Mosási költségek

Hozzászólok

Hűű ha tudnád hányszor hallom, hányszor tesznek hozzászólást a bejegyzésemhez, hogy “ÉS A MOSÁS ÁRAAA?? HOGY ÉRI EZ MEG?? MENNYIT KELL ÍGY PLUSZBAN MOSNIII? ” Ez  szerintem egy természetes reakció, nem is ítélek el senkit érte, inkább megpróbálom megmutatni, hogy ez igenis megéri!! (A gyermeked egészségéről már nem is beszélve!)

 

Mennyit mosok? Nézzük!

A 24 darabos készlet 3 naponta mosva: havonta 10 mosást jelent. Egy átlagos mosógép vízfogyasztása: 40 liter/mosás. Energiafogyasztása: 1 kWh.

Az EON honlapján 2017.01.01-től érvényes árak szerint 1 kWh díja: átlagosan 44 Ft.
(itt eltérések lehetnek a fogyasztói szerződésekben az árszabás tekintetében, de ez nem befolyásolja jelentős mértékben a számítást).  A Vízművek honlapján található 2017.01.01-től érvényes díjak alapján a lakossági vízdíj+csatornadíj+vízterhelési díj: 0,688 Ft/liter.

Mosószer:
Én EcoNut-ot használok (nekem bevált nagyon, pedig sok mindent kipróbáltam előtte), ára: 3.190 Ft, ami 75 mosásra elegendő, így egy mosás költsége: kb. 43  forint.

 

 

A fenti adatokból könnyen kiszámítható, hogy a mosható pelenka többletköltsége így áll össze HAVONTA:

áram: 44 Ft (1kWh) x 10 alkalom=440 Ft

víz+csatorna: 0,688 Ft x 40 liter=27,52 Ft x 10 alkalom=275 Ft

mosószer: 43 Ft x 10 alkalom= 430 Ft

Ez összesen: 1.145 Ft havonta, éves szinten: 13.740 Ft, 3 év alatt (születéstől a szobatisztaságig): 41.220 Ft.

Ott tartunk, hogy van egy készletünk, ami 60 ezer Ft volt. (eltekintek a notórius készlet halmozóktól 😉 )

3 év alatt a kiadásunk 41.220 Ft + 60 ezer Ft=101.220 Ft, ez évente 33.740 Ft, havonta pedig 2.812Ft.

Az eldobható pelenka költsége 3 évre: 324 ezer Ft (átlag 50 Ft/db, átlag 6 db/nap), ez évente 108.000 Ft,
havonta pedig 9.000 Ft! 😛

 

Miért jobb a mosható pelenka az eldobható pelenkánál?

2 hozzászólás

Sokaknak a mosható pelenka hallatán még mindig a tetra pelenka és gumibugyi kombináció jut eszébe, nem beszélve a mosásáról, amihez az áztatólavór, főzőfazék, Hypo és egyéb vegyszerek sokasága társul. De a mai, korszerű, XXI. századi mosható pelenkák kezelése egyáltalán nem ilyen bonyolult, és felépítésük, anyaguk is különbözik az elődeitől, a mosható pelenkázás mára már leegyszerűsödött, és végignézve a kínálatot nem nyűg és gond, hanem szinte öröm és vidámság lett.

 

Azt tudtad? hogy :     

 • 1  gyerek a pelenkáskor végéig 5000-7000 pelenkát használ el, ez 1-1,5 tonna szemét ami min. 100 év alatt bomlik el
 •  Az eldobható pelenka gyártásához használt cellulózhoz évi 1 milliárd fát használnak fel!
 •  Gyártása során vegyszerekkel szennyezik a levegőt és a vizeket
 •  Havi több ezer forintos kiadást jelent, ehhez jön még esetlegesen a popsi törlő és a popsi krém költsége

 

 

 

Ezzel ellentétben a

 • mosható pelenkából a pelenkás korszakra kb. 24 db-ra van szükség, ez kb. 3 napi mosással kalkulálva.
 • mosása környezetbarát szerekkel történik, pl. mosószóda és ecet, mely lebomlik a természetben
 • egyszerre nagyobb beruházást jelent, de pár hónap alatt megtérül, több gyereket is kiszolgál

 

 

10 érv a mosható pelenkák mellett:

 • ·         Jót tesz a baba bőrének
 • ·         Olcsó
 • ·         szép, és divatos
 • ·         kényelmes
 • ·         ortopédiailag előnyös, mert megfelelő terpesztartást biztosít
 • ·         nem okoz hosszú távon sem egészségügyi problémákat
 • ·         előbb lesz a baba szobatiszta
 • ·         100%-ban újrahasznosítható
 • ·         az előállításához nem kell pusztítani a természetet
 • ·         nem tartalmaz vegyszereket

+ 1: A hiedelmekkel ellentétben nem büdös, nem kell vasalni, nem kell kézzel öblögetni, és fehéríteni sem kell, összegezve nem okoz sokkal több házimunkát.

 

 

A Women’s Environmental Network 1991-es felmérése szerint az eldobható pelenkák gyártása és használata 20-szor annyi nyersanyagot, 3 és félszer több energiát és kétszer annyi vizet igényel, mint a textilpelenkák gyártása és mosása. Az eldobhatók miatt elszennyeződő víz pedig nagyobb arányban tartalmaz veszélyes anyagokat. Ráadásul a hulladék kezelése csak a legfejlettebb országokban megoldott. Nálunk még közelében sem járunk a korszerű hulladékfeldolgozásnak, a pelenkák egyszerűen a szemétlerakókban halmozódnak.

Egy gyermekről kb. 1 tonna az elhasznált pelenka mennyisége. Az éves születések száma Magyarországon közel 100 000, vagyis évente 100 000 tonna eldobható pelenkát tárolunk lerakókban. Elképzelhetetlen szeméthalom, pedig van más választás is!

 

Nógrádi Krisztina

Tutibiztos éjszakai megoldás

Hozzászólok

Szeretnék Neked bemutatni egy TUTIBIZTOS ÉJSZAKAI MEGOLDÁST, ami extrém sokat pisilő gyerkőcnél is viheti az egész éjszakát. 😀

Ha még nem hallottál Pálmai Timiről, akkor ha elolvasod a cikkem, biztosan megjegyzed, hogy ha extra nedvszívó pelenka belsőt szeretnél akkor bizony ki kell próbálnod Timi összeállítását!

 

994723_818630128243542_3715997800679740928_n

 

Kezdeném azzal, hogy nagyon sok problémát tud okozni az éjszakai pelusozás, ha a babád sokat pisil éjszaka. Szögezzük le, hogy alapból a mosható pelenkáknak bírni kell az éjszakát, számtalan variáció és kombináció kipróbálható, meg kell találni azt, ami Nektek a legmegfelelőbb.

A titok persze a nedvszívó képességben van. Timi kombinációja olyan anyagokból és formákból áll, hogy tetszőlegesen variálhatod a betéteket, akár nappalra akár éjszakára használjátok a pelenka belsőt.

 

Pálmai Timi pelenka belsők

Pálmai Timi pelenka belsők

 

Nézzük a felépítést:

Belső pelenkáról lévén szó, nincs vízzáró réteg a pelusban, kell kívülre még egy PUL külső, vagy gyapjú külső. A Kuckóban kapható PUL és gyapjú külsők alá nyugodtan befér. 😉

 

Anyagát tekintve leginkább frottír az alap pelus (de készülni szokott bambusz frottírból is), ehhez tartozik 3 (!) bepatentolható betét. Ezek egymáshoz és az alap pelenkához is rögzíthetők. A maximális nedvszívást a pamut frottír és a kender anyagok adják, ezáltal rengeteg nedvességet képes magába szívni.

 

szivarvany-betetekkel3

 

Egyméretes, ezért kb 5 kilós kortól 15 kg-ig ajánlom.

Praktikus, hiszen Timi úgy készíti a pelenka belső betéteit, hogy a saját PUL külsőibe is bepatentolhatóak, így akár több pelenkát is tudsz készíteni belőle.

 

Bár a belső pelenka nem látható amikor ráteszed a külső pelust, mégis szebbnél szebb színösszeállításokban elérhetőek:

http://moshatopelenkakucko.hu/bolt/37-moshato-belso-pelenkak

 

Ha teljes szettet szeretnél, akkor válassz a pelenka belsőhöz külsőt is, vagy gyapit!

PUL külsők

Gyapjú pelenka külsők

 

Szép napot!

Ági

Ha kérdésed van írj nyugodtan!

info@moshatopelenkakucko.hu

Zsömii újszülött pelenkák, a Kuckó saját termékei

Hozzászólok

Írtunk már több cikket is Zsuzsival az újszülöttek mosható pelenkázásáról, a kínálatban is jelen vannak a zsebes újszülött pelenkák és pár hónapja elérhetőek csomagban az újszülött POP-IN készletek is.

Őszinte leszek, volt próbálkozásom, hogy más márkájú, egyenként is vásárolható újszülött külsőket is hozok, mivel a cikkjeinkből is kiderült, hogy újszülötteknek készletet gyűjteni pelenka külsőkből a leggazdaságosabb. Nos, egyrészt a magas ár, másrészt egy fura konstrukciós megoldás miatt sem az én, sem a vásárlóim tetszését nem nyerte el ez a típus.

Akartam valami mást…valami olyat nyújtani a Kuckó vásárlóinak amit örömmel vásárolnak, örömmel és elégedetten használnak… megjegyzem azt is, hogy az eddig nálunk kapható pasztell és nem pasztell egyszínű pelusok számomra kissé unalmasak voltak. 😉

 

cs0a3862

 

Úgy döntöttem tehát, hogy megalkotom a saját elképzeléseimből azt az újszülött pelenka külsőt ami egy kicsit engem tükröz, amit a legoptimálisabb felépítéssel gyárTATTAM. Igen, nem én varrom, megbízással készítik nekem a darabokat. Ennek egyik fő oka, hogy nem tudok varrni. 😀 Viszont láttam már újszülöttet, moshatóztam már gyermekkel, ismerem az elvárásokat és a lehetőségeket, így vettem a bátorságot és létrehoztam a Zsömii kollekciót.

 

cs0a3901

Zsömii újszülött kollekció 2016

 

Jellemzői:

A pelusok újszülött méretű PUL pelenka külsők 1,5 kg-tól 5 kg-ig ajánlottak. 10 db választható minta van, fiús, lányos, unisex egyaránt.

Anyatejes kakira számítva, dupla combgumival ellátottak a darabok, ezzel is növelve a védelmet a kiázástól.

cs0a3943

 

Deréknál tépőzárral állítható a méret. A tépő elhelyezésénél ügyeltünk arra, hogy ne nyomja a baba pocakját és ne is dörzsölje ki a bababőrt. További méret állítási lehetőség van a függőleges patent sorral, amivel combnál lehet kisebbre venni a pelust. Segítség képpen készítettem egy videót erről. 😉 Itt tudod megnézni:  https://youtu.be/TooTlFVJx9k

 

Most lássuk a belsejét! Elöl prefold tartó fül található, alatta pedig megbújik egy kis patent…ami a hozzá való betétet rögzíti. Természetesen bármilyen újszülött méretű, vagy ekkora méretűre hajtogatott betéttel használható a Zsömii külső, de a saját betétet rögzíteni is lehet, hogy ne mozduljon el.

 

cs0a3948

 

A Zsömii újszülött pelenkákhoz 4 rétegű bambusz betétet kérhetsz, illetve ha csomagot vásárolsz akkor ilyet is adunk hozzá. Az egyméretes zsebes pelenkáknál közkedvelt 4 rétegű bambusz betétet tartozik az újszülött pelushoz is. Ennek a két külső rétege 70% bambusz és 30% pamut szálból készült, így a kisbabád bőrével ez a természetes anyag érintkezik. A betét belső két rétege gyors nedvszívású mikroszálas (poliészter+poliamid) anyag.

 

Csomagok:

Bizonyára tudod, hogy nálam a mosható pelenkákból többféle csomag is elérhető, így tettem most a Zsömii-kel is, összeállítottam kétféle gazdaságos csomagot amivel az újszülött pelenkázási időszakot végig tudod vinni:

http://moshatopelenkakucko.hu/bolt/40-zsomii

A csomagok természetesen részletre is megvásárolhatóak, mint a Kuckó összes többi terméke is! 🙂

 

Gondoltam ám még egy merészet! Tudom, hogy vannak igények amiket még nem elégítettem ki. Erről a következő cikkemben írok majd!

 

Szép napot kívánok!

Ági

Ha kérdésed van írj nyugodtan!

info@moshatopelenkakucko.hu

 

Mosható pelenka típusok- külső+belső pelenka

Hozzászólok

A nedvességzáró külső az egyik legjobban kombinálható és legjobban kihasználható mosható pelenka típus, erről egy másik cikkben már olvashattál.  Ha ázásbiztos megoldást szeretnél, akkor kombináld pelenkabelsővel, mert ennek van a legnagyobb nedvszívó képessége, igaz ezzel összefüggésben lassan is szárad, ezzel érdemes számolnod a készlet kialakításánál.

 

Little Lamb

Little Lamb

 

Extrém pisilős gyereknél nappalra is használhatod, de általában hosszabb utakra, sétákra vagy éjszakára használják a mosómamik. Sajnos a sok réteg, a nagy nedvszívó kapacitás és vastagabb kialakítás miatt, ez már elég nagy csomag a gyerek fenekén. Ez a mozgásában és a mozgásfejlődésében nem okoz gondot, ettől nem kell tartanod. Sőt, mint ahogy bizonyára tudod már, a mosható pelenkák segítenek a helyes csípőtartás kialakulásában.

 

pelenka belső

 

A pelenkabelső kialakítása olyan, mint bármelyik másik mosható pelenka, azaz deréknál tépőzárral vagy patenttal záródik, de szükséges hozzá mindenképpen a nedvességzáró rész, mert önmagában „csak” a nedvességet szívja, de bent tartani nem tudja. Gyártók és otthon dolgozó készítők darabjai eltérhetnek egymástól, legyen szó az anyagukról vagy a kialakításukról. Azaz találkozhatsz bevarrt magos belsővel, plusz betétes megoldással, ami bepatentolható vagy alácsúsztatható, készítenek pamutból, frottírból, kenderből és bambuszból is, vagy ezek kombinációjából.

 

Pálmai Timi pelenka belsők

Pálmai Timi pelenka belsők

 

Itt is igaz, akárcsak a prefoldos megoldásnál, hogy ha a külső nem lesz kakis, akkor elég egy fertőtlenítős kitörlés és egy tiszta betéttel/belsővel, mehet vissza a gyerkőcre. Szóval ha ezt a variációt választanád, akkor nem szükséges mindenből ugyanannyi darab, mint a zsebesnél, hanem csak betétből/belsőből kell minden cseréhez, külsőből elég 2-3 darab is.

Mint azt már bizonyára észre vetted, igyekszem a Kuckóban is minden mosható pelenka típust beszerezni, hogy a mosis anyukák megtalálják a számukra legjobb kombinációkat. Pálmai Timi pelenka belsőit itt találod: http://moshatopelenkakucko.hu/bolt/37-pelenka-belsok

Timi pelusait részletesen is bemutatom a következő cikkemben!

 

Belső pelenkákhoz is bátran ajánlom a Norka pelenka külsőket, amik úgy vannak kialakítva, hogy minden típusú belső pelenka aláfér. A Kuckóban mindig találsz belőle, itt tudod megnézni: http://moshatopelenkakucko.hu/bolt/16-kezmves-magyar-pelenkak-es-kiegeszitk

 

Mosható pelenka típusok- gyapjú pelenka külső+lanolinozás

Hozzászólok

A gyapjú a legtermészetesebb nedvességzáró megoldás és emellett a legkörnyezetkímélőbb is. Az összes külső közül ez rendelkezik a legjobb nedvességzáró képességgel.

Természetes anyagának köszönhetően nagyon jól szellőzik, egyáltalán nem izzad bele a gyerek, bármennyire is melegnek gondolod elsőre és ez igaz a nyári nagy melegekben is. TÉVHIT: gyapjút csak akkor veszünk fel, ha fázunk. 😀  A gyapjú pelus télen fűt, nyáron hűt, akármilyen nehéz is ezt elhinned.

 

gyapjú külső

 

Ha esetleg tudsz varrni vagy kötni, könnyen elkészítheted otthon is, sok-sok szabásminta található a neten, nézz utána. Ha mégsem szórakoznál ezzel, akkor az otthon dolgozó anyukák (WAHM-ok) választékában is találsz gyapjú külsőket, amit természetesen rátok szabva, az egyéni ízlésednek és méreteteknek megfelelően készítenek el.

 

A gyapjú nagy előnye, hogy nem kell minden használat után mosni, elég csak jól kiszellőztetni. Természetesen ha kakis lesz, akkor mosni szükséges. Száradása lassú, ezzel számolj mindenképpen. A gyapjú külsőket néha lanolinozni kell, hogy az időközben elveszített lanolin tartalmát visszaadjuk, de ezt is elegendő 1-1,5 havonta egyszer megtenni.

A külsőket lehet használni pelenka belsőkkel, vagy prefolddal is, bármilyen belső nedvszívóval amit szeretsz.

 

Az első és legfontosabb: NE FÉLJ TŐLE!

Se a gyapjú pelenkától, sem a lanolinozástól nem kell félned, mert szuperjó és hasznos mindkét dolog.

 

Mit tud a gyapjú külső és mire jó?

A gyapjú állati fehérje. Rugalmassága, gyűrődés tűrő képessége kitűnő. A gyapjúszálak a nedvesség és hő hatásra filcesednek.

Igen jó nedvszívó, saját súlyának 1/3-t képes felvenni, szerkezetéből adódóan vízlepergető hatású, kiválóan lélegző és légáteresztő anyag.

 

Természetes anyagból készül, emellett nagyon jól szellőzik is. A természet adta tulajdonságainak és egy kis lanolinnak köszönhetően szuperül működik, mint mosható pelenka külső, gyakorlatilag egy vízzáró réteget képez.
A használat során viszont ezt a képességét elveszíti, amit legkönnyebben úgy fogsz észrevenni,  hogy szivárog/átázik az addig jól teljesítő külsőd. Ilyenkor jön a lanolinozás, amellyel gyakorlatilag visszaadod a pelenka vízzáró tulajdonságát. Semmi különlegesség vagy nehézség nincs benne, egyszerű a dolog csak egy kicsi odafigyelést és előkészítést igényel.

 

belebújós gyapi külső

belebújós gyapi külső

 

Lehet kapni a webáruházamban lanolint, de gyógyszertárban is, viszont az utóbbi receptköteles. Ami nálam van szintén gyógyszertári beszállítótól érkezik, tehát ugyanolyan tiszta mint amit receptre felírnak.

Egyébként a lanolin állati eredetű zsiradék, segíti a sebgyógyulást, véd a környezeti hatások ellen is. Például szoptatás miatt fájó mellbimbóra is első osztályú, nem beszélve az érzékeny baba popsiról.

 

Az új gyapjú pelenka külsőket minden esetben első használat előtt lanolinozni szükséges! Ha használtan veszel gyapit, akkor pedig érdeklődj az eladótól, hogy mikor volt lanolinozva?
A lanolinozás folyamata: http://moshatopelenkakucko.hu/lanolinozas-mumus/

 

Kinek ajánlom?

 • Érzékeny bőrű babáknak, akik nem bírják a PUL, PUR, microfleece stb anyagokat.
 • Nagy pisilős csemetéknek
 • Éjszakára kiegészítésnek

 

by Sohan Zsuzsi és S-V Ági

 

Nálam jelenleg Norka gyapjú külsők kaphatóak, tépőzáras és patentos fazonban. Hamarosan elérhetőek lesznek a belebújós nacik is!

http://moshatopelenkakucko.hu/bolt/33-gyapju-pelenka-kulsok

 

Ha szükséged van lanolinra itt tudod megrendelni: http://moshatopelenkakucko.hu/bolt/373-lanolin.html

TUDTAD? Ha nálam vásárolsz gyapjú pelenkát az első lanolinozáshoz féláron kérheted a lanolint!

http://moshatopelenkakucko.hu/bolt/33-gyapju-pelenka-kulsok

 

Kérdéseddel keress nyugodtan! info@moshatopelenkakucko.hu

Szép napot!

Ági

Mosható pelenka típusok- Norka csónakos

1 Thought

Norka azaz Nógrádi Kriszti egy WAHM (work at home mom), otthon dolgozó anyuka. 3 évesen kezdte varrós pályafutását, 23 évesen pedig le is diplomázott belőle, mint ruhaipari mérnök, tervező. 2009-ben kezdett el pelenkákat varrni akkor még pocaklakó kislányának Nórának, ő a pelusok névadója is. Termékeiben mindig megpróbál az egyediségre törekedni, hogy a dolgai ne tömegcuccok legyenek, hanem szívből készüljenek mindig valakinek. Folyamatosan tervez, varr, tesztel hogy mindig jó és megbízható termékek kerüljenek ki a kezei közül.

A Kuckóban régebben is kapható volt Norka hibrid pelusa, de az újításoknak, fejlesztésnek köszönhetően ez már egy teljesen új verzió, amit biztosan szeretni fogtok. Ezt az új csónakos pelenkát szeretném bemutatni nektek egy kicsit részletesebben.

 

Norka csónakos pelenkák

 

Méretezését tekintve kapható belőle S és M méret is, ez gyakorlatilag lefedi a pelenkás időszakot, hiszen a kisebb méret 3-9 kilóig ajánlott, míg a nagyobb 7-15 kilóig szolgálja ki a gyerkőcöt.

A pelenka kívül pamut, belül mikrofleece, amely egy bolyhos körkötött kelme. Leggyakrabban poliészter mikroszálakból készítik, amely egy olyan szintetikus (többnyire poliamid vagy poliészter) szálból készül, amely finomabb bármely természetes szálnál vagy szokványos mesterséges alapanyagú szálasanyagnál. Ezen tulajdonságoknak köszönhetően anyaga rendkívül finom, puha és meleg.

 

csónakos belseje

 

Hosszban 2 sor patenttal állítható, derékon patenttal vagy tépőzárral záródik. 2 soros patentozásnak köszönhetően nem mozdul el mozgás közben, a tépőzáras megoldást is nagyon könnyű méretre igazítani és pontosabban is lehet.

A csónakot patentok segítségével lehet a pelenka külsőbe rögzíteni. A régi Norka csónakok is jók hozzá! A csónak téglalap és betéttartós kialakításának köszönhetően könnyen kezelhető. Sokféle betéttel használható (tetra pelus, kéztörlők, mikroszálas és bambusz betétek, és Norka prefi, stb.) Elől-hátul betét tartó fülei nem engedik elcsúszni a betétet, oldalt pedig a magas perem miatt csökken a kiázás veszélye.

A csónak anyaga PUR, pamut frottír laminálva. A PUR rendkívül jól szellőzik, így nem fülled bele a baba popsija. Pelenkacserekor elég csak a betétet cserélni, vagy szennyeződés esetén a csónakot is, így nagyon jól használható, gazdaságos készlet alakítható ki belőlük.

by Sohan Zsuzsi

Ha ilyen pelust választasz érdemes hozzá külön csónakokat is beszerezni, mert ha a csónak szennyezett lett, de a pelenka külseje nem, akkor elég egy másik csónakot bepatentolni és máris használhatjátok tovább! Így valóban gazdaságos a készlet kialakítás! 😉

 

Norka csónakos rókás

 

Az új termékeket keresd a Kuckóban: http://moshatopelenkakucko.hu/bolt/16-kezmves-magyar-pelenkak-es-kiegeszitk

 

Ha lenne még kérdésed, akár a csónakos, akár más pelenkákkal kapcsolatban, akkor írj neked ide: info@moshatopelenkakucko.hu

 

Szép napot kívánok!

Ági

Mosható pelenka típusok- Pop-In

Hozzászólok

A Pop-in gyártója a 2004-ben alapított Closeparent angol cég. A Pop-int a gyártó 3,5kg-tól 16kg-ig ajánlja, szóval ez egy egyméretes pelenka fajta, ami elvileg születéstől szobatisztaságig használható. Azért írom, hogy elvileg, mert mint általában az egyméretes pelenkákba (a nagy súlytartomány miatt) bele kell nőni és sok függ a baba alkatától is. Létezik újszülött méret is külön, akár készletben is beszerezhető.

 

Pop-in részei

Pop-in részei

 

A pelus felépítése: áll egy légáteresztő, vízzáró külsőből, ami lehet egyszínű vagy mintás is. Régebben a Pop-in egyik ismertetőjegye volt, hogy csak pasztell színekben lehetett kapni, de újítottak néhány igazán aranyos mintát is. A piskóta formájú betét minden esetben patentokkal rögzíthető és még pluszban erre a piskótára egy kisebb méretű betétet is lehet patentolni, egyfajta erősítésnek. A Pop-inekhez lehet kapni éjszakai betétet is, ami elég vastag és ezáltal többet is szív. Derekán a rögzítés tépőzáras, patentokkal állíthatjuk 4 méretben, bambuszos vagy bébiplüss verzióban is kapható. A külsőbe a betéteket szintén patentokkal tudjuk rögzíteni.

 

Újszülött Pop-In

Újszülött Pop-In

 

Előnyei:

Könnyen és gyorsan feladható, ezért nem igényel túl nagy macerát, szereti apu, nagyi, bébiszitter főleg ha előre összekészíted. 😉 Viszonylag kicsi csomagot képez a gyereken, de ez csak akkor igaz, ha a saját betéteivel használod. Minőségi anyagból készülnek, combszárnyasak, a tépőzár sok-sok-sok használat után is erős. Nagyon jó nedvszívó képességgel rendelkezik, a bambuszos kifejezetten jól bírja, de…

 

Hátrányai:

 • egy nagyobb pisilős gyereknél már érezhetők a Pop-in korlátai, tuti ázni fogtok vele és a plusz betét miatt, kompletten az egész pelenka már elég nagy csomag a gyereken. Én csak akkor használtam mindkét betétet, amikor járni tanult, mert ha elesett meg sem érezte. 🙂
 • A Pop-in nem kompatibilis pl. pelenka belsővel, mert valahogy a fazonja kisebb-szűkebb és kilóg alóla. Oké, ettől még nem biztos, hogy pisis lesz minden, de ugye eddig azt mondtuk, hogy sehol, semmi ne lógjon ki, szóval maradjunk ennél.
 • A Pop-in külsőt nem tudod sima külsőként használni mondjuk prefolddal, mert a cserénél nem tudod kitörölni. Persze ha csak a betét lett pisis, akkor csere és új betéttel mehet vissza a Pop-in külső, de én elég veszélyesnek tartom ezt.
 • Éjszakára egy nagy pisilős gyereknél nem megoldás.
 • A vastagsága és a bambusz miatt extra lassan szárad.

 

Bambuszos Pop-In

Bambuszos Pop-In

 

Nekem sikerült egy jó nagy adag használt Pop-int beszereznem, nagyon jó áron. Sokat használtuk is és jól is bírták ha számításba vesszük, hogy az én gyerekem volt a 3., aki nyúzta. Szóval strapabírók, jó nedvszívók és ennyi mosás-használat után is erősek voltak a tépőzárak. Két bajom volt velük, mégpedig, hogy a bambusz betétek kikoptak egy idő után, a másik pedig, hogy maaaaaarha lassan száradtak. Újonnan az áruk elég húzós, ebből összeállítani egy teljes készletet igen költséges, de használtan viszonylag jó áron beszerezhető.

By Sohan Zsuzsi

 

Ha véleményed, hozzászólásod van a cikk alatt írd meg nyugodtan!

Szép napot!

Ági

 

Mosható pelenka típusok- Nedvességzáró pelenka külső

Hozzászólok

Az előzőekben a zsebes mosható pelenkáról volt már szó, ha erről lemaradtál ITT elolvashatod.

 

Régen a pelenka külső valami csörgős, zacskószerű izé volt, amit még kötni kellett vagy biztosítótűvel összekapcsolni. A mai modern változatok már semmiben nem hasonlítanak elődeikre, talán csak abban, hogy a gyerekre ugyanúgy rá kell adni.

Nem győzöm hangsúlyozni, hogy a mosható pelenka hatalmas változásokon ment keresztül, el kell felejteni a régi módszert.

 

PUL külső (LittleBloom)

PUL külső (LittleBloom)

 

 

PUL/PUR külső

Ezekkel a külsőkkel egy nagyon jól kihasználható, gazdaságos textil pelenka csomagot tudunk kialakítani, hiszen ha a külső nem lesz kakis, akkor egy fertőtlenítős (ecetes-vizes, teafaolajos-vizes) áttörlés után visszaadhatjuk a gyerekre egy tiszta nedvszívó betéttel.

Nagyon jól kombinálható bármilyen fajta betéttel, mindegy, hogy az egy tetra pelenka, piskóta betét, más pelenka betétje vagy prefold. Egyes élethelyzetekben használható eldobható betéttel is, bár én ezt ugye nem szeretem, hiszen mégiscsak szemetet termelünk vele, de közel sem annyit, mintha teljesen műanyag pelenkát használnánk. (És igaz, kapható lebomló eldobható betét is, de marha drága.)

 

A mosható pelenka külső nagyon gyorsan szárad, gyakorlatilag nem is kell neki csak egy kis szellő és újra használható. FONTOS! Nem szabad szárítógépben szárítani, sem vasalni, a nagy hőt nem bírja, mert “megolvad” és szétválik a laminált anyag, így a radiátoron való szárítás sem opció, de hidd el, nem is kell nagy szárításban gondolkozni az esetében.

 

A külsőknél már egyéni “ízlés” kérdése, hogy egyméretes vagy többméretes külsőt választasz-e. Mindkettőnek megvan az előnye és a hátránya is.

A méretes külsők súlyhatárhoz kötöttek. Hátránya, hogy ebben az esetben figyelni kell, hogy a következő méret már otthon legyen, hiszen olyan gyorsan kinövik. Viszont előnye, hogy jobban a gyerekre igazítható. Egy-egy méret általában 5-7 kg súlyt fed le és 4 méretben kaphatók (újszülött, S, M, L). Néhány gyártónál vannak más méretjelölések is, ez márkától függően változhat, de súlyhatár jelölés biztosan van, így könnyebben tudsz tájékozódni. Az újszülött méret pedig nem a standard készlet része, mert nem mindenki használ a kezdetektől mosható pelenkát.

Az egyméretesek előnye, hogy szobatisztaságig használható ugyanaz a készlet, a méreteket patentokkal lehet állítani. Rögtön a kezdeteknél valószínűleg az egyméretes külsők nagyok lesznek, azok csak 4-4,5 kilós babán kezdenek illeszkedni. Az egyméretes hátránya, hogy mivel újszülött kortól szobatisztaságig elég nagy időszakot fed le, így viszonylag nagy csomagot képez a gyerek fenekén. Bár egy műanyag pelenka után minden mosható hatalmasnak fog tűnni, de ez tényleg csak a szemedet bántja, a gyereket nem hátráltatja semmiben. Vannak trükkök, praktikák hogyan lehet ezen a nagy csomagon változtatni, pl. egy tetra pelenkával csinos kis csomag lesz. 😉

 

Ezek a külsők egy pelenkabelsővel használva tökéletes megoldást jelentenek egy nagy pisilős babának is éjszakára.

Vannak olyan kialakítású mosható pelenka külsők, amelyekben alul és felül úgynevezett prefold tartó fül van. Ez azért jó, mert alácsúsztatva megtartja a nedvszívó betétet és nem mozdul el. Ha nincs ilyen benne, akkor egy snappy kapocs is ellátja ezt a feladatot, de a külső önmagában is képes “megfogni”.

 

PUL

Az első mondat fordítva is igaz, azaz nincs nedvességzáró külső nedvszívó betét nélkül és bármilyen nedvszívó betétet használsz, szükséges hozzá nedvességzáró külső.

By Sohan Zsuzsi

 

Norka csombszárnyas PUL külsők

Norka csombszárnyas PUL külsők

 

Megemlítem továbbá a gyönyörű kézműves pelenka külsőket, ezek között van Norka PUL külső is melyet a webáruházban is megtalálsz. A combszárnyas külsők még biztosabb nedvességzárást biztosítanak, hiszen az egyik legkritikusabb ázási pont a combrész szokott lenni. Ezt erősítve Norka külsője dupla védelemmel ellátott. 😉

 

A következő részben a pelenka belsőkről lesz szó, de készülök külön cikkel a gyapjú és polár külsőkről is.

 

Ha kérdésed van írj nyugodtan: info@moshatopelenkakucko.hu

 

A PUL külső kínálatot itt tudod megnézni: http://moshatopelenkakucko.hu/bolt/23-pul-patentos-moshato-pelenka-kulso

 

Csomagajánlatért ide kattints: http://moshatopelenkakucko.hu/bolt/31-18-darabos-teljes-keszlet-alap-csomag.html

 

Szép napot kívánok!

Ági

 

Mosható pelenka típusok- Zsebes pelenka

Hozzászólok

Közkedvelt mosható pelenka típus az úgynevezett zsebes pelenka. Nevét úgy kapta, hogy a vízzáró réteget adó PUL-t és a pelenka belsejét fedő anyagot (ami lehet pamut, frottír, bambusz stb.) nem varrták össze a hátulján és így egy nyílás keletkezik, ami ezáltal egy zsebet képez. Bocs a hülye megfogalmazásért, de olyan sokszor kérdezik tőlem, hogy miért zsebes és hogyan zsebes a mosható pelenka, így messziről látatlanban így tudom a legjobban leírni. 🙂

 

zsebes pelenka

zsebes pelenka

 

Létezik combszárnyas verziója is, amikor a combrészhez egy vízzáró réteget varrnak, mintha egy belső “fodor” lenne és ez megakadályozza a pisi-kaki kifolyását. Ez nem az alapfelszereltség része, nem minden pelenkán található. Van aki nagyon szereti, van aki kifejezetten nem, mert nehezebb annál a résznél tisztán tartani. Nem csak zsebeseknél találkozhatsz combszárnnyal.

 

combszárnyas zsebes pelenkák

combszárnyas zsebes pelenkák

 

Milyen méretben kaphatók?

A nálam kapható zsebes pelenkák egyméretesek, ami azt jelenti, hogy 4-4,5 kilótól szobatisztaságig használhatók, a méretüket a két comb között található patentokkal lehet beállítani. Deréktájon találkozhatsz patenttal és tépőzárral is.

Vannak súlyhatárhoz kötött ún. méretes pelenkák. Ezek előnye, hogy jobban a gyerekre illeszthető, hátránya viszont hogy a következő méretről gondoskodnod kell időben. Én költségesebb megoldásnak találom a méretes készletet, mert bár vannak átfedések és egy-egy méret sokáig használható, de mégiscsak 3 készletet kell venni belőlük. Viszont jó megoldás lehet, ha több gyereket terveztek, mert akkor jól kihasználható.

 

méretállítási lehetőségek

méretállítási lehetőségek

 

Patent vagy tépőzár?

patent előnye:

 • nagyobb korban nehezebben veszi le a gyerek
 • erős tartást biztosít

patent hátránya:

 • a fix helyek miatt nem lehet annyira pontosan a gyerek derekára igazítani
 • mocorgós gyerekkel küzdelmes a patentozás (és így a pelenkázás)

tépőzár előnye:

 • pontosabban a gyerekre illeszthető
 • mocorgósabb gyerekre gyorsabban rátehető

tépőzár hátránya:

 • figyelni kell a mosáskor, hogy behajtsuk, mert összeszedi a szöszöket a gépből
 • akármennyire vigyázunk rá, egy idő után betömődik, bár akkor is még elég jól tartanak

 

 

A zsebesek előnye, hogy nagyon könnyű feladni, ezért apa-nagymama-bébiszitter szoktatásához ideálisak. Általában gyorsan száradnak a betéteik és maga a pelenka is, így ha elszámoltad magad, akkor sincs vész, mert szinte szárazon veszed ki a gépből.

A zsebesek betétei egymással jól variálhatók és nagy szabadságot ad a pelenka kialakítása is. Mindig mondom, hogy itt nincs semmi kőbe vésve, bátran kísérletezhetsz a betétekkel, a nedvszívó anyagokkal. Tehetsz bele tetra/textil pelenkát méretre hajtva egy bármilyen nedvszívó betéttel, de hajthatsz bele prefoldot is (bár alapvetően nem ebbe találták ki). Még azt is simán megteheted, hogy nem belülre a zsebbe, hanem kívülre teszed a betéteket. De vigyázz! A zsebesek minden részét, minden cserénél mosni kell, akkor is ha nem tetted a zsebbe a betéteket.

 

zseben kívül a betétek

zseben kívül a betétek

 

Megosztok veled egy nagyon fontos dolgot a zsebesekről: többször előfordult, hogy írtak/hívtak vásárlók, hogy ázik a pelus. Az összes… Nos, ilyenkor már tudom, hogy technikai probléma lehet. Az egyik ilyen, hogy a zsebes pelenkák úgy bírnak biztonsággal 3 órát és többet ázás nélkül, hogy két betéttel használod. A lényeg, hogy a nagyobb nedvszívású betétet (bambusz, szénszálas, kender stb) tedd a zsebbe és a fenti képen látható módon egy mikroszálasat kívülre. Elmondom, hogy ez miért fontos: pl. a bambusz és kender betét is olyan, hogy sok nedvességet tud felszívni, de lassan. Ezért van az amikor csak egy ilyen betét használsz hogy nem győzi hirtelen  elnyelni az egy adag pisit és ezáltal kifolyhat, kiázhat a pelus még akkor is,  ha jól illeszkedik a babára. A mikroszálas betét villámgyorsan beszippantja a pisit és nem gurgulázik a betéten a combgumi vagy derék felé, hanem elvezeti a zsebben lévő betéthez, ráadásul az anyagának köszönhetően nem is fog tocsogni.

Bizonyára tudod, hogy állítottam össze zsebes pelenkákból készleteket, amik a webáruházban találhatóak. Ezeknél is figyeltem a fent leírtakra, és amennyi zsebest tartalmaz a csomag annyi darab mikroszálas és bambuszos betétet adok hozzá, mert tudom, hogy így lehet optimálisan használni a készletet.

 

Zsebesek hátránya:

Miután levetted a gyerekről jó ha szétszedve tárolod a mosásig, mert ha kihúzod a zsebekből a betéteket, akkor 1. nem a mosás előtt kell ezzel szórakoznod, 2. jobban átjárja a víz és a mosószer a mosás alkalmával. Ez azért hátránya, mert így száradás után össze kell készíteni, hogy mindig kéznél legyen és ne a pelenkázásnál kelljen összepakolgatni. Bár ez is anyafüggő, mert van aki a ráadás előtt dönti el milyen nedvszívó betét kerüljön bele. Én összekészítettem, nekem így volt kényelmes(ebb).

Előfordul, hogy átmenetileg a zsebesek nem tudják kezelni a megnövekedett pisi mennyiséget és kiáznak. Ilyenkor több megoldás is létezik, általában egy másik nedvszívó betét kombináció megoldja a gondot, nem kell rögtön készletcserét végrehajtani. Éjszakára viszont sok gyerkőcnél kevés. De itt vagyok rögtön ellenpéldának, mert nekünk csak zsebeseink voltak és éjszakára ez volt a gyereken, a kezdeti egy-két balesetet leszámítva jól teljesítettek. Akkor sem a pelenkákkal volt gond egyébként… Én éjjelre kender betétet használtam + mikroszálasat a zsebesn kívülre. De a prefold is jó szolgálatot tehet, hiszen a zsebbe hajtogatva 18 (!) réteg pamut anyag!

 

Mint a legtöbb mosható pelenkát, 3 óránként illik lecserélni a higiénia miatt. Ettől többet is kibírnak, de az egészséges pelenkázás alapja a 3 óránkénti csere lenne.

Én szeretem a zsebeseket és a vásárlóimtól is pozitív visszajelzéseket kapok. Egy teljesen kezdőnek, aki még nem látott semmilyen mosható pelenkát, szerintem tökéletesen megfelelnek próbálkozni. A zsebesek az egyszerű kezelhetőség miatt könnyen megtaníthatják a feladást, a cseréket, a kezelését. Aztán lehet menni kísérletezni. 🙂

Kedvet kaptál hozzá? Itt nézz szét: mikroszálas pelusok, bambuszos pelusok

 

 

Ha kérdésed van írj bátran nekem: info@moshatopelenkakucko.hu

Tapasztalatodat és ötleteidet pedig megoszthatod a bejegyzés alatti hozzászólásoknál. 😉

 

Szép napot!

Ági