Mosási költségek

Hozzászólok

Hűű ha tudnád hányszor hallom, hányszor tesznek hozzászólást a bejegyzésemhez, hogy “ÉS A MOSÁS ÁRAAA?? HOGY ÉRI EZ MEG?? MENNYIT KELL ÍGY PLUSZBAN MOSNIII? ” Ez  szerintem egy természetes reakció, nem is ítélek el senkit érte, inkább megpróbálom megmutatni, hogy ez igenis megéri!! (A gyermeked egészségéről már nem is beszélve!)

 

Mennyit mosok? Nézzük!

A 24 darabos készlet 3 naponta mosva: havonta 10 mosást jelent. Egy átlagos mosógép vízfogyasztása: 40 liter/mosás. Energiafogyasztása: 1 kWh.

Az EON honlapján 2017.01.01-től érvényes árak szerint 1 kWh díja: átlagosan 44 Ft.
(itt eltérések lehetnek a fogyasztói szerződésekben az árszabás tekintetében, de ez nem befolyásolja jelentős mértékben a számítást).  A Vízművek honlapján található 2017.01.01-től érvényes díjak alapján a lakossági vízdíj+csatornadíj+vízterhelési díj: 0,688 Ft/liter.

Mosószer:
Én EcoNut-ot használok (nekem bevált nagyon, pedig sok mindent kipróbáltam előtte), ára: 3.190 Ft, ami 75 mosásra elegendő, így egy mosás költsége: kb. 43  forint.

 

 

A fenti adatokból könnyen kiszámítható, hogy a mosható pelenka többletköltsége így áll össze HAVONTA:

áram: 44 Ft (1kWh) x 10 alkalom=440 Ft

víz+csatorna: 0,688 Ft x 40 liter=27,52 Ft x 10 alkalom=275 Ft

mosószer: 43 Ft x 10 alkalom= 430 Ft

Ez összesen: 1.145 Ft havonta, éves szinten: 13.740 Ft, 3 év alatt (születéstől a szobatisztaságig): 41.220 Ft.

Ott tartunk, hogy van egy készletünk, ami 60 ezer Ft volt. (eltekintek a notórius készlet halmozóktól 😉 )

3 év alatt a kiadásunk 41.220 Ft + 60 ezer Ft=101.220 Ft, ez évente 33.740 Ft, havonta pedig 2.812Ft.

Az eldobható pelenka költsége 3 évre: 324 ezer Ft (átlag 50 Ft/db, átlag 6 db/nap), ez évente 108.000 Ft,
havonta pedig 9.000 Ft! 😛

 

Miért jobb a mosható pelenka az eldobható pelenkánál?

2 hozzászólás

Sokaknak a mosható pelenka hallatán még mindig a tetra pelenka és gumibugyi kombináció jut eszébe, nem beszélve a mosásáról, amihez az áztatólavór, főzőfazék, Hypo és egyéb vegyszerek sokasága társul. De a mai, korszerű, XXI. századi mosható pelenkák kezelése egyáltalán nem ilyen bonyolult, és felépítésük, anyaguk is különbözik az elődeitől, a mosható pelenkázás mára már leegyszerűsödött, és végignézve a kínálatot nem nyűg és gond, hanem szinte öröm és vidámság lett.

 

Azt tudtad? hogy :     

 • 1  gyerek a pelenkáskor végéig 5000-7000 pelenkát használ el, ez 1-1,5 tonna szemét ami min. 100 év alatt bomlik el
 •  Az eldobható pelenka gyártásához használt cellulózhoz évi 1 milliárd fát használnak fel!
 •  Gyártása során vegyszerekkel szennyezik a levegőt és a vizeket
 •  Havi több ezer forintos kiadást jelent, ehhez jön még esetlegesen a popsi törlő és a popsi krém költsége

 

 

 

Ezzel ellentétben a

 • mosható pelenkából a pelenkás korszakra kb. 24 db-ra van szükség, ez kb. 3 napi mosással kalkulálva.
 • mosása környezetbarát szerekkel történik, pl. mosószóda és ecet, mely lebomlik a természetben
 • egyszerre nagyobb beruházást jelent, de pár hónap alatt megtérül, több gyereket is kiszolgál

 

 

10 érv a mosható pelenkák mellett:

 • ·         Jót tesz a baba bőrének
 • ·         Olcsó
 • ·         szép, és divatos
 • ·         kényelmes
 • ·         ortopédiailag előnyös, mert megfelelő terpesztartást biztosít
 • ·         nem okoz hosszú távon sem egészségügyi problémákat
 • ·         előbb lesz a baba szobatiszta
 • ·         100%-ban újrahasznosítható
 • ·         az előállításához nem kell pusztítani a természetet
 • ·         nem tartalmaz vegyszereket

+ 1: A hiedelmekkel ellentétben nem büdös, nem kell vasalni, nem kell kézzel öblögetni, és fehéríteni sem kell, összegezve nem okoz sokkal több házimunkát.

 

 

A Women’s Environmental Network 1991-es felmérése szerint az eldobható pelenkák gyártása és használata 20-szor annyi nyersanyagot, 3 és félszer több energiát és kétszer annyi vizet igényel, mint a textilpelenkák gyártása és mosása. Az eldobhatók miatt elszennyeződő víz pedig nagyobb arányban tartalmaz veszélyes anyagokat. Ráadásul a hulladék kezelése csak a legfejlettebb országokban megoldott. Nálunk még közelében sem járunk a korszerű hulladékfeldolgozásnak, a pelenkák egyszerűen a szemétlerakókban halmozódnak.

Egy gyermekről kb. 1 tonna az elhasznált pelenka mennyisége. Az éves születések száma Magyarországon közel 100 000, vagyis évente 100 000 tonna eldobható pelenkát tárolunk lerakókban. Elképzelhetetlen szeméthalom, pedig van más választás is!

 

Nógrádi Krisztina

Mit tegyünk még a leszoktató bugyiba?

Hozzászólok

Többen kérdeztétek tőlem, hogy mennyit bír a leszoktató bugyi, illetve mit lehet beletenni plusz bétnek? A bugyi fazonja ugyanis megengedi, hogy további nedvszívót is tegyél bele.

 

GT01

 

Először is szögezzük le, hogy a leszoktató BUGYI nem pelenka! Azért is adtam neki a bugyi nevet, mert: 1. nem patentos/tépőzáras, 2. nem szív fel 1-2 teljes adag pisit. Viszont 100% pamutból készült és megtalálható benne a mosipelusok lelke a PUL  anyag is, ami megakadályozza, hogy a becsurranó pisi átáztassa a bugyit, bodyt, nadrágot ráadásul szellőzik, így nem izzad be a popsi. Van benne egy réteg frottír anyag, ami nedvszívóként funkcionál, DE ha a gyerkőcöd még nem szól, hogy pisilnie kell és szó nélkül elintézi a bugyiban a dolgot, akkor szükséged lesz további nedvszívóra is. Ez abban segít, hogy már a bugyi viselést szokja a gyermek, de még beleférjenek “balesetek”.

 

 • Ami első és legkézenfekvőbb, hogy ha van otthon arctörlő (kozmetikai kendő) méretű frottír törölköződ akkor avass be egyet és hajtogasd téglalap formára, majd tedd bele a bugyiba úgy, hogy lehetőleg ne lógjon túl a bevarrt frottír részen.

 

 • Következő szintén otthon is egyszerűen elérhető megoldás, ha tetra pelust hajtogatsz a bugyiba. Itt azért kiemelném, hogy a 70×70-es, de még a 60×60-as tetra is nagy lesz, úgyhogy javaslom, hogy fél tetrát használj. Ha van varrógéped, vagy anyukád/nagymamád/barátnőd stb megteszi akkor csak körbe kell szegni és már kész is!
tetra vastag

extra vastag tetra XKKO

 

 • ha már újszülött kortól mosipelusoztál, akkor bizonyára van otthon félbe vágott tetrád, de talán még újszülött mikroszálas betéted is. Ez is szuperül alkalmas a bugyiba.

 

 • ami nekem a legjobban tetszik, az újszülött méretű, S-es prefold. Alkalmas legalább egy teljes pisi felszívására, vagy több kisebb becsurranáshoz. Ennek az egyik nagy előnye, hogy kisfiú és kislány típusúra is összehajthatod. 100% pamut, 4-8-4 rétegű. Készítettem egy kis segítséget:

Kislányoknak így hajtogasd:

Kisfiúknak így hajtogasd:

 

Ilyen egyszerű az egész! 😀

S-es méretű prefoldot itt találod a Kuckóban: http://moshatopelenkakucko.hu/bolt/328-prefold-betet.html

Nincs még leszoktató bugyitok, de aktuális a “pelus mentesítés”? Nézz szét a cuki minták között: http://moshatopelenkakucko.hu/bolt/34-leszoktato-bugyik

 

Kellemes nyarat és sikeres leszoktatást kívánok!

Ági

Lanolinozás mumus

Hozzászólok

Az első és legfontosabb: NE FÉLJ TŐLE!

Se a gyapjú pelenkától, sem a lanolinozástól nem kell félned, mert szuperjó és hasznos mindkét dolog.

A gyapjú pelusokról bővebben itt olvashatsz: http://moshatopelenkakucko.hu/moshato-pelenka-tipusok-gyapju-pelenka-kulsolanolinozas/

 

lanolin

 

A lanolinozás folyamata:

Ahány ház, annyi szokás. Így tudnám a legjobban jellemezni a kezelését és a módszereket. Ezért azt javaslom, hogy az alapdolgokat mindenképpen tartsd be, a többivel kísérletezhetsz. 😉

Először is a külsőt mosd ki kézben meleg, mosószeres vízben (babasampon is tökéletes). Majd ezután jön a lanolinozás. Most két egyszerű módszert írok le, ez legyen az alap.

 1. verzió: Miután kimostad a gyapit, tegyél a kezedre lanolint és kezd el dörzsölni fehéredésig. Ezt nem tudom jobban elmagyarázni, de amit a gyakorlatban is megvalósítod, rögtön megérted majd. Ha ezzel kész vagy, akkor a gyapjú belső felére kend fel, dörzsölgesd át, mozgasd meg, hogy mindenhova egyenletesen jusson.
 2. verzió: keress egy tálba, lavórba tegyél bele egy teáskanálnyi (diónyi) lanolint és egy annyi meleg vizet ami majd ellepi a pelust. Tegyél még egy löttyintés sampon és keverd össze.

Mennyi a löttyintés? Tényleg nem sok, néhány csepp. Azért kell, mert a lanolinnak itt is ki kell fehérednie és a sampon segít neki emulgeálni (elkeveredni).

Na kész a turmix, tedd bele a kifordított gyapidat. Jól nyomkodd át, óvatosan dörzsöld meg, hogy mindenhol érje és befedje a lanolin és hagyd magára. Egyáltalán nem baj ha ázik jó sok órán át vagy akár egész éjszaka. Miután ez megvan, akkor nyomkodd ki, NE csavargasd. Inkább tedd be egy jó nedvszívó törölközőbe vagy textilpelenkába, a lényeg, hogy minél több nedvességet elvegyél tőle. Így is simán fog 1,5-2 napig száradni, de ha segítesz neki, akkor gyorsíthatsz a folyamaton.

 

Ne ijedj meg, ha elsőre több lanolint használsz el, nem fog ez így maradni, de neked is bele kell jönni a dologba. Viszont arra figyelj, hogy a túl sok lanolin sem jó, mert a szálak között megragad.

Ennyi. Kész vagy a lanolinozással. Hidd el, leírni sokkal hosszabb idő volt, mint elvégezni.

 

by Sohan Zsuzsi & S-V Ági

 

+ 1 trükk: ha új gyapjú külsőt „avatsz” be első lanolinozással, akkor érdemes lehet a művelet végeztével az 1. pontban leírt módszerrel egy kis lanolint a tenyeredben eloszlatni és a pelus belső, lanolinozott részét áttapicskolni még egy kicsit. Ezzel elérheted, hogy a friss új pelus már az első kezelés után atombiztos, ázás mentes legyen.

 

DSC_0011

 

 

Ha szükséged van lanolinra itt tudod megrendelni: http://moshatopelenkakucko.hu/bolt/373-lanolin.html

TUDTAD? Ha nálam vásárolsz gyapjú pelenkát az első lanolinozáshoz féláron kérheted a lanolint!

http://moshatopelenkakucko.hu/bolt/33-gyapju-pelenka-kulsok

 

Ha kérdésed van írj nyugodtan! info@moshatopelenkakucko.hu

 

Szép napot!

Ági

Hogyan végezd az ammóniamentesítést?

Hozzászólok

Mosipelusos anyukák rémálma az, amikor a frissen mosott pelus az első adag pisi után borzasztó büdössé válik. Tiszta ciki ha ez mondjuk egy séta vagy éppen villantósnak szánt barátnős-babás buli alkalmával következik be.

Ilyenkor gyorsan magyarázkodsz, hogy ez egyébként nem ennyire büdös, meg ez a jelenség nem normális és hát valóban nem az…

 

kép innen: www.ecobabysteps.com

kép innen: www.ecobabysteps.com

 

Az ammónia az egyik legerősebb vegyület, ha belegondolsz pisivel (is) távoznak a szervezetből az oda nem kellő dolgok. Fogzáskor kifejezetten megváltozik a széklet és a pisi összetétele, olyankor sokkal büdösebb mindkettő. Így előfordulhat, hogy hiába mostad ki megfelelően a pelenkákat, a szálak között megtapadnak a „pisi-részecskék” és ásványi anyagok. Sajnos ezek nem csak förtelmes bűzt tárolnak a szálak között, hanem egyúttal megkeményítik a pelenkákat is.

Ha nem mosható pelenkákról lenne szó, hanem bármi más ruhaneműről, akkor a megoldás az öblítő lenne, de én kifejezetten utálom, mert nagyon megterheli a környezetet, semmi egyéb haszna nincs csak annyi, hogy illatot adjon illetve bevonatot képezzen a szövetszálakon = ezáltal puhulnak meg. De a mosható pelenkák főellensége az öblítő, pont emiatt a bevonat miatt, hiszen eltömíti a szálakat és hosszútávon romlik a nedvességtartó képessége. Felejtsd el az öblítőt!!!

A megoldás az ammónamentesítés vagy más néven a mélyáztatás.

A minap felmerült a kérdés a mélyáztatásról és több helyről többféle választ láttam arról, hogy forró vízzel vagy langyos vízzel kell-e végezni ezt a műveletet? Megmondom őszintén, a vegyészeti szakmában nem vagyok otthon, ezért egy szakértőt kérdeztem a helyes használatról, mégpedig  a MosóMami Kft. vezetőjét Sitkei Krisztát. Öntsünk tehát tiszta vizet a pohárba! Kriszta az alábbiakat írta:

 „Valóban, én is kétféle módon szoktam használni a fentiek miatt:

– régebben pelus, mostanában csak törülköző, fehérnemű esetén gyerekek használt langyos fürdővize áztatóvíz, és reggelig hagyom ázni benne a ruhaneműt; szép lassan pezseg ki az oxigén, közben jön ki a szürkült árnyalat 🙂

– sima mosásnál: minimum 50 fokos program: lepedő, ágynemű, ne adj’Isten beteg van a háznál, és rakok a diógél mellé 1 evőkanál oxit a ruhák közé szórva. A meleg víz a katalizátora, merthogy hőérzékeny a nátrium-perkarbonát.”

 

Aktív oxigénes fehérítő

Aktív oxigénes fehérítő

 

Leszögezem tehát, hogy az ammóniamentesítést langyos vízzel kell végezni, hogy minél tovább tudjon pezsegni a perkarbonát, így hatékonyabban oldja a szálak közül a nem kívánatos részecskéket.

Mi kell hozzá?

 • egy vödör vagy egyéb tárolóedény (én a fürdőkádban szoktam), amibe beleteszed a pelenkákat
 • langyos víz
 • nátrium perkarbonát azaz folttisztító só

Hogyan csináld?

A pelenka mennyiségétől függően tegyél folttisztító sót a vödör illetve kád aljába (én egy vödörnyi szennyes pelushoz 2-3 evőkanállal teszek). Tedd bele a pelenkákat, jól nyomkodd meg, hogy megszívják magukat vízzel és szükség szerint pótolj annyi vizet, hogy ellepje őket. Így elkezd kicsit pezsegni, de ez normális, sőt kell is. Hagyd legalább egy éjszakát állni őket, majd másnap mosd át őket 60 fokon a mosógépben. A csúcsszuper az lenne, ha napon tudnád megszárítani, de nem lesz bajuk, ha csak a szobában száradnak meg ezután.

Ugyanezt az eljárást javaslom, ha eltömődtek a pelenkáitok pl. a popsikrémtől (amit remélem nem használsz túl gyakran és papírbetét nélkül).

 

Amennyiben kérdésed lenne még, ide írj nekem: kapcsolat@moshatopelenkakucko.hu

 

A folttiszító sóról még beszélünk, hogy mi mindenre tudod használni a háztartásban. A cikk hamarosan érkezik. 🙂

 

Szép napot kívánok!

Ági

Máris szobatisztaaaa???

A novemberi bemutatkozásomkor ígértem, hogy megírom a kisfiam szobatisztulásának történetét, hátha másnak is bejön a módszerem. 🙂

Forrás: argep.hu

Forrás: argep.hu

Leszögezem, hogy nem vagyok az a típusú anyuka aki „sietteti” a gyermeke fejlődését („mikor mászik már, mikor fordul meg, mikor kezd járni”). Igazából első gyermek, így nulla zéró fogalmam van arról, hogy mikor mit kellene már tudnia. Jóstika folyamatosan fejlődött, nem volt gondom azzal, hogy már egy hónapja nem változott semmi. 11 hónaposan önállóan járt. 🙂

Nem szándékozom módszertant átadni, csupán leírom én hogyan csináltam. Az is lehet, hogy Neked ez visszataszító, vagy undi de mosis mamiként láttunk már azért egy ’s mást.

A pisiléssel kapcsolatban kialakult nálunk egy olyan gyakorlat, hogy reggel az öltözködésnél kb fél órát pucérkodott Jósti, és este fürdetés előtt is fél-1 órát. Ezt már kb 6 hós korától így csináltuk. Ilyenkor általában volt legalább egyszer pisi, ami ide-vagy oda ment a padlón, szőnyegen. De mire valók a mikroszálas pelenka betétek??? Ezt gyorsan felszippantani! Hidd el, nem volt soha foltos a szőnyeg, a padlót meg rendszeresen felmostuk. A pelusbetét abszolút mindent és azonnal elnyelt. De ami a lényeg, mindig mondtuk Jóstinak, hogy „-pisi”, „-most pisilsz” stb, tehát összekötöttük a szót a tevékenységgel. Természetesen amikor én mentem WC-re akkor is jött velem illetve az előszoba szőnyegére ültettem, hogy lássam amikor még csak mászott, de ilyenkor is mindig mondtam neki, hogy pisilek, meg hallotta a csobogást. 😛

Ez a pucérkodós része a dolognak számunkra csak úgy jött, nem volt benne számítás, egyszerűen annyira imádott pucéran lenni a Pöttöm, hogy rugalmasan kezeltük ezt. Szerintem viszont fontos szerepe volt a továbbiakban.

Ami elindított a szobatisztaság felé az egy cikk volt. (http://pozitivnap.hu/eletmod/elimination-communication-segitett-szobatisztasag-a-gyakorlatban) Kisfiam ekkor volt 13 hónapos. A cikkben egy módszerről olvastam (EC), amivel már akár pici csecsemőket is pelus nélkülivé lehet szoktatni. Én már azért túl voltam a csecsemő időszakon, tehát úgy gondoltam, hogy kísérletezni nyugodtan tudok.

Forrás: pozitivnap.hu

Pisi a wc-be Forrás: pozitivnap.hu

 

Azzal kezdtem, hogy megkérdeztem Jóstikát, kell-e neki pisilni? Illetve mondtam, hogy én megyek, jöjjön Ő is velem. Elvittem a WC-re és a képen látható módon ráültünk. Képzeljétek el, hogy BELEPISILT!!!! Én majdnem sírtam örömömben, persze végig telefonáltam a családot. 😀

Ezután naponta megcsináltuk ezt és mindig nagyon ügyes volt. Következő lépésként Ő ment oda a WC ajtóhoz, jelezve hogy be akar menni és ráülni. Kb két hét után úgy döntöttem, hogy lépünk egyet és vettem neki WC szűkítőt és egy bilit. A szűkítő már elsőre bevált, mert kényelmesen tudott ülni és nem kellett tartanom. A bilit pár hét alatt szokta meg úgy, hogy önállóan is azt választotta. Eleinte jobb volt neki a szűkítő, de lehet azért, mert a WC-t  tudta még a pisiléssel összekötni.

Ahogy teltek a hetek, egyre többször szólt amikor menni kellett, és már az elején összejött az is, hogy pisi után kaki is pottyant. 🙂 Nappalra mikor itthon voltunk, elkezdtem elhagyni a pelenka használatot. Utána már láttam, hogy időben szól, így elmentünk a boltba is pelus nélkül, ilyenkor indulás előtt megpisiltettem. Nyár volt, kipróbáltuk az udvaron állva pisilést is. Annyira aranyos volt, mindig ugyanarra a helyre sétált oda ha pisilnie kellett a kinti játék közben.

A nappali pelenka használatot teljes mértékben elhagytuk 15 hónapos korában. 17 hónapos korától pedig az éjszakait is! Képzeld el, már felébred az alvásból is ha pisilnie kell és jelez. Utána visszaalszik.

Januárban lesz 18 hónapos Jóstika és már 1-1,5 órás autóútra is nyugodtan megyünk, mert indulás előtt pisil és utána nem kell. De volt már olyan is, hogy megálltunk  amikor jelzett és út szélén állva pisilés volt. (Persze Apával, mert én ebben még ügyetlen vagyok) 😀

 

Sok sikert kívánok Neked is és jó próbálkozást!

Hidd el, megéri de ne feledd, hogy nem szabad siettetni! A gyerekek nagyon másak, valaki hamar fogékony a bilizésre, valaki messzire elkerüli sokáig hiába tesszük folyton a szoba közepére. Minden anyuka a saját gyerkőcét kell, hogy figyelembe vegye amikor tanítani szeretne valami újat. 😉

 

Szép napot kívánok!

Ági

Folttisztítás

Ti kérdeztétek – folttisztítás

„Még azt szeretném kérdezni, hogy az anyatejes kakis pelussal hogyan bánjak, ha sok a peluson meg a betéten a kaki? Én úgy szoktam csinálni, hogy hideg vízzel lemosom róla a kakit és a marhaepe szappannal kenem be, és kisúrolom belőle. Elég hosszadalmas, meg marhára fogy a szappan. 🙁 „

 

Forrás: www.b-ecochic.com

Forrás: www.b-ecochic.com

Az anyatejes széklet az elején borzasztó, mert kifolyik mindenből, a műanyag pelenkából is. Így azt az időszakot sajnos túl kell élni. Viszont a folttisztító só és a napoztatás csodákra képes. Ha kisebb a folt, akkor a nagyját lemosod csap alatt, bekened a szappannal (igen, sok fogy belőle 2-3 hónapig, de hozzátáplálás után a kaki állaga megváltozik) és hagyod hatni a szappant, aztán mosás.

 

Ha makacsabb a folt, akkor benedvesíted vagy átmosod, ahogy neked jobb és folttisztító sóval leszórod, szintén hagysz egy kis hatóidőt neki és mosás. Más anyukák folttisztító só és víz keverékéből pépet/masszát csinálnak, és azt kenik a foltokra. Teljesen mindegy az eljárás, a lényeg, hogy rákerüljön.

 

Ha a folt az első mosásnál nem jön ki, akkor sincs pánik, mert attól még a pelenka tiszta, csak foltos. Viszont a következő mosásnál tuti kijön minden belőle. Ha napoztatni tudsz, akkor meg rögtön kijönnek a foltok.

 

Nagyban megkönnyítheted a saját életed, ha használsz kakifogót vagy más néven papírbetétet, amit a baba feneke és a pelenka közé kell tenni és azt a célt szolgálja, hogy a széklet nagyját felfogja. Így nem kell könyékig matatnod a kakiban, hanem egy egyszerű mozdulattal a WC-be hajítva, lehúzhatod. Nem kell megijedni, teljesen lebomlik, nem okoz dugulást. A kakifogóról még lesz szó bővebben. 😉

Szerző: Sohan Zsuzsi

 

Ha a folttisztítással kapcsolatban maradt kérdésed, ide írj nekem: info@moshatopelenkakucko.hu

Szép napot kívánok!

Ági

www.moshatopelenkakucko.hu

www.moshatopelenkakucko.hu/bolt

Hogyan szárítsuk a pelenkáinkat?

Megint egy olyan téma, amit mindenki másként csinál. Próbáltam általános dolgokat összeszedni Neked, hogy azért legyen egy kiindulási alapod ha teljesen kezdő vagy.

 

Nyáron ugye ez nem kérdés, aki csak teheti a napon szárít és ez nagyon jól van így.

A nap nem csak tisztít, fertőtlenít, hanem tökéletesen és gyorsan meg is szárítja a pelenkákat.

 

Na de mi van ködös, esős, őszi-téli napokon? Tovább olvasom »

Anno és most

  Ahogy “anno” volt…

 

Számtalanszor hallom ha szóba kerül a mosható pelenka, hogy borzasztó időigényes, meg macerás, meg kényelmetlen, meg egyébként is elavult már…

Persze-persze, aki moshatózik valószínűleg mind kőgazdag család leszármazottja, nekik a nap is 26 órából áll, semmi gondjuk és más dolguk az életben, csupán az, hogy a gyerek(ek)et terelgessék és persze a pelenkákat mossák. 😀

Jó reggelt!!!! Ez itt már a XXI. század, napjaink mosható pelenkája MODERN! Tovább olvasom »

Büdös maradt a pelenka mosás után…

Szintén egy összetett dolog került napirendre és ebben kértek tőlem segítséget. Nincs erre bevált recept, így tényleg végig kell menni a lehetséges megoldásokon és valamelyik biztosan beválik.

Ne ijedj meg, nem vagy ezzel egyedül. 🙂

Miről is van szó? A mosás utáni szagos pelusokról… :/

 

Nem túl gyakran, de azért előfordul, hogy a mosás után is pisiszagú marad a pelus. Vajon mi ennek az oka? Hogyan lehet ezen segíteni? Hogyan lehet megelőzni?

Tovább olvasom »