Modern mosható pelenkák és kiegészítők széles választéka

Hogyan végezd az ammóniamentesítést?

Sólyom - Varga  Ágnes

Sólyom - Varga Ágnes

Mosható Pelenka Kuckó

Mosipelusos anyukák rémálma az, amikor a frissen mosott pelus az első adag pisi után borzasztó büdössé válik. Tiszta ciki ha ez mondjuk egy séta vagy éppen villantósnak szánt barátnős-babás buli alkalmával következik be.

Ilyenkor gyorsan magyarázkodsz, hogy ez egyébként nem ennyire büdös, meg ez a jelenség nem normális és hát valóban nem az…

Az ammónia az egyik legerősebb vegyület, ha belegondolsz pisivel (is) távoznak a szervezetből az oda nem kellő dolgok. Fogzáskor kifejezetten megváltozik a széklet és a pisi összetétele, olyankor sokkal büdösebb mindkettő. Így előfordulhat, hogy hiába mostad ki megfelelően a pelenkákat, a szálak között megtapadnak a „pisi-részecskék” és ásványi anyagok. Sajnos ezek nem csak förtelmes bűzt tárolnak a szálak között, hanem egyúttal megkeményítik a pelenkákat is.

Ha nem mosható pelenkákról lenne szó, hanem bármi más ruhaneműről, akkor a megoldás az öblítő lenne, de én kifejezetten utálom, mert nagyon megterheli a környezetet, semmi egyéb haszna nincs csak annyi, hogy illatot adjon illetve bevonatot képezzen a szövetszálakon = ezáltal puhulnak meg. De a mosható pelenkák főellensége az öblítő, pont emiatt a bevonat miatt, hiszen eltömíti a szálakat és hosszútávon romlik a nedvességtartó képessége. Felejtsd el az öblítőt!!!

A megoldás az ammónamentesítés vagy más néven a mélyáztatás.

A minap felmerült a kérdés a mélyáztatásról és több helyről többféle választ láttam arról, hogy forró vízzel vagy langyos vízzel kell-e végezni ezt a műveletet? Megmondom őszintén, a vegyészeti szakmában nem vagyok otthon, ezért egy szakértőt kérdeztem a helyes használatról, mégpedig  a MosóMami Kft. vezetőjét Sitkei Krisztát. Öntsünk tehát tiszta vizet a pohárba! Kriszta az alábbiakat írta:

 „Valóban, én is kétféle módon szoktam használni a fentiek miatt:

– régebben pelus, mostanában csak törülköző, fehérnemű esetén gyerekek használt langyos fürdővize áztatóvíz, és reggelig hagyom ázni benne a ruhaneműt; szép lassan pezseg ki az oxigén, közben jön ki a szürkült árnyalat 🙂

– sima mosásnál: minimum 50 fokos program: lepedő, ágynemű, ne adj’Isten beteg van a háznál, és rakok a diógél mellé 1 evőkanál oxit a ruhák közé szórva. A meleg víz a katalizátora, merthogy hőérzékeny a nátrium-perkarbonát.”

Aktív oxigénes fehérítő

Leszögezem tehát, hogy az ammóniamentesítést langyos vízzel kell végezni, hogy minél tovább tudjon pezsegni a perkarbonát, így hatékonyabban oldja a szálak közül a nem kívánatos részecskéket.

Mi kell hozzá?

  • egy vödör vagy egyéb tárolóedény (én a fürdőkádban szoktam), amibe beleteszed a pelenkákat
  • langyos víz
  • nátrium perkarbonát azaz folttisztító só

Hogyan csináld?

A pelenka mennyiségétől függően tegyél folttisztító sót a vödör illetve kád aljába (én egy vödörnyi szennyes pelushoz 2-3 evőkanállal teszek). Tedd bele a pelenkákat, jól nyomkodd meg, hogy megszívják magukat vízzel és szükség szerint pótolj annyi vizet, hogy ellepje őket. Így elkezd kicsit pezsegni, de ez normális, sőt kell is. Hagyd legalább egy éjszakát állni őket, majd másnap mosd át őket 60 fokon a mosógépben. A csúcsszuper az lenne, ha napon tudnád megszárítani, de nem lesz bajuk, ha csak a szobában száradnak meg ezután.

Ugyanezt az eljárást javaslom, ha eltömődtek a pelenkáitok pl. a popsikrémtől (amit remélem nem használsz túl gyakran és papírbetét nélkül).

Amennyiben kérdésed lenne még, ide írj nekem: kapcsolat@moshatopelenkakucko.hu

A folttiszító sóról még beszélünk, hogy mi mindenre tudod használni a háztartásban. A cikk hamarosan érkezik. 🙂

Szép napot kívánok!

Ági

Oszd meg ismerőseiddel

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: pinterest
Megosztás itt: email