Modern mosható pelenkák és kiegészítők széles választéka

6.tévhit: a mosható késlelteti a mozgásfejlődést

Sólyom - Varga  Ágnes

Sólyom - Varga Ágnes

Mosható Pelenka Kuckó

Szerintem ez a tévhit abból adódik, hogy a baba fenekén nagyobb csomagot képez a mosható pelenka a műanyaghoz képest. Azt szoktam ilyenkor mondani, hogy csak a szemnek szokatlan, egy kis idő elteltével már észre sem fogod venni, fel sem tűnik. Kivételt képez ez alól ha mondjuk túltömöd a pelenkádat, mert tutibiztosra akarsz menni, hogy ne ázzatok el. De ilyenkor a gyerek úgyis jelez, hogy kényelmetlen neki és éppen az ellenkező hatást éred el vele, mert a túltömés miatt eláll a combnál és kiázik.

Ha alapesetet veszünk és most beszéljünk erről, akkor a csípőnek kifejezetten jót tesz a mosható pelenka a tágabb terpesztartás miatt. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy a mosható pelenkát használók biztosan “védettek” és soha semmi ilyen jellegű bajuk nem lehet. De az biztos, hogy a kisebb ficamot korrigálja, a megfelelő terpesz biztosításánál jót tesz. Ha már komolyabb a baj, akkor mindenképpen szükséges komolyabb beavatkozás. A mosható pelenka nem helyettesíti a szakorvos véleményét, csupán eszköz az egészséges fejlődéshez, amellett számtalan egyéb más előnye is van. A mozgásfejlődés egyes szakaszainál sem tapasztaltam semmilyen hátrányt és a visszajelzések sem támasztják ezt alá. A járástanulásnál pedig kifejezetten jó volt, hogy egy nagy puha csomagra esett, nem a csörgős, vékony műanyagra, ami semmit nem fog fel az esésből.

Pedig az elsőktől kezdve zsebes fajtát használtunk, ami azért “híres” arról, hogy nagyobb csomagot képez a babán, de soha semmi jele nem volt annak, hogy a fiam rosszul vagy nem olyan ütemben fejlődne. 11 hónaposan kezdett el járni. 😉

Elmesélem, hogy amikor menni kellett a kötelező csípőszűrésre, egy idős főorvos dokibácsihoz kerültünk. Meglátta a pelenkánkat ahogy a gyereken áll, azonnal mondta, hogy ennek a gyereknek nem lesz gond a csípőjével, olyan szépen tartja a pelus! Jó volt hallani ezt a megerősítést szakembertől is.

Kérlek ne hagyd magad elbizonytalanítani sem gyerekorvos, sem gyógytornász, sem Dévényes szakembertől, sőt anyós, apa, anya, szomszéd anyuka stb által sem, ha nincs konkrét, pontos diagnózis elváltozásra! Sajnos 10 év távlatából még mindig ott tartunk, hogy az információ hiány miatt szakemberek is téves információt adnak, teljesen megkérdőjelezve, hogy valóban jót akarunk a gyermekünknek. Az anyukák persze azonnal megzuhannak és jó esetben tájékozódnak tovább, nem pedig hagyják a mosit a fenébe…

 

Szerencsére nem csak rossz példa van, ez a kérdés gyakori a mosis csoportokban is (mutatja, hogy még most is megtörténik a külső nyomás a környezetből). Hadd idézzek egy választ:

“Gyógytornászként írom, hogy ezek az érvek egyike sem állja meg a helyét. Nem “nyomja szét” a csípőt, és nem ettől jár nagy terpeszben a gyerek. 11 hónapos, a járás tanulás fázisában van. Széles terpeszben jár a mosis és a nem mosis baba a kezdetek kezdetén, majd 1-2 hónap múlva várható a normál járásszélesség. A csípő ízület fejlődésének pedig határozottan jót tesz a mosi, a hordozás.”

 

 

Szóval moshatózásra fel!!

 

Ha lenne olyan téma, amiről szívesen olvasnál, akkor írd meg nekem ide: kapcsolat@moshatopelenkakucko.hu

Facebook: https://www.facebook.com/moshatopelenkakucko

Kellemes napot kívánok Neked.

Ági

Oszd meg ismerőseiddel

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: pinterest
Megosztás itt: email