Cumi – nem cumi? Milyen cumi?

A cumi!

 

Millióféle cumi létezik a világon és ebből jó sok félét kis hazánkban is lehet kapni. Csak, hogy helyre tegyük a dolgokat tisztázzuk milyen cumik is vannak:

1.      Játszó cumik

2.      Éjszakai vagy altató cumik

MAM Perfect cumi 6+

MAM Perfect cumi 6+

3.      Etetőcumik

4.      Speciális cumik

 

Játszó cumik: Ezek a legáltalánosabb és legnagyobb választékban kapható cumik. Létezik belőlük millió és egyféle forma és minta, itt igazából az a lényeg, hogy a baba napközben (játék közben) cumizza, ez által nyugodtabb lehet. (Nem minden baba igényli, ha nem kell neki ne erőltessük! )

Éjszakai cumik: Csak annyiban különböznek a játszó társaiktól, hogy általában világítanak a sötétben, arra szolgálnak, hogy a baba vagy a mama könnyebben megtalálja éjjel a kiságyban ha szükség van rá.

Éjszakai cumi

Éjszakai cumi

Etetőcumik: A cumisüvegekre illeszthető cumik, általában egy bizonyos típusú cumisüvegbe csak a márkában hozzá illő cumi illik. De van egy két kompatibilitás: pl a MAM etetőcumi tökéletesen illik az AVENT üvegekre! 🙂

Hagyományos szilikon etetőcumi

Hagyományos szilikon etetőcumi

Speciális cumik: Nem minden baba születik egészségesen sajnos, ezért nekik speciális cumikra lehet szükségük. Például a szájpad vagy ajakhasadékos babáknak vagy a koraszülötteknek is más cumira van szükségük az evéshez.

Speciális etető szájpadhasadékos babának

Speciális etető szájpadhasadékos babának

 

Mire figyeljünk, mikor cumit választunk?

Hogy márka szerint milyen cumit választunk az csak ránk van bízva! Ma már rengetegféle cumi van és a legtöbbről elmondható, hogy állkapocshoz igazodik, tehát nem lesz tőle „ferde, előreálló” foga a gyerkőcnek. Minden gyártó elmondja, hogy az övé miért jobb, de lényegében mindegyik jó a maga módján.

Először is eldöntöttük, hogy cumi kell. De milyen? Ha egészséges a babánk, akkor csak azt kell eldönteni, hogy most éppen etető, altató, vagy játszó cumi kell.

Nagyon fontos, hogy mindig a korban hozzá illő méretet használjuk, mert egy nagyobb cumitól a pici baba megfulladhat! Úgy letakarhatja az orrát és a nagy cumirész elfoglalja a szályát, hogy nem fog tudni levegőt venni. Egy kicsi cumitól a nagy baba szintén megfulladhat, véletlenül a szájába teszi és keresztbe fordulhat. Sajnos már mindkettőre volt példa.

Cuminál általában mindig azt jelölik, hogy hányadik hónaptól, hányadik hónapig ajánlott az adott cumi. Ha van mögötte egy „m” betű akkor az a month (hónapot) jelöli, de sokszor van csak simán a szám. Tehát ez általában a hónapot jelöli. De sok esetbe jelöli úgy is a cumikat hogy 1,2,3,4 (pl: MAM, AVENT) Ekkor a csomagoláson fel van tüntetve, vagy ha webshopban vásárolunk akkor a leírásban benne kell hogy legyen, milyen méreteket jelölnek a számik.

Páldául: 0-3m =0-3 hónapos korig, vagy 6+ = 6 hónapos kor felett.

Ha megvan a szimpatikus márka és a megfelelő méret, akkor már csak a minták között kell válogatnunk!

Ne ijedjünk meg ha például etetésnél azt vesszük észre, hogy eltolja a pici az üveget. Sok egyéb ok mellett lehet, hogy csak a cumi nem felel meg neki. Minden babának más és más forma jön be. Általában az a tapasztalat, hogy ugyan abból a márkából kerülnek ki az etető és a játszó cumik is. De ez sem törvényszerű. Ilyenkor nincs más mint előre és Anya elindul és vesz egy másikat! Hiába a statisztika, hogy XY márka bejön a legtöbb babának, semmi garancia nincs rá, hogy a mi porontyunknak pont az lesz a jó!

Ismerek anyukát, akinek a legolcsóbb latex cumi kell, mert a gyerkőc másból nem hajlandó enni! De olyan kifinomult ízlésű baba anyukája is megkeresett már, aki csak a 2000 Ft-os cumival lakott jól! 🙂

Tehát, ha most készülünk beszerezni az első cumikat, akkor nyugodtan válogassunk a nekünk tetsző minták között! 🙂 Ne vásároljuk fel viszont az egész készletet! Vigyünk haza egy darabot, ha babu elfogadja és tetszik neki, akkor még beszerezhetünk pár tartalék és pót cumit. Gyakorló anyukák tudják, hogy a cumik mindig pont akkor tűnnek el amikor agyereknek a legjobban kéne és teljesen váratlan helyekről képesek előbukkanni, mikor már a létezésükről is lemondtunk. (pl: hűtő alól, mosógépből, ágyneműtartóból stb 🙂 )

Milyen időközönként kell a cumikat cserélni?

Általában 1-3 havonta, vagy az elején a méret miatt még gyakrabban cseréljük le a cumikat. Elhasználódnak és félő, hogy a sok rágicsálástól esetleg egy egy kis darabka leválik, ha ez megtörténik azonnal dobjuk ki a cumit! Az első hónapokban az etető cumikat még gyakrabban érdemes cserélni.

Latex vagy szilikon?

Igazából csak a pénztárcánktól és a gyerkőc ízlésétől függ a dolog. A latex cumik olcsóbbak, viszont közel sem olyan tartósak mint szilikon társaik. Némely babának nem „ízlik” a latex, ekkor érdemes a szilikont választani.

 

Latex és szilikon etetőcumik

Latex és szilikon etetőcumik

 

 

 

Sterilizáljuk!

Minden cumit első használat előtt alaposan sterilizáljunk ki! Ez lehet főzés, mikrós sterilizáló, elektromos sterilizáló vagy sterilizáló folyadék segítségével is. A legtöbb cumi bírja a kifőzést tehát ettől nem kell tartanunk, ha valamiért mégsem akkor az fel van tüntetve a csomagoláson! Eleinte naponta sterilizáljuk ki a cumikat, később már ritkíthatunk az időközökön, de a jelenlegi ajánlások szerint 1 éves korig ajánlott a fertőtlenítés.

Jó cumizást mindenkinek!

Szárnyasi Enikő

http://cumivilag.hu