Modern mosható pelenkák és kiegészítők széles választéka

Beszéljünk róla – a mosás és a mosószer

Sólyom - Varga  Ágnes

Sólyom - Varga Ágnes

Mosható Pelenka Kuckó

Nyilván azt gondolod, hogy miért kell ennek a témának egy külön fejezet, hiszen a pelenka mosható, bevágjuk a gépbe és az majd elintézi őket.

Tényleg így lesz.

Ha nem figyelünk oda, akkor végleg elintézi őket. 🙂

Akkor kezdjük az elején.

A legtöbb gyártó a címkén feltünteti, hogy mekkora hőfokot javasol a mosáshoz. Ez a pelenkáknál általában 60 fok, amivel nincs is gond (egy darabig), mert ugye magas hőmérsékleten a bacik kidöglenek, a foltok kijönnek, mindenki elégedett.

DE!!!

Sajnos nem mindegyik  fajta pelenka bírja a magas hőfokot, például  a bambuszos és a kenderes kifejezetten nem. Azzal nincs gond ha néha- néha (havonta egyszer) átmosod magasabb hőfokon, de rendszeresen bizony ártasz nekik. Ezt pedig csak úgy fogod észrevenni, hogy a régebben jól teljesítő pelenkád egyre kevesebb ideig bírja, míg a végén már egyáltalán nem lesz jó nedvszívó és az anyaga is szétmállik.

Mi a megoldás?

A bambuszos és a kenderes pelenkákat inkább csak 40 fokos mosásba tedd be, mert ők a legkényesebbek. Én azt mondom, hogy a többinek is elég a 40 fok és havonta – 2 havonta pedig egy erőteljesebb hőfok. Viszont a 60 foktól magasabb tilos!!!

Azt írja a címkére a gyártó, hogy bírja a 60 fokot, ez így is van, de hosszútávon nem tesz jót.

 

A másik a megfelelő mosószer, öblítő kiválasztása.

Szokásomhoz híven nem megyek bele a márkák kérdésébe, mert ahány ház, annyi szokás és majd kapom a leveleket, hogy ez azért jobb, az meg azért, miért ezt ajánlom, miért nem azt… 😀

A lényeg, hogy lehetőleg enzim- és szappanmentes mosószert válasszunk. Ezek általában már kímélik a környezetet, nem szennyezik a természetes vizeinket, így végeredményben hiába mosunk többet, nem ártalmas.

Persze ennek ára is van. Magasabb árkategóriát képviselnek, mint a hagyományos mosószerek, de a tapasztalatom azt mutatja, hogy kevesebb is elég belőle. Használhatunk például mosódiót, akár folyékony formában is, magyar gyártmányú ökocímkés mosószert, drogériák saját márkás termékeit, kifejezetten erre szakosodott webáruházak tisztítószereit. A lényeg, hogy enzim- és szappanmentesek legyenek.

Az öblítő a másik nagyon káros anyag, pedig sokan nem is gondolják, hogy többet ártanak vele, mint használnak. Sokáig én is ragaszkodtam az illatfelhőhöz, amit a frissen mosott ruhákkal azonosítottam. Aztán eljött az a pont, amikor a pelenkáim már nem teljesítettek úgy, mint régen és eldöntöttem, hogy váltok.

Először az ecetes öblítés volt amit kipróbáltam, magyarul az öblítőtartályba sima háztartási ecetet tettem. De nem tetszett, mert nagyon száraznak éreztem tőle a ruháinkat és a pelenkákat is. (Az illatuk nem volt ecetes.) Aztán kipróbáltam hígítva, ez már sokkal jobb eredményt hozott. 🙂 (Az ecet többek között a gépnek is nagyon jót tesz, mert nem hagyja a vízkövet kialakulni és letapadni sem.)

Az egyik ismerősöm tanácsára az általam hiányolt illat miatt elkezdtem illóolajat használni az öblítő helyett. Ez nagyon bevált, hihetetlen jó illatuk lett a ruháknak, egy-egy mosáshoz elegendő volt 10-15 csepp 100%-os tisztaságú illóolaj. Viszont olvastam egy külföldi fórumon, hogy ez a megoldás sem túl jó, mert foltot hagyhat a ruhákon az olaj, illetve hosszabb távon eltömítheti a pelenkákat, akárcsak az öblítő.

Ekkor érkezett az életünkbe a mosóparfüm. Lényegében ebből is elég 10-12 csepp, kellemes illatú lesz minden és a célnak megfelel.

Ma már kedvemtől függően az ecetes és a mosóparfümös öblítést használom.

Folttisztításra egyesek a megmaradt szappanokat ledarálják és azokkal kezelik a foltokat, így biztosan nem megy kárba semmi a szappanból. Akinek nincs kedve vagy ideje ezzel szórakozni, már készen, lereszelve is megveheti. A másik megoldás a marhaepe-kivonatos folttisztító szappan, illetve az eredeti marhaepét tartalmazó szappan. Bármelyiket is választjuk biztosak lehetünk a sikerben, hiszen tökéletesen kiszedik a foltot. Ha mégsem, nem kell megijedni, mert pár mosás után garantáltan eltűnnek a pelenkából, de a napon szárítástól pedig rögtön. 🙂

A mosáshoz szükséges dolgokat itt találod: KÖRNYEZET ÉS BŐRBARÁT MOSÓSZEREK

 

Nagyon fontos, hogy a moshatókat TILOS fehérítőben áztatni, hypózni és vasalni!

 

 

Remélhetőleg segítettem Neked, ha máshogyan nem is, de egy irányvonalat adtam, hogy merre indulj el, mit keress a boltokban. Hidd el, ezek a pelenkák meghálálják a törődést, hiszen ha ezeket az apró dolgokat figyelembe veszed a mosószer, öblítő vásárlásakor, akkor szinte örök életűek lesznek. Így biztosan fogod tudni használni a második, harmadik csemeténél is. 🙂

Ha maradt benned kérdés, kérlek keress bizalommal, szívesen segítek. 🙂

Ne feledd, nincs rossz kérdés. 🙂

 

Ági

kapcsolat@moshatopelenkakucko.hu

Oszd meg ismerőseiddel

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: pinterest
Megosztás itt: email