Modern mosható pelenkák és kiegészítők széles választéka

Combszárnyas pelenka külső varrása

Nógrádi Kriszti

Nógrádi Kriszti

vendégszakértő

Első körben szeretném veletek megosztani egy combszárnyas (védőgátas) PUL pelenka külső elkészítését. Megpróbálom képekkel illusztrálni, hogyan varrom én, valamint elárulom az apró fortélyokat is, amik felmerülnek varrás során.

A varrásleírás végére csatoltam egy hasonló szabásmintát, amit le tudtok tölteni. Én már ez alapján is varrtam pár külsőt, és nagyon jó fazon, tudom ajánlani.

A képeken szereplő pelenka az én saját pelenka szabásmintám alapján készült, de nagyon hasonló a letölthető mintához.

Amit most varrni fogunk, az egy tépőzáras, dupla combszárnyas-védőgátas pelenka külső lesz, ami egyméretes. Vágjunk is bele!

Hozzávalók:

  • PUL textil kb. 50*50-es darab. Általában külföldi oldalakon lehet 1 pelenkára való anyagot beszerezni, abból éppen kitelik egy külső.
  • Tépőzár
  • Patentok a méretállítóhoz (3 db fiú, és 6 db lány)
  • Kézi patentnyomó, vagy patentprés
  • Y gumi a körbeszegéshez, vagy műszálas jersey, amit megfelelően behajtva fel lehet varrni az anyag szélére, így el tudjuk szegni a pelenka széleit. Én jelen esetben Y gumit használtam, ez egyszerűbb.
  • És ami nélkül nem fog menni, az egy varrógép

1 . Helyezzük fel a szabásmintát az anyagra, hogy minél gazdaságosabb legyen az anyagkihasználás. Szabjuk ki magát a pelenkát, a 2 db combszárnyat, a fülrész erősítőt, és az eleje fület (ez el is hagyható, azonban ha prefolddal is használni akarjuk a külsőt, akkor jól fog jönni)

2. Jelöljük be a patentok helyét a pelenka elejére, és üssük be őket. Használjuk valami erősítő anyagot a patentok alá. Én pul darabot szoktam a patentok alá tenni.

3. Varrjuk rá az Y gumit megnyújtva a combszárny egyenes végére. Mérjük le először az egyenes rész hosszát, majd ezt a távolságot felezzük meg. Ekkora gumit kell felvarrjunk, de ne vágjuk le előre, hanem jelöljük be a gumin, és folyamatosan nyújtva varrjuk fel. Cikk-cakk öltéssel célszerű dolgozni, mert az kellőképpen rugalmas.

4. Ha a combszárny be van gumizva, varrjuk fel a pelenkára jelöléstől jelölésig.

5. Ezután mérjük le a szabásmintán, mekkora tépőzárra van szükségünk, és vágjunk le egy darabot, majd varrjuk fel a pelenka elejére a jelölések figyelembe vételével.

6. Ha ez kész, akkor varrjuk fel a prefold tartó fület, valamint az erősítő fülecskét a derék résznél a pelenka fonák oldalára.

7. Ezután szegjük körbe Y gumival a pelenkát úgy, hogy a combszárnynál egy picit, és a derék résznél is meghúzzuk a gumit.

8. Végül vágjunk le a tépőzár mindkét feléből kb. 3-4 cm-es darabot. Formázzuk meg ívesre, és varrjuk körbe úgy, hogy nem varrjuk végig, hogy közé tudjuk dugni a pelenka fülét.

9. Végül pedig varrjunk fel tépőzár parkolókat a tépőzárak mellé, mert ez nagyon megkönnyíti a mosást.

10. Íme a végeredmény:

A letölthető szabásminta:

http://www.thenappynetwork.org.nz/images/WeeWeka_SMGussetFOE.pdf

Sok sikert! Nógrádi Kriszti

Oszd meg ismerőseiddel

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: pinterest
Megosztás itt: email