Anno és most

  Ahogy “anno” volt…

 

Számtalanszor hallom ha szóba kerül a mosható pelenka, hogy borzasztó időigényes, meg macerás, meg kényelmetlen, meg egyébként is elavult már…

Persze-persze, aki moshatózik valószínűleg mind kőgazdag család leszármazottja, nekik a nap is 26 órából áll, semmi gondjuk és más dolguk az életben, csupán az, hogy a gyerek(ek)et terelgessék és persze a pelenkákat mossák. 😀

Jó reggelt!!!! Ez itt már a XXI. század, napjaink mosható pelenkája MODERN!

 

Nem is olyan régen, mondjuk 30-40 évvel ezelőtt már ugyan létezett eldobható pelenka, de nem volt ennyire elterjedt és tényleg csak arra használták, amire kifejlesztették, utazáshoz.

Biztosan szóba került már a családban, hogy régen hogyan pelenkáztak, ez mennyire időigényes, mennyire nehéz dolog volt. Valószínűleg innen ered a sok-sok tévhit, amit nehezen lehet a fejekben megváltoztatni.

Néhány beszámoló alapján állítottam össze ezt a bejegyzést, ezért eltérések lehetnek a szokásokban, a darabszámban és gyakorlatilag mindenben, hiszen ahány ház annyi szokás… 🙂

Általában egy gyerek pelenkázásához 20-50 darab textilpelenkára volt szükség. Spéci módon háromszögbe hajtották, közepébe a betét ment. Ebben az időszakban kettő volt forgalomban, az Ágnes és az Éva – az Éva eldobhatós volt és vatta volt a közepében, az Ágnest lehetett mosni. A háromszög csúcsa a baba lába között volt, ezt fölhajtották, két oldalt szembehajtották, a deréknál betűrték vagy biztosítótűvel rögzítették.  Az első képen látható hajtogatás is bevett módszer volt.

hajtogatás

 

kellékek

 

bizttű

Erre jött a gumibugyi, ami általában patentos volt vagy felhúzós bugyi. Ebből is szükség volt méretenként 5-6 darabra. Volt egy úgynevezett pelenkavédő is, ez hasonlóképp működött, mint a gumibugyi, de teljesen szét lehetett hajtani és megkötős volt (erről nem találtam sajnos képet).

 

gumibugyigumibugyi rózsaszín

A pelusokból naponta kb. 8-10-et használt a baba, plusz még számolni kellett arra, hogy kimosni, megszárítani, kivasalni is idő volt, úgyhogy 40-50 pelenka volt  “forgalomban”. A használt pelust vízben kiöblítették a pisitől-kakitól. A korai időszakban még forgótárcsás mosógép sem volt, később ez már megkönnyítette a mosást. (A képeken nem pelenkát mosnak, csak illusztráció.)

ruhák kifőzése 1 mosás a folyónmosógép+centri

 

Első körben forró vízzel átmosták az egészet, a másodiknál már közel 90 fokos vízzel kifőzték. (Sokszor oda is égették.) Ötször öblítették minimum, kádban. Száradás után vasalták. A kakis pelenkát hypo-s vízbe áztatták, hogy fehér maradjon.

Elég nagy csomag volt szegény babákon, meg nem is nagyon tűrték a pelenkázást, így sokszor szó szerint birkózás volt a pelenkázás. 🙂

régi kép moshatóbannővérke+baba

Akárkit megkérdeztem mindegyikük elmondta, hogy nehezebb volt, több idő kellett mindenhez, sokkal kevesebbet babusgatták a gyerekeket, de akkor ez volt a természetes. Igazából nem volt összehasonlítási alapjuk, ezért nem is érezték ezt annyira rossznak. Persze ahol volt segítség, az más volt. A segítségen sokszor a kisebb gyerekeket lehet érteni, hiszen ők biztosan otthon voltak. Kivétel nélkül beszámoltak arról, hogy 9-10  éves korukban már görnyedtek a kád felett, húzták a vizet a kútról az öblítéshez, égette a kezüket a víz amikor mosták a pelenkákat, nem beszélve a teregetésről, vasalásról.

És jöttek a történetek a balesetekről, hogy elszakadt a szárítókötél és bizony az egészet elölről kellett kezdeni…

szárad a pelus

Ne feledkezzünk el arról sem, hogy abban az időben jóval több gyerek született, szinte egymás után. Ezért a pelenkázási időszakok egybeértek. Ez elvette az asszonyok idejét, gyakran egy fél napot is eltartott a mosás, amit 2 nap múlva kezdhettek megint.

Egyáltalán nem volt ritka eset, hogy a gyerekek már 1 éves korukra teljesen szobatiszták voltak. 🙂

 

Napjainkban a moshatózás…

Megvan a gyönyörű készletünk, színesebbnél-színesebb mintákkal, pihe-puha anyagokból. A gyerek szinte várja, hogy ráadjuk. 😀

Mi történik ha kakis-pisis lesz? Semmi.

Van, aki kiöblíti és ezután teszi a tárolóba, van aki erre sem veszi a fáradtságot (pl.én).

A mai pelenkákba általában teszünk papírbetétet, ami a nevével ellentétben lehet akár flanelből, pamutból is. Ezt a gyerek popsija és a pelenka közé tesszük. Ha kakis lett, összefogjuk a 4 sarkát és lehúzzuk a WC-n, mert biológiailag teljesen lebomló anyagból készül. Ha a pamutos, flaneles megoldást használjuk, magyarul a popsitörlőnk is mosható, akkor a kakit csap alatt leöblítjük, aztán mehet a tárolóba. Mindkét esetben ha csak pisis, akkor mossuk a pelenkákkal együtt és használjuk tovább. A papírbetét is kibír 4-5 mosást.

Ugyanez érvényes a pelenkáknál is. Mivel a kakifogó miatt nem lesz kakis a pelenka, de folt maradhat utána, így azt bekenem folttisztító szappannal, de semmi mást nem csinálok vele. Én nem dörzsölgetem, meg nem öblítgetem, nem mosom át az egészet, csak a foltot és mehet a vödörbe. Ha pisis csak, azt sem öblítem.

Szag nem marad utána, mert a tárolóba csepegtetek illóolajat, teafát vagy levendulát.

 pelenka bemutató 047

újak 034

A használt pelenkák tárolása teljesen egyéni. Én egy sima fedeles vödröt vettem, ez a fürdőszobában van és abba dobálom bele a pelenkákat.

 

vegyes 015vegyes 012

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ha már megtelt és “taposással sem tudok többet beletenni” 😀 , akkor egyszerűen csak beleborítom a mosógépbe, kiadagolom a mosáshoz szükséges dolgokat, beállítom a mosási programot, a hőfokkal és ennyi, megyek a dolgomra. Ja nem is, mert forró zuhannyal kimosom a vödröt és lefordítom, hogy kicsepegjen egy kicsit.

Na most megyek a dolgomra… 🙂

Ha lejárt a mosógép, akkor szépen kiteregetek. Én csak bent tudok sajnos, mert se erkélyem, se más lehetőségem nincs erre.

eladó 007benti szárítás

 

 

 

 

 

 

 

De én mindenképpen azt tanácsolom, hogy ha teheted, akkor kint teregess. Hiszen a napnál jobb fertőtlenítő, szagtalanító és folttalanító nincs is. 😀

Arról nem beszélve, hogy milyen szép a sok színes, lengedező pelus, nézd csak:

szárítás verandaszáradunklógva szárítás

 

 

 

 

 

 

 

Száradás után én általában összekészítem a pelenkákat, hogy ha akcióra kerül a sor,  ne akkor kelljen foglalkoznom vele. Nekem nagyrészt zsebes pelenkáim vannak, egyméretesek. Azért szeretem őket, mert ilyenkor csak 2 betétet beleteszek a pelenkába és mehet a polcra, nincs több meló vele. Van néhány patentosom is, ezeket is összeillesztem mikor leveszem a szárítóról. Körülbelül ennyi a munka vele. 🙂

pelenka bemutató 050

 

Kedves kismamák, apukák, nagyszülők, kételkedők és aki kimaradt!

Még mindig azt gondoljátok, hogy annyira sok időt vesz igénybe a moshatók kezelése?

Valóban annyira macerás, mint ahogy elsőre gondoltátok?

A mai világban szerintetek rámegy a fél nap mire elkészültök a mosással?

Ugye hogy nem!!!

Ne féljetek belevágni, ne hagyjátok magatokat lebeszélni, nem a “marketing” beszél belőlem, hanem az anyuka, akinek ezer dolga van nap, mint nap. Akárcsak Neked…

Gondolod ha tényleg nehéz, időigényes és fárasztó lenne, akkor ajánlanám és a nevemet adnám ehhez???

Ugye hogy nem!!!

Ne félj kérdezni, itt leszek és segítek. 😉

 

Ti pedig kedves moshatózós anyukák, juttassátok el hozzám a cikkel kapcsolatos észrevételeiteket és ha jónak találjátok ezt az összeállítást, akkor ajánljátok más anyukák figyelmébe is. A cél még mindig az, hogy minél többen legyünk, minél egészségesebben pelenkázzunk és ezáltal tisztább, élhetőbb környezetet hagyjunk a gyerekeinkre.

Mert az első, kis lépések itt kezdődnek… 🙂