Modern mosható pelenkák és kiegészítők széles választéka

9.tévhit: a moshatóval energiát pazarlunk

Sólyom - Varga  Ágnes

Sólyom - Varga Ágnes

Mosható Pelenka Kuckó

Hmmm….

Aki ezt szokta mondani nekem, arról már tudom, hogy rutinosabb vitatkozó, na de engem sem kell félteni. 😉

Vettem a fáradtságot és kiszámoltam, hogy mennyibe kerül a pelenkák mosása, beleértve az elhasznált áramot, vizet, mosószert, csatornadíjat. Ezt már megosztottam veled, de ha lemaradtál róla, akkor ITT újra elolvashatod.

 

Viszont tisztában vagy vele, hogy a műanyag pelenka előállítása során mennyi fát vágnak ki, mennyi áramot használnak el?

 

Itt a válasz:

  • Legalább négy és fél fa kivágása szükséges csak egy újszülött pelenkamennyiségének előállításához
  • Az eldobható pelenkák lebomlása akár 500 évig is eltarthat
  • Az eldobható pelenka felhasználása az elmúlt 20 évben fokozatosan nőtt a jóléti társadalmakban
  • Nagy Britanniában több mint 8 millió eldobható pelenkát használnak el nap, mint nap
  • Egyetlen egy kisbaba felhasznált pelenkamennyisége akár 40 szemeteszsákot megtölthet egy év leforgása alatt

 

eldobható és a mosható készlet szemléltetése

Megoldás a pazarlásra??? Hát persze, hogy a mosható. 😉

Megdöbbentő adatok ezek főleg úgy, hogy a világon szinte sehol sem megoldott a használt pelenkák újrahasznosítása.

Van egy laskagomba faj, ami képes a használt (de átmosott) műanyag pelenkát 3 hónap alatt teljesen lebontani, amiután a gomba fogyasztható is. Persze az onnantól gusztus kérdése és nem is túl gyors megoldás ebben a témában, hiszen naponta hihetetlen mennyiségű használt pelenka keletkezik. Sajnos Magyarországon ilyen jellegű felmérés még nem született, de Angliából van egy 2010-es adatom, miszerint ott évi 800 000 tonna pelenka kerül a szemétlerakókba.

Szintén az Egyesült Királyságban működésbe lépett az ország első kifejezetten pelenkák újrahasznosítására szakosodott üzeme. A beruházást végző cég elnök-vezérigazgatója szerint évi 36.000 tonna hulladékként eldobott pelenka eltakarításához járul majd hozzá a Birmingham közelében felépülő üzem.

Az eldobható pelenkák különböző, nehezen kezelhető műanyagokat tartalmaznak, mint a különlegesen nagy nedvszívó képességű polimerek, melyek kezelése és eltávolítása kifejezetten nehéz feladat. A feldolgozás során ezeket az anyagokat szétválasztják egymástól, majd újrafeldolgozásra alkalmas formára alakítják őket. Az így nyert alapanyagokból például műanyag tetőcserepeket gyártanak. A feldolgozás során keletkező szerves hulladékból pedig villamos energiát állítanak elő, amely képes fedezni az üzem működését, továbbá a lakossági hálózatba is képes villamosenergiát juttatni. Így ahelyett hogy az eldobható pelenkák a szeméttelepre kerülnének, újrahasznosított anyagokként visszakerülnek a termelésbe és megújuló energiát is termelnek.  (forrás: aeco.hu 2014)

 

Budapesten, a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. elmondása szerint, a szemétbe került eldobható pelenkák 60%-át elégetik, a maradék 40%-ot szeméttelepen tárolják. (Forrás: koronageneracio.hu)

Sajnos ahogy a számok mutatják egyelőre még mindig jelentős a fel nem dolgozott pelenkák mennyisége, de azért megvan az irány.

Ez a te felelősséged is… 😉

 

 

Ha írnál nekem, ide írj: kapcsolat@moshatopelenkakucko.hu

Kellemes napot kívánok!

Ági

Oszd meg ismerőseiddel

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: pinterest
Megosztás itt: email