Modern mosható pelenkák és kiegészítők széles választéka

Mennyi időközönként cseréljünk pelenkát?

Sólyom - Varga  Ágnes

Sólyom - Varga Ágnes

Mosható Pelenka Kuckó

Biztosan azt gondolod, hogy úristen, minek erről beszélni? Hiszen ezt mindenki tudja…

Nos nem, nem mindenki tudja.

Tudom, hogy a vérprofiknak ez halál unalmas téma (ne is olvassátok tovább), de egy teljesen kezdő, aki még nem is használ moshatót, bizony nem érti. Nem is baj ez, hiszen honnan kéne tudnia?

Legutóbb egy levélben merült fel, hogy “ha a műanyagot a gyereken hagyjuk (mert megtehetjük) akár 5-6 órán át is, a moshatót viszont sűrűbben kell cserélni, ami így előbb kerül a szennyesbe és előbb elhasználódik és mosni kell, akkor az már nem is gazdaságos. A moshatóban nincs “zselé” ami magában tartja a pisit, míg az eldobhatóban van és így nem kell olyan sűrűn cserélni. Amíg a moshatóból 6 óra alatt elhasználok kettőt, addig az eldobhatóból csak egyet!”

Majdnem jó logika, de van benne egy hatalmas hiba. Mégpedig, hogy maximum 3 óránként cserélni KELL(ene) a pelenkákat. Mindegyiket. Mindegy, hogy mosható vagy eldobható. Azért, mert így higiénikus, így nem okozunk semmilyen húgyúti fertőzést és allergiás panaszt, bőrbetegséget a gyerekünknek!!!

Ritka, aki így is tesz. Sokszor írják nekem, hogy megszólják (!!!) őket, mert napi 6-8 pelenkát is elhasználnak, mert sűrűn cserélik. Pedig ez lenne a normális.

Megértem a műanyag mamákat is valahol, hiszen “fájhat” pár óránként a kukába dobálni 70 Ft-ot, még ha nem is tűnik soknak a mai világban. De ha egy nap elhasznál belőle 6 darabot, az már 420 Ft. 10 nap alatt 4200, egy hónap alatt 12.600 ezer forint!!! (és nem is számoltam túl drágán és sok pelenkával)

Persze jön a kínlódás, hogy hogyan lehetne ezeken a költségen lefaragni. Felkutatják a neten a lehető legolcsóbb műanyag pelenkát, ami még több káros anyagot tartalmaz, mint a drágább társai. Vagy elkezdik ritkábban cserélni és itt kezdődik a probléma. Hallottam olyan esetről is, amikor napi 2 azaz kettő darab pelenka volt a gyereken, de az sem példa nélküli, hogy KIMOSTÁK az eldobhatót és úgy használták tovább. Borzasztó.

Ilyenkor szoktam javasolni, hogy vegyél pár darab (akár használt) moshatót, már az is sokat javít a helyzeten.

Hiába nincs a moshatóban zselé, ami hatalmas mennyiségű nedvességet tud magába szívni, de a mosható is nagy mennyiség bent tartására képes. Én azt mondom, hogy 2,5-3 óránként cseréljük le a mosható pelenkát, de hidd el, sokkal többet is kibírnak ettől. Gondolj bele, az éjszakát is végigviszik és megfelelő kombinációval ázás mentesen, minden baleset nélkül.

Számtalan megoldás és turbózási lehetőség adott, a mosható pelenka használata nem egyenlő a tuti ázással. Nem ülünk otthon egész nap és nem merünk kimozdulni, mert moshatózunk. Ez egyáltalán nem igaz.

A másik! Egyáltalán nem mindegy, hogy egy műanyagban dunsztolódik a gyerek több óra hosszát vagy egy jól szellőző, légáteresztő moshatóban…

Összefoglalva!

MINDEN pelenka fajtát normál esetben 3 óránként cserélni kell. Adódhatnak rendkívüli esetek, amikor ez nem megoldható, semmi vész, mert a mosható is kibír több órát (de ez erősen fajtafüggő). Ha csak egy betétet teszel bele, akkor érdemes sűrűbben megnézned, hogy mennyire van teli a betét. Ha 2 betétet teszel bele, akkor bírja a több órát is.

Itt is számtalan variáció létezik, hiszen teljesen szabadon variálhatod a betéteket, az összetételüket. Ezt Neked kell kitapasztalnod, de hidd el, nagyon gyorsan bele lehet tanulni a moshatózásba és csak az elején fogod figyelni az órát, hogy mennyi idő telt el az utolsó pelenkázás óta. Utána már csak megérzésből nyomod majd… 😉

Ha lenne olyan téma, amiről szívesen olvasnál, akkor írd meg nekem ide: kapcsolat@moshatopelenkakucko.hu

 

Facebook: https://www.facebook.com/moshatopelenkakucko

Szép napot kívánok!

Ági

Oszd meg ismerőseiddel

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: pinterest
Megosztás itt: email