Modern mosható pelenkák és kiegészítők széles választéka

Eldobható-, öko-, mosható pelenka, melyikről mit kell tudni?

Sólyom - Varga Ágnes

Sólyom - Varga Ágnes

Mosható Pelenka Kuckó

Hű a téma egyébként elég nagy, sőt hatalmas. Szerintem pár órát biztos el tudnék csacsogni róla, de persze nem fárasztalak vele, igyekszem a lényeget összeszedni.

A “hagyományos” eldobható pelenkában mindenféle káros anyag van, amivel ha nem vagy tudatos anya, nem is foglalkozol. Hiszen mit látsz? Az öcsédet, a hugodat, a keresztlányodat, a szomszéd gyereket, szinte MINDENKIT eldobhatóba csomagolnak. Nem is gondolsz másra, utána sem nézel, így fogalmad sincs róla, hogy LÉTEZIK más módszer is, mint a műanyag.

Arról már írtam egy régebbi cikkben, hogy mi minden van a pelenkában, a cikket ITT találod.

A zselés cucc, ami gyakorlatilag az eldobható lelke és amit a műanyag-mamik annyira szeretnek, az poliakrilát zselé, papírpehelyből és vegyi anyagokból áll. Képes 200-300-szoros (!!!!!) mennyiségű nedvességet felszívni, amit zselé formájában tart meg.

A tamponokban már beszüntették ennek az anyagnak a használatát, mert  a húgyvezetékbe kerülve sok fertőzést tulajdonítottak neki. Valamint a környezetbe kerülve (hiszen a tampon nem mindig jut el a lerakóba, ugye ezt tudjuk), rendkívül nagy veszélyt jelentett az állatokra nézve, akik megehették.

BPA: szintetikus vegyszer, műanyagipari alapanyag, az epoxi gyanta előállításához (is) használják, a poliakriláthoz is. Szerencsére már számos helyen figyelnek a BPA mentes alapanyagok előállítására, de pont a pelenkánál nem. Pedig szerintem itt lenne a legnagyobb jelentősége, hiszen mégiscsak gyerekről van szó…

Az eldobható még hatalmas nagy veszélye a kisfiúknál van, hiszen a herék nem véletlenül kerültek a testen kívülre. Nem bírják hosszútávon az állandó 37 fokot ami a műanyag pelenkában van, felnőtt korukra a nemzőképességüket veszélyezteti.

ÖKO pelenka:

Egy fokkal talán jobb választás, mint a műanyag, de azért jó ha tisztában vagy néhány dologgal vele kapcsolatban is.

előny:

 • környezetbarát, nem tartalmaz vegyszert, illatanyagot, testápolót, parfümöt, latexet
 • azért környezetbarát, mert nem klórral fehérítik a gyártás során, ezért barnásabb a színe is
 • csomagolása kukoricakeményítőből készül, így komposztálható
 • légáteresztő
 • nedvszívó magja 100%-ban klórmentes

hátrány:

 • mivel nem tartalmaz illatanyagot, ezért a pisiszagot nagyon érezni benne
 • nedvszívó magja és nedvességzáró rétege nem bomlik le
 • a nedvszívó mag 20 %-ban, a külső réteg 60%-ban, a vatta 50 %-ban, a ragasztócsík egyáltalán nem bomlik le
 • a gyártási eljárás miatt gyakran átázik és szakad
 • az előállítása során, akárcsak a “hagyományos” eldobhatónál, rengeteg puhafát, energiát használnak el és sok hulladék is keletkezik

Mára ugyan a pelenka gyárak a pelenkát nem klórral fehérítik, de a töltőanyagot igen, ami mérgező vegyszer és rákkeltő tulajdonsága is van. A klórral fehérített részek a környezetbe kerülve és a talajba mosódva hatalmas károkat okoznak.

Mosható pelenka:

Ugye mondanom sem kell, hogy ez a fajta pelenkázási mód a legjobb, amit csak “adhatsz” a gyerekednek. Erről szól ez a honlap, ezért írok mindenről amit kértek. Tarts velem továbbra is és ha eddig nem derült ki számodra miért is jó moshatózni, garantálom, hogy néhány hét múlva már tökéletesen érteni fogod.

Nem írom le a moshatók előnyeit, hiszen annyira sok van, hogy holnap reggelig kéne írnom. 🙂

Minden nap egy apró szösszenet biztosan felkerül a mosható pelenkákról, így érdemes követned.

Az én fejemben éppen fordított a sorrend, mint ahogy a cikkben írtam. Azaz a 1, mosható mindenek előtt, ha nagyon kell, akkor 2, öko eldobható és végszükség esetén a 3, “hagyományos” eldobható.

Ha lenne olyan téma, amiről szívesen olvasnál, akkor írd meg nekem ide: info@moshatopelenkakucko.hu

Kövess a Google+-on, mert jelen vagyok ott is: https://plus.google.com/b/107659009164865290848/+MoshatopelenkakuckoHu03/posts?cfem=1

Facebook: https://www.facebook.com/moshatopelenkakucko

Kellemes estét kívánok Neked.

Zsuzsi

Oszd meg ismerőseiddel

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: pinterest
Megosztás itt: email