Modern mosható pelenkák és kiegészítők széles választéka

Meleg a mosható pelenka?

Sólyom - Varga  Ágnes

Sólyom - Varga Ágnes

Mosható Pelenka Kuckó

Ez a kérdés nyáron újra és újra előkerül. Nem csodálom, mert aki még sosem találkozott velük (moshatóval), az csak annyit lát, hogy nagy és vastag a csomag a gyereken, az eldobható meg vékony.

Bár ez igaz, de azért a képlet nem ilyen egyszerű.

Ugyanis az eldobható hiába vékony, de MŰANYAG és mit tudunk a műanyagról?

  • nem jó
  • nem szellőzik
  • káros
  • meg számos egyéb dolgot, de ne kanyarodjunk el annyira.

Mi van a műanyag pelenkában?

Az eldobható pelenkák 3 fő részből állnak, ezek: a szárazon tartó réteg, a nedvszívó mag és a nedvességzáró réteg

A pelenka így épül fel: polipropilén gumibugyi, papír színes mintával, cellulózvatta, szuper-abszorbens polimer (SAP), nedvességzáró polietilén fólia, ragasztó és gumi.

A fedőréteg általában nedvességtaszító anyagból készül, pl. poliészterből vagy polipropilénből. Ezek a fóliák egyáltalán nem, vagy csak minimális mértékben légáteresztőek.

A nedvszívó mag veszi fel a folyadékot, és tartja magában. A mag anyaga a cellulózvatta, amihez különböző mennyiségű és minőségű polimert kevernek. Amikor a polimer duzzad, ún. gél-blokk jöhet létre, amely megakadályozza, hogy a beérkező folyadék a pelenka belsejébe jusson. A nátrium-poliakrilát egyik nagy hibája éppen a rendkívüli nedvességfelszívó tulajdonsága, ugyanis nemcsak a vizeletet szívja fel, hanem a bőr természetes hidratáltságát is rontja. Ez az egyik ok, amiért eldobható pelenkáknál pelenkakrémeket szükséges használni.

Ezzel szemben a mosható pelenkák nagyrészt természetes anyagok felhasználásával készülnek.

  • antibakteriális bambusz
  • jó nedvesség-elvezető polár
  • frottír, kender, bambusz vagy mikroszálas anyag, vagy ezek kombinációja

A zsebes rész külső anyaga egy vízzáró, de légáteresztő PUL-réteg (szövetre laminált poliuretán), ami nagyon jó a babapopsinak, mert szellőzik, nem „dunsztolódik”. Ezen a levegő részecskéi még átférnek, míg a vízmolekulák, amelyek nagyobbak, már nem (ilyen PUL-t használnak a hegymászók ruházatához is).

Egyes pelenkák poliészter anyagból készülnek. A poliészterek a polimerek családjába tartoznak.

A bébiplüss anyag összetétele 80% pamut, 20% poliészter. A poliészter nem érintkezik a baba bőrével, mert az egy háló, amire rá van dolgozva a pamut. Ezt a pamut réteget bolyhozzák fel a kelme egyik oldalán. Ezért olyan puha a tapintása.

A minky pedig 100% poliészter, amit szintén az egyik felén bolyhoznak fel. Ezt sokszor be-laminálják, így pelenka külsőnek is alkalmas

A polár is 100% poliészter, azt mindkét oldalon bolyhozzák.

Előnyük, hogy nagyon gyorsan szárad és sok mosás után is puha marad. Ha ilyen pelenkát választasz, akármennyire is puha, kellemes a tapintása elsőre, tudd, hogy 100% műanyagba fogod csomagolni a babád, ezt vedd figyelembe. Viszont számtalan káros anyag (pl. ragasztó, gélblokk) nincs benne, ami az eldobhatóban viszont igen.

A „kakifogó” papírbetét is biológiailag teljesen lebomló papírbetét.

A tudományos maszlag után pedig hidd el nekem, hogy a legnagyobb melegben sem lesz kiütéses a gyerek feneke a moshatóban. Ha túl nagynak (és ezáltal melegnek) gondolod a csomagot, akkor vegyél ki egy betétet belőle vagy tegyél bele tetrát hajtogatva.

Nálunk is előfordul, hogy rákényszerülök az eldobhatóra és bár igyekszem ezt a minimálisra csökkenteni, de néha kikerülhetetlen. Ilyenkor észreveszem, hogy a fiam bőre nyirkos és pöttyös és ehhez egyáltalán nem kell nagy meleg.  Ez van, nem bírja az eldobhatót.

A legjobb viszont amit tehetsz ha mindent leveszel a babáról és hagyod szabadon (ha teheted). 😉

Ha lenne olyan téma, amiről szívesen olvasnál, akkor írd meg nekem ide: kapcsolat@moshatopelenkakucko.hu

 

Facebook: https://www.facebook.com/moshatopelenkakucko

Szép napot kívánok!

Ági

Oszd meg ismerőseiddel

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: pinterest
Megosztás itt: email