Nem vagyok biztos a dolgomban,
még csak ismerkedem a mosható pelenkákkal

Belegondoltál már abba, hogy a gyermeked majdnem 3 éven keresztül, szinte egész nap pelenkában van? Nem kellemes gondolat…

Érdekes világot élünk. Tudatos anyaként, gondolom, Te is mindent megteszel azért, hogy minél egészségesebben éljetek, minél többet mozogjatok, minél többet legyetek friss levegőn, minél jobb alapanyagokból főzz, minél kevesebb szemetet termelj, minél kevesebb vegyszert használj stb.

Szerintem Te is próbálod kizárni a ruházatotokból és az étkezésetekből a „műanyagot”, ugyanakkor az egyik legnagyobb „szemét forrás” az eldobható pelenka. Tudtad, hogy amíg szobatiszta lesz a gyereked, majdnem 1 tonna pelenkát „termeltek”? Ami közel 100 év alatt bomlik le. Mármint 1 pelenka…

Ha érdeklődsz a mosható pelenkák iránt, bizonyára láttál, olvastál számtalan leírást, fórumot és kezdesz ott tartani, hogy „Na most aztán már semmit nem értek!”

Pedig a helyzet pofon egyszerű, gyere megmutatom!

Mi a feladatunk? Pelenkázni a kisbabánkat amíg erre szüksége van. Ehhez jelenleg több mosható pelenka típust is választhatsz, pénztárcától, praktikumtól és szimpátiától függően

A kezdetekkor megannyi kifogás és tévhit is megtalál, tudom! Érdekel 9 tévhit a mosható pelenkázásról? Íratkozz fel és elküldöm Neked!

sŐT! ENNÉL SOKKAL TÖBBET FOGSZ MEGTUDNI!

Ha az alapokkal már tisztában vagy, görgess tovább!

A készlet összeállítás során néhány kérdés felmerül, ami a típus választást is befolyásolja.

Alapvetően 20-24 db pelenkázásra való pelus szükséges, ha 2-3 naponta szeretnél mosni.

3 fő típusból szoktunk készletet építeni: zsebes pelenka, PUL külső betétekkel, csónakos pelenka betétekkel.

A jó hír az, hogy a betétek sok esetben teljesen jól használhatóak mindhárom típushoz.

Kérdés tehát:

1. Milyen lehetőségeid vannak a szárításra?

 – Van szárítógéped? Ha igen, akkor a betéteket nyugodtan száríthatod benne alacsony hőfokon, bátran választhatsz bambusz, kender és zorb anyagúakat is.

 – Tudsz kintre teregetni az erkélyre, kertbe? Ez jelentősen segíti a pelenkák száradását, a zsebesekkel is könnyedén meg lesztek.

 – Semmilyen plusz lehetőséged nincs a szárításra, mint a lakás, fürdőszoba? Javaslom a mikroszálas anyagú, illetve szénszálas pelenkákat és betéteket mert ezek gyorsan száradnak. Legjobbak erre az esetre a PUL külsők és a csónakos pelenkák, illetve a mikroszálas vagy szénszálas zsebesek

2. Költségek és darabszám

A márkák közti árkülönbséget most nem emelem ki, mindenkinek egyéni döntése, hogy mennyit hajlandó adni egy pelusért.

Amint már írtam, 20-24 db pelenka szükséges a készletbe, amiket 2-3 naponta mosol.

 – Általánosságban elmondható, hogy költségtakarékos a PUL külsők betéttel kombináció, mivel külsőből kb 6 db szükséges, a bele való betétekből pedig 20-24 db ami akár sima textil pelenka (tetra) is lehet, vagy frottír törölköző (30*50)

 – Zsebes pelenkákból 20-24 db-ra van szükség, hozzá való betétekkel együtt. Ezek a típusok akkor lesznek a kedvenceitek ha apa, mama is pelenkáz, mert az össze készített pelust csak rá kell adni a babára és kész. Éjszakai pelenkának is tökéletesek. Előnyük, hogy változatos a belső anyag így megtalálhatod a neked legjobban tetszőt.

 – Csónakos pelenkák leginkább a PUL külsőhöz hasonlíthatóak darabszám tekintetében. Ezekből a típusokból léteznek cserélhető csónakosak és bevarrt csónakosak is. A cserélhető csónakosnál néhány darab külső kell és csónakból  kb 6-8, hozzá tartozó betétekből 20-24 db. A bevarrt csónakos típusok viszont olyan anyagból készülnek amik szuper gyorsan száradnak, így ezekből is elég kb 6 db külső.

Amibe kicsit bele szoktunk bonyolódni

Azt gondolom, a főbb típusok között simán eligazodsz már. Na de a betétek! Ezek rendszerint fennakadási pontok.

Én így szoktam csoportosítani:

 – piskóta/téglalap formájú betétek (több réteg nedvszívó anyag összevarrva). Ezek használhatóak zsebesekbe, PUL külsőkbe és akár csónakos pelenkákba is, mérettől függően

 – hajtogatós betétek: tetra pelenka, prefold és más olyan betétek amik mérete nagy, és nekünk kell behajtogatni a kívánt méretre, formára. Leginkább PUL külsőkbe és csónakos pelenkákba használjuk

 – nadrágpelenka formájúak: méretes pelenkák, többféle anyagból készülnek. Éjszakára nagyon jó megoldás, de nappalra is hasznos sokat pisilő gyerkőcöknél. PUL külsőhöz vagy bebújós külsőhöz használjuk

 – boosterek: vékonyabb, de nagyon jó nedvszívó betétek amiket arra találtak ki, hogy a fő betéteket kiegészíthesd ha kicsit több nedvszívásra van szükség, de még egy normál betét sok lenne a pelusba.

 – szárazontartók: funkciójuk a babapopsi szárazon tartása. Elsősorban akkor van rá szükség, ha babád bőre érzékeny a pisire, tartós nedvességre. Többször előfordul, hogy a természetes anyagú betétek pl. pamut, bambusz amikor pisisek lesznek irritálják a bőrt mert nedves az anyag. Ilyenkor egyszerűen a nedvszívó betét fölé szárazontartót teszünk.

Most jöjjön a miből hogyan mennyit?

Segítség képpen vannak csomagajánlatok, amik kiindulásnak is jók, valamint teljes készletet is találsz.

Ezek a csomagok úgy vannak összeállítva, hogy bátran választhatsz hozzá még ezt-azt amire szükséged lehet, pl. éjszakai betétek, kakifogók, szárazontartók stb.

A fenti leírásból látod, hogy melyik típusnál mennyi darabbal számolj, ez alapján el tudsz indulni.

Nézd meg a csomagokat:

Mire lesz még szükséged?

 –Fedeles vödör a tároláshoz

 – Teafaolaj: tároláshoz szoktuk a vödör aljába vagy fedelére csöppenteni

 – Kakifogó: nagyon jó szolgálatot tesz a folyékony vagy szilárd kaki könnyű és gyors likvidálásához, védi a nedvszívó betéteket és a pelus külsőt az erős szennyeződéstől. A szárazontartó betétek is használhatóak kakifogónak!

 – mosható popsitörlő, ha ezt a feladatot is inkább környezettudatosan intéznéd

Ha nem találod amit keresel, vagy további kérdésed van írj nekem nyugodtan!

kapcsolat@moshatopelenkakucko.hu