Modern mosható pelenkák és kiegészítők széles választéka

A mosódió és amit tudni kell róla

A mosódió egy nagyon “barátságos” mosószer, szereti a környezetünk és a bőrünk is.

Ez a növény a szappanfák családjába tartozik, a mosódió héj saponint tartalmaz. Sokan ezt tartják a legjelentősebb bio mosószernek a világon. Nem csak mosáshoz, hanem gyümölcsökhöz, a konyhában, háziállatokhoz és még sok minden máshoz is használhatod.

Mosódiófa
Mosódiófa

 

Hogyan működik?

A mosódió héj saponin tartalma meleg vízzel érintkezve enyhén habzani kezd, ezáltal a szappanhoz hasonlóan jelentős mosóerővel bír. A saponin felületaktív anyagként hat, ezáltal segít a szennyeződés és az olajos foltok eltávolításában. Ugyanilyen elven működnek a hagyományos mosószerek is, de mosódióval vegyszerek nélkül moshatsz!

 

A mosódió különösen ajánlott allergiában szenvedőknek és érzékeny bőrűeknek.

A mosódió 100%-ban természetes, mentes a mesterséges vegyszerektől és antiallergén. Azoknak is nagyszerű választás, akik színezőanyagokra, parfümökre és vegyszerekre érzékenyek, amelyeket a legtöbb kereskedelmi mosószerben megtalálható. A legtöbb ember, akiknek irritációt okoznak a mosószerek, ideális megoldásnak találják a mosódiót. Néhány esetben az ekcéma vagy pikkelysömör tünetei is megszűnhetnek a mosódió használat során.

Másik legnagyobb előnye, hogy környezetbarát, mivel a többi mosószerrel ellentétben nem tartalmaz foszfátot és tenzideket, ezek az anyagok bőrirritációt okozhatnak. Ráadásul a mosódió használatával még a környezetet is óvjuk. Egy átlagos mosás alkalmával ugyanis rendkívül sok mosószert juttatunk a lefolyóba. Mivel a mosódió természetes, növényi eredetű, így nem tartalmaz semmilyen vegyszert.

Használhatod színes és fehér ruhákhoz egyaránt. Nem fakítja, hanem egyenesen élénkíti a színeket. Ezért ideális megoldás a fekete ruhákhoz. Az igazán kényes darabokhoz pedig a folyékony mosódió a legjobb választás.

A mosódió emellett rendkívül jól használható általános tisztítószerként is. Folyékony állapotában gyakorlatilag bármilyen tisztítószer helyett használhatjuk. Lehet mosogatószer, ablak- és tükör tisztító, zsíros vagy száraz hajra is, bőrtisztító. Igazán nagyszerű, többcélú tisztítószer.

Egész vagy darabos mosódió:

Mosódió
Mosódió

Mosásonként általában 3-4 egész mosódióra van szükség. Ha a ruhák nagyon piszkosak vagy túl nagy a mennyiségük, akkor nyugodtan használhatsz ennél többet. Ha viszont túl sok diót használsz, akkor mosás után merevek lesznek a ruhák, de ez a következő mosásnál eltűnik.
A mosódiót többször is használhatod. A mosódió “szaponinja” forró vízben gyorsabban, hidegben lassabban oldódik ki. Ha forró vizet használsz, akkor mosásonként elég 2 mosódió is, amit 2-szer is felhasználhatsz. A hideg vizes mosás során 8 mosódió héjra lesz szükséged, de ezt 4-6-szor fel lehet használni.

A mosódió enyhén vagy egyáltalán nem habzik, de ez a hatékonyságára nincs befolyással. Nyugodtan bent hagyhatod az öblítési program alatt is. A mosódiót száríthatod együtt a ruhákkal, nincs szavatossága, tehát bármeddig felhasználható. A kimerült mosódió héjakat hozzáadhatod a komposzthoz, ott majd magától lebomlik.

Nálam kapható kiszerelések és árak:

Sapos 250 g-os mosódió: 960 Ft

Sapos 500 g-os mosódió: 1650 Ft

Sapos mosódió 500 g
Sapos mosódió 500 g

Rendelésedet ide írva adhatod le: shop@moshatopelenkakucko.hu

Mosódió por:

mosódió por
mosódió por

A mosódiót por formában is lehet kapni. De ezt ne a mosóporos rekeszbe szórd bele, hanem a héjaknál megszokott tasakban használd. Egy mosáshoz 1-2 teáskanálnyi porra van szükség. Ezt tedd forró vízbe, várd meg, míg a szaponin kioldódik és ebbe áztasd be a ruhákat.

Porban egyelőre nálam nem kapható.

Folyékony mosódió:

Talán a legkönnyebben használható fajta, hiszen az adagolása egyszerű, kimérése a kupakjával történik.

Sapdu Clean 5 liter
Sapdu Clean 5 liter
Sapdu Clean 1,5 liter
Sapdu Clean 1,5 liter

 

 

 

 

 

 

 

 

EcoNut magyar mosódiós mosószer 3 liter
EcoNut magyar mosódiós mosószer 3 liter

Rendelésedet ide írva adhatod le: shop@moshatopelenkakucko.hu

Sapdu Clean 1,5 liter: 2400 Ft

Sapdu Clean 5 liter: 5900 Ft

Sapos 1,5 liter (teafa illattal): 2700 Ft

Sapos 1,5 liter (levendula illattal): 2700 Ft

EcoNut magyar mosódiós mosógél 3 liter: 2700 Ft

(EcoNut: 30% (!!!) mosódió-kivonatot tartalmazó hatékony, folyékony mosószer levendula illattal. Magyar gyártmány! A mosódiós mosószer kiváló színes és kényes textíliák mosásához. Bármely hőmérsékleten való mosáshoz használható.

Adagolás gépi mosásnál: 1 kupak (kb 40 ml) mosásonként, erősen szennyezett ruhanemű vagy kemény víz esetén használd az ajánlott mennyiség másfél-kétszeresét.

Adagolás kézi mosás esetén: 5 l vízhez 1/3 kupak mosószer elegendő)

 

Tippek, praktikák, érdekességek:

  • a mogyoróallergiával küszködők is használhatják, mert a mosódió nem a mogyoróval, hanem a licsivel rokon. Tök jó, nem? 😉
  • az indiai ayurvédikus gyógyászat a mosódiót bőr elváltozások, ekcéma és pikkelysömör kezelésére használja
  • a mosódió alkalmas a mosógéped tisztítására is: a mosógépben található vegyszereket könnyen eltávolíthatod vele, de persze erre semmi szükség nem lesz ha teljesen átállsz a környezetbarát mosásra 😉
  • házilag is elkészítheted a folyékony változatot, így:

Forralj 12-15 mosódiót másfél liter vízben 30 percig. Az elkészült főzet vegyszermentes mosószer koncentrátum. A héjakat ki lehet dobni a komposztba. Kb. 40-50ml-t használj mosásonként, ez 30 alkalomra elég. Tehetsz hozzá fél csésze ecetet is a főzéskor.

házi mosódió
házi mosódió
  • a mosódióval mosott ruhának enyhe, friss és ecetes illata lesz. Ha valamilyen “illatosabb” illatra vágysz, akkor cseppents néhány csepp illóolajat a mosótasakba. De ha használsz mosóparfümöt, erre nincs szükséged.

 

Kérdéseddel, rendeléssel ide írj: shop@moshatopelenkakucko.hu