Modern mosható pelenkák és kiegészítők széles választéka

Anno és most

Sólyom - Varga  Ágnes

Sólyom - Varga Ágnes

Mosható Pelenka Kuckó

  Ahogy “anno” volt…

Számtalanszor hallom ha szóba kerül a mosható pelenka, hogy borzasztó időigényes, meg macerás, meg kényelmetlen, meg egyébként is elavult már…

Persze-persze, aki moshatózik valószínűleg mind kőgazdag család leszármazottja, nekik a nap is 26 órából áll, semmi gondjuk és más dolguk az életben, csupán az, hogy a gyerek(ek)et terelgessék és persze a pelenkákat mossák. 😀

Jó reggelt!!!! Ez itt már a XXI. század, napjaink mosható pelenkája MODERN!

Nem is olyan régen, mondjuk 30-40 évvel ezelőtt már ugyan létezett eldobható pelenka, de nem volt ennyire elterjedt és tényleg csak arra használták, amire kifejlesztették, utazáshoz.

Biztosan szóba került már a családban, hogy régen hogyan pelenkáztak, ez mennyire időigényes, mennyire nehéz dolog volt. Valószínűleg innen ered a sok-sok tévhit, amit nehezen lehet a fejekben megváltoztatni.

Néhány beszámoló alapján állítottam össze ezt a bejegyzést, ezért eltérések lehetnek a szokásokban, a darabszámban és gyakorlatilag mindenben, hiszen ahány ház annyi szokás… 🙂

Általában egy gyerek pelenkázásához 20-50 darab textilpelenkára volt szükség. Spéci módon háromszögbe hajtották, közepébe a betét ment. Ebben az időszakban kettő volt forgalomban, az Ágnes és az Éva – az Éva eldobhatós volt és vatta volt a közepében, az Ágnest lehetett mosni. A háromszög csúcsa a baba lába között volt, ezt fölhajtották, két oldalt szembehajtották, a deréknál betűrték vagy biztosítótűvel rögzítették.  Az első képen látható hajtogatás is bevett módszer volt.

KÉP
hajtogatás — kellékek — biztosítótű

Erre jött a gumibugyi, ami általában patentos volt vagy felhúzós bugyi. Ebből is szükség volt méretenként 5-6 darabra. Volt egy úgynevezett pelenkavédő is, ez hasonlóképp működött, mint a gumibugyi, de teljesen szét lehetett hajtani és megkötős volt (erről nem találtam sajnos képet).

A pelusokból naponta kb. 8-10-et használt a baba, plusz még számolni kellett arra, hogy kimosni, megszárítani, kivasalni is idő volt, úgyhogy 40-50 pelenka volt  “forgalomban”. A használt pelust vízben kiöblítették a pisitől-kakitól. A korai időszakban még forgótárcsás mosógép sem volt, később ez már megkönnyítette a mosást. (A képeken nem pelenkát mosnak, csak illusztráció.)

KÉP
ruhák kifőzése — mosás a folyón — mosógép+centrifuga

 Első körben forró vízzel átmosták az egészet, a másodiknál már közel 90 fokos vízzel kifőzték. (Sokszor oda is égették.) Ötször öblítették minimum, kádban. Száradás után vasalták. A kakis pelenkát hypo-s vízbe áztatták, hogy fehér maradjon.

Elég nagy csomag volt szegény babákon, meg nem is nagyon tűrték a pelenkázást, így sokszor szó szerint birkózás volt a pelenkázás. 🙂

KÉP
régi kép moshatóban — nővérke + baba

Akárkit megkérdeztem mindegyikük elmondta, hogy nehezebb volt, több idő kellett mindenhez, sokkal kevesebbet babusgatták a gyerekeket, de akkor ez volt a természetes. Igazából nem volt összehasonlítási alapjuk, ezért nem is érezték ezt annyira rossznak. Persze ahol volt segítség, az más volt. A segítségen sokszor a kisebb gyerekeket lehet érteni, hiszen ők biztosan otthon voltak. Kivétel nélkül beszámoltak arról, hogy 9-10  éves korukban már görnyedtek a kád felett, húzták a vizet a kútról az öblítéshez, égette a kezüket a víz amikor mosták a pelenkákat, nem beszélve a teregetésről, vasalásról.

És jöttek a történetek a balesetekről, hogy elszakadt a szárítókötél és bizony az egészet elölről kellett kezdeni…

Ne feledkezzünk el arról sem, hogy abban az időben jóval több gyerek született, szinte egymás után. Ezért a pelenkázási időszakok egybeértek. Ez elvette az asszonyok idejét, gyakran egy fél napot is eltartott a mosás, amit 2 nap múlva kezdhettek megint.

Egyáltalán nem volt ritka eset, hogy a gyerekek már 1 éves korukra teljesen szobatiszták voltak. 🙂

Napjainkban a moshatózás…

Megvan a gyönyörű készletünk, színesebbnél-színesebb mintákkal, pihe-puha anyagokból. A gyerek szinte várja, hogy ráadjuk. 😀

Mi történik ha kakis-pisis lesz? Semmi.

Van, aki kiöblíti és ezután teszi a tárolóba, van aki erre sem veszi a fáradtságot (pl.én).

A mai pelenkákba általában teszünk papírbetétet, ami a nevével ellentétben lehet akár flanelből, pamutból is. Ezt a gyerek popsija és a pelenka közé tesszük. Ha kakis lett, összefogjuk a 4 sarkát és lehúzzuk a WC-n, mert biológiailag teljesen lebomló anyagból készül. Ha a pamutos, flaneles megoldást használjuk, magyarul a popsitörlőnk is mosható, akkor a kakit csap alatt leöblítjük, aztán mehet a tárolóba. Mindkét esetben ha csak pisis, akkor mossuk a pelenkákkal együtt és használjuk tovább. A papírbetét is kibír 4-5 mosást.

Ugyanez érvényes a pelenkáknál is. Mivel a kakifogó miatt nem lesz kakis a pelenka, de folt maradhat utána, így azt bekenem folttisztító szappannal, de semmi mást nem csinálok vele. Én nem dörzsölgetem, meg nem öblítgetem, nem mosom át az egészet, csak a foltot és mehet a vödörbe. Ha pisis csak, azt sem öblítem.

Szag nem marad utána, mert a tárolóba csepegtetek illóolajat, teafát vagy levendulát.

KÉP
pelenka bemutató — újak

 A használt pelenkák tárolása teljesen egyéni. Én egy sima fedeles vödröt vettem, ez a fürdőszobában van és abba dobálom bele a pelenkákat.

Ha már megtelt és “taposással sem tudok többet beletenni” 😀 , akkor egyszerűen csak beleborítom a mosógépbe, kiadagolom a mosáshoz szükséges dolgokat, beállítom a mosási programot, a hőfokkal és ennyi, megyek a dolgomra. Ja nem is, mert forró zuhannyal kimosom a vödröt és lefordítom, hogy kicsepegjen egy kicsit.

Na most megyek a dolgomra… 🙂

Ha lejárt a mosógép, akkor szépen kiteregetek. Én csak bent tudok sajnos, mert se erkélyem, se más lehetőségem nincs erre.

KÉP
eladó 007 — benti szárítás

De én mindenképpen azt tanácsolom, hogy ha teheted, akkor kint teregess. Hiszen a napnál jobb fertőtlenítő, szagtalanító és folttalanító nincs is. 😀

Arról nem beszélve, hogy milyen szép a sok színes, lengedező pelus, nézd csak:

KÉP
szárítás veranda — száradunk — lógva szárítás

Száradás után én általában összekészítem a pelenkákat, hogy ha akcióra kerül a sor,  ne akkor kelljen foglalkoznom vele. Nekem nagyrészt zsebes pelenkáim vannak, egyméretesek. Azért szeretem őket, mert ilyenkor csak 2 betétet beleteszek a pelenkába és mehet a polcra, nincs több meló vele. Van néhány patentosom is, ezeket is összeillesztem mikor leveszem a szárítóról. Körülbelül ennyi a munka vele. 🙂

KÉP
pelenka bemutató

Kedves kismamák, apukák, nagyszülők, kételkedők és aki kimaradt!

Még mindig azt gondoljátok, hogy annyira sok időt vesz igénybe a moshatók kezelése?

Valóban annyira macerás, mint ahogy elsőre gondoltátok?

A mai világban szerintetek rámegy a fél nap mire elkészültök a mosással?

Ugye hogy nem!!!

Ne féljetek belevágni, ne hagyjátok magatokat lebeszélni, nem a “marketing” beszél belőlem, hanem az anyuka, akinek ezer dolga van nap, mint nap. Akárcsak Neked…

Gondolod ha tényleg nehéz, időigényes és fárasztó lenne, akkor ajánlanám és a nevemet adnám ehhez???

Ugye hogy nem!!!

Ne félj kérdezni, itt leszek és segítek. 😉

Ti pedig kedves moshatózós anyukák, juttassátok el hozzám a cikkel kapcsolatos észrevételeiteket és ha jónak találjátok ezt az összeállítást, akkor ajánljátok más anyukák figyelmébe is. A cél még mindig az, hogy minél többen legyünk, minél egészségesebben pelenkázzunk és ezáltal tisztább, élhetőbb környezetet hagyjunk a gyerekeinkre.

Mert az első, kis lépések itt kezdődnek… 🙂

Oszd meg ismerőseiddel

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: pinterest
Megosztás itt: email