Modern mosható pelenkák és kiegészítők széles választéka

Hogyan szárítsuk a pelenkáinkat?

Sólyom - Varga  Ágnes

Sólyom - Varga Ágnes

Mosható Pelenka Kuckó

Megint egy olyan téma, amit mindenki másként csinál. Próbáltam általános dolgokat összeszedni Neked, hogy azért legyen egy kiindulási alapod ha teljesen kezdő vagy.

Nyáron ugye ez nem kérdés, aki csak teheti a napon szárít és ez nagyon jól van így.

A nap nem csak tisztít, fertőtlenít, hanem tökéletesen és gyorsan meg is szárítja a pelenkákat.

Na de mi van ködös, esős, őszi-téli napokon?

Hogyan szárítsuk a moshatóinkat?

A kevésbé kényes pelenkák és betétek ( pl. pamut, mikroszál, PUL) már majdnem szárazon kerülnek ki a mosógépből. Így őket elegendő pár órára a szárítóra tenni.

A frottír, bambusz, kender már egy kicsit nehezebb eset, mert gyakran 1-1,5-2 napot is igényel a száradásuk. Ilyenkor jönnek a házi praktikák. 🙂

Pl. aki meri beteheti őket szárítógépbe, kímélő programmal. Azért írom, hogy aki meri, mert a bambusznak és a kendernek nem tesz túl jót, hiszen kiszárítja a rostokat és hamarabb elhasználódnak. Viszont aki meri használni a szárítógépet, mind arról számol be, hogy pihe-puhán veszi ki a gépből a pelenkákat, betéteket.

Én azt javasolnám, hogy először egy darabbal próbáld ki, hogy mi történik. Tegyél egy betétet vagy egy külsőt a ruhák mellé és meglátod az eredményt.

Ha van a gépen kímélő-kímélő program, akkor azt használd.

Tehetsz a szárítógépbe egy száraz törölközőt is, amitől előbb száradnak meg a benne lévő dolgok. Ez azoknál a gépeknél működik jól, ahol érzékelős a szárítás.

A bambusz, kender pelenkákat, betéteket mosás vagy szárítás után egy kicsit meg szokták dörzsölgetni, gyűrögetni, hogy ne legyenek annyira kemények, próbáld ki Te is.

Egyes vélemények szerint a zsebeseknek nem tesz jót a szárítógép, mert a belül található PUL anyagot a magas hőfok meglágyítja vagy elolvasztja, így összeragad a belsővel és a vízzáró réteg tönkremegy.

A gyapjúkat semmiképpen NE szárítsd gépben, mert összemehet és utána át is eresztheti a pisit.

Így őket csak akasztva, valahogy így: 😀 

Hősugárzóra, forró kályhára, forró radiátorra NE tedd őket. Inkább a szárítót tedd a hőforrás elé-mellé, ahova tudod.

Nekem nincs szárítógépem, sőt nyáron sem tudom őket kint teregetni. Azt szoktam csinálni, hogy amikor kiteregettem és hirtelen nagy lesz a páratartalom a szobában, akkor résnyire kinyitom az ablakot. Így kimegy a pára, nem csapódik le  az üvegen, nem lesz trópusi, fullasztó levegő a szobában és gyorsan átszellőzik a kiteregetett cucc is. Kb. fél-1 órát hagyom így, nekem tökéletesen bevált, a bambuszos és kenderes pelenkáim is lényegesen gyorsabban száradnak.

 

Összegezve: Nagyon sok pelenkát betehetsz a szárítógépbe, de ilyenkor válaszd a kímélő programot (egyes pelenkákat magasabb hőfokon is száríthatsz). A zsebes pelenkákat általában nem szükséges a szárítógépbe tenned, mert ezek nagyon hamar megszáradnak akkor is, ha csak kiteregeted őket. A szárítógép gyorsabban elhasználja az anyagokat és sok energiát fogyaszt.

 

Nézd meg a pelenkák használati utasítását vagy a belső címkéket. Ismered ezt a jelet?

Azt jelenti, hogy szárítógépben NEM szárítható. Jegyezd meg ezt az ikont, a későbbiekben is jól jöhet ha tudod mit jelent. 😉

Oszd meg ismerőseiddel

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: pinterest
Megosztás itt: email