana napokon keresztül, amíg elviszi a kukásautó
  • mert nem szednék szét a kóbor, éhes állatok, mert éreznek benne valamit…

 

Fogok még a témában sok-sok cikket írni, de addig is azt kérem: Gondold újra!

3-a-mosható-pelenkákkal-pénzt-sporolhatsz-meg-final

És a végére pedig:

I love mosipelus

 

Ha kérdésed lenne, akkor ide írj nekem: info@moshatopelenkakucko.hu

Facebook-on is megtalálsz: www.facebook.com/moshatopelenkakucko

Kérlek oszd meg a bejegyzést, hogy minél több szülőhöz eljusson a cikk és minél többen legyünk akik egészségesen pelenkáznak. Köszönöm.

 

Sohan Zsuzsi

This entry was posted in Egyéb.