Modern mosható pelenkák és kiegészítők széles választéka

Így mosok én

Sólyom - Varga Ágnes

Sólyom - Varga Ágnes

Mosható Pelenka Kuckó

A moshatózós anyák előbb-utóbb eljutnak oda, hogy az egész háztartást szeretnék vegyszermentessé tenni, nem csak a gyerek pelenkáját, így keresnek, kutakodnak és remélhetőleg megtalálják ezeket a környezetbarát mosószereket.

Sokan a gyerek születésével egyidőben váltanak, mások csak a pelenkák miatt, de jelentős hányad sajnos a kialakult bőrbetegségek miatt. A változásra/változtatásra okot adó tényező szerintem mindegy, az a fontos, hogy felismerjük a szükségességét és merjünk/akarjunk váltani.

Ehhez tökéletes segítséget adnak a környezet- és bőrbarát mosószerek, hiszen a teljes vegyszerarzenált kiválthatjuk csupán néhány szerrel.

Mik ezek?

 • folyékony mosódió – megoszlanak a vélemények pelenkás körökben, hogy lehet-e használni a magas saponin tartalma miatt vagy sem. Nos, ahonnan én szerzem be a mosószereket a nagyker vezetője vegyész és hosszas levelezést folytattunk a témában, hiszen ez nem az én szakterületem és inkább utána érdeklődök előtte és csak azután ajánlom Neked. Ő megnyugtatott, hogy az általuk kifejlesztett EcoNut folyékony mosódió nyugodtan használható a pelenkákhoz is (ruhákhoz is). A végső érv, ami meggyőzött, hogy ők is moshatóztak mindkét csemeténél és ezt használták…
 • mosószóda – az ezerarcú tisztítószer, mert szinte bármire és bárhol  használhatod – vízlágyítás, általános tisztítás, zsíroldás, áztatás, mosogatás. Amellett, hogy hihetetlen sokoldalú és olcsó, napjainkban a mosószóda reneszánszát éli. Olcsó és környezetbarát volta miatt egyre többen fedezik fel ismét ezt a régi-új tisztítószert.
 • mosóparfüm – A mosóparfümök az illóolajokhoz hasonlóan hosszan tartó, kellemes illatot adnak  a ruháknak, ráadásul teljes mértékben természetesen. Nem tartalmaznak allergizáló, irritáló anyagokat. A mosáshoz adagolva, öblítő helyett kiváló megoldás. Egyéb módon is fel tudod használni őket, pl. szárítógépbe tehetsz belőle, amitől a ruhák jó illatúak lesznek. Vagy a ruhásszekrénybe illatosításra, de a lakás, a WC, az autód illatosítására is használhatod. Sőt, a vasaló vízébe is tehetsz belőle…
 • folttisztító só – amennyire hatékony ez a szer, annyira kímélő is egyben. Fehér ruhák mosásához, erős foltok előkezeléséhez és áztatásához kiválóan alkalmazható. Színes ruhánál is alkalmazható. A színeket nem fakítja! A sok bosszúságot okozó makacs foltokat, de a régi beszáradt dolgokat is kiszedi, miközben az anyagot nem bántja.

Én hogyan használom őket?

Azért írom le az én verziómat, hogy iránymutatást adjak. Az adagok és mennyiségek tetszés szerint módosíthatóak, hiszen nem egyforma mindenhol a víz keménysége, a ruhák szennyezettsége, a mosógép vízfelhasználása stb.

 1. Ha kakis lett a betét vagy a pelus (sokszor bizony mindkettő 😛 ) akkor peluscserét követően vízzel azonnal kiöblítem és szükség szerint folttisztító szappannal kezelem. Alaposan kiöblítem ez után is, hogy ne maradjon szappan a peluson, mert lehet, hogy csak 2 nap múlva megy mosásba.
 2. Én szárazon tárolom a pelenkákat, ezért mosásnál egyszerűen beleöntöm a vödör tartalmát a mosógépbe.
 3. Mosószer adagoló tartályba: félkupaknyi folyékony mosódiót öntök és 1-2 evőkanál mosószódát feloldok langyos vízben, ezt öntöm még bele.
 4. Ha nagyon szennyezett ruhák, pelenkák vannak a gépben, vagy érzed, hogy erősebb az ammónia mint máskor (főleg fogzáskor), nyugodtan szórj a pelusokra 1 evőkanálnyi aktív oxigénes fehérítőt. Ezt nem kell előre feloldani, mehet rögtön a dobba.
 5. Öblítős rekeszbe: előre készíteni szoktam ecetes öblítőt (1 literes flakonba 1 dl 20%-os ecet+9 dl víz), ezt teszem az öblítő helyére, plusz cseppentek hozzá kb. 6-8 csepp teafaolajat és 8-10 csepp mosóparfümöt. Az öblítőt úgy is csinálhatod, hogy a rekeszbe öntesz 1 dl ecetet, de figyelj arra, hogy ha sok a bambuszos pelusod, azoknak az anyaga nem szereti. Illetve van, aki szerint a comb és derékgumik sem örülnek a túl sok ecetnek.
 6. Az újabb mosógépeknél van olyan program, ahol a ruhák súlyához kalkulálja a gép a vízmennyiséget. Ilyen mosógépnél a pelenkabetétek miatt javasolt kb. 1 liter vizet beleönteni a dobba mosás előtt, mert a betétek rengeteg nedvességet felszívnak, így kevés marad az effektív mosásra, öblítésre.

40 °C-on mosok, mélyáztatás után pedig 60 °C-on, de ez kb. 1,5 havonta van.

A fent leírt mosási útmutató a mosható női betétekre is használható, tetszés szerint lehet a betéteket plusz egy perkarbonátos éjszakai áztatással előkezelni a ciklusod végén az utolsó mosás előtt, amikor a mosás és száradás után elteszed pihenni őket a következő hónapra. 🙂

A másik fontos dolog, hogy ha teljesen átállsz ezekre a szerekre, akkor kell pár alkalom, hogy a gépedben lerakódott sok trutyit (ami a szintetikus mosószerektől van) kimossa, ezért könnyen előfordulhat, hogy az első pár alkalommal a ruháid keményebbek lesznek. Ne add fel, semmi gond, ez normális.

Javaslom, hogy a nagy tisztítást csináld meg és el fogsz ájulni a különbségtől, ami utána lesz. 🙂

Mosógéped tisztítása

Már írtam fentebb, hogy az ecet nem csak fertőtlenít, de mint bizonyára tudod vízkőoldásra is első osztályú. Nem kétlem, hogy a mosógéped állapota nagyon jó, főleg ha nem is régi a készülék DE a hagyományos mosószerek és öblítők alattomosan megtapadnak, lerakódnak a mosógép különböző alkatrészein. Ott is, ahol nem látod! Mielőtt áttérsz a mosószódás-mosódiós-ecetes öblítős protokollodra, érdemes a gépedet is alaposan megtisztítani. Ne ijedj meg, nem kell nekiállni szétszedni és sikálni. J A feladat a következő: a mosógépet üresen kell elindítani egy jóóó meleg (90-95 °C) mosással úgy, hogy öntesz a dobba 2 liter ecetet tisztán. Ez lehet 10%-os és 20%-os is, természetesen a 20%-os hatékonyabb. Szokták azt is javasolni, hogy amikor elindul a program, az első szivattyúzás előtt állítsd meg a gépet és hagyd pár órát így, majd folytasd a programot. Így az ecet többet tud dolgozni.

Minden esetben vedd figyelembe a gyártó javaslatait és tiltásait az ecet használattal kapcsolatban! Inkább kezdd 10%-os töménységgel ha nem vagy biztos a gyártó információiban. Az én tapasztalatom az, hogy nem károsítja az alkatrészeket, pedig az én gépen nagyon régi masina.

Ha lenne kérdésed, keress bátran vagy írj nekem ide: kapcsolat@moshatopelenkakucko.hu

Kellemes napot kívánunk Neked.

Zsuzsi és Ági

Oszd meg ismerőseiddel

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: pinterest
Megosztás itt: email